Dermaplaning je tretman lica koji je namenjen za dubinsko čišćenje kože, takođe, uklanja mrtve ćelije sa površine kože tako da licu omogućava da diše, izgleda odmorno, sveže i hidrirano. Ovaj tretman je toliko popularan da može da se izvodi u kućnim uslovima. Da li je zaista bezbedan za korišćenje kod kuće ili je ipak potrebno da vam tretman odradi stručnjak – zavisi od vas. Ipak, uvek se preporučuje da sve tretmane lica radite kod stručnog lica minimum pet puta, pa tek onda možda možete da pokušate da radite u kućnim uslovima. Naravno, time rizikujete, ali svakako, odluka je na vama.

Kao i za svaki tretman lica, i za ovaj postoji specijalna obuka, te postoji određena površina koju je dozvoljeno tretirati, ugao pod kojim se tretman radi, ali i specijalna upotreba i kreme. Stoga, bilo bi bolje da nekoliko nedelja odvajate novac, a onda ovaj, ali i sve druge tretmane, uradite kod stručnjaka.

Kome je ovaj tretman namenjen

Pre svega, stručnjaci smatraju da ovaj tretman ima dvostruki efekat – pored dlačica, uklanja i mrtve supstance na koži, tačnije, radi kao piling. Brijanje lica će vam pomoći da se proizvodi koje koristite prilikom jutarnje, dnevne ili noćne rutine, lakše apsorbuju, ali i da šminka lepše stoji. Ovaj tretman namenjen je za čišćenje masne kože koja je sklona mitiserima, ali takođe, može da se prilagodi i normalnoj koži. Osim toga, postoje osobe koje imaju kombinovanu kožu, odnosno masnu T-zonu, a taj deo obično ima mitisere. Dakle, i u tom slučaju možete da pokušate sa ovim tretmanom.

Koliko često je potrebno da radite ovaj tretman

Ako previše poremetite barijeru kože i preterate sa ovim tretmanom, možete da izazovete upale na licu i konstantno crvenilo, zbog toga je dovoljno da ovaj tretman radite jednom mesečno.

Pročitajte i ovo: 5 trikova koji će pomoći vašim ispucalim usnama

Piprema za tretman

Neposredno pre tretmana potrebno je da adekvatno pripremite svoju kožu. Koristite nežne proizvode koji u sebi sadrže salicilne, mlečne i glikolne kiseline, kao i benzoil peroksid. Takođe, ne tretirajte kožu ako imate herpes ili ako je na pojedinim mestima iritirana. Ako niste do sada koristili kiseline, dovoljno je do koristite samo nežnu penu i da nakon toga lice osušite tapkanjem peškira.

Prednosti i mane tretmana

Predlosti tretmana – svetlija koža, glatko lice i poboljšan izgled kože.

Mane tretmana – ako pokušate da uradite ovaj tretman, a imate suvu kožu, nećete biti zadovoljni jer tada rizikujete da će ona biti iritirana i povređena, u svakom drugom slučaju i svim drugim tipovima kože bićete prezadovoljni krajnjim ishodom i ovaj tretman postaće deo vaše mesečne rutine.

Kako se koža neguje nakon tretmana

Važno je da se klonite sunca i da kožu svakodnevno hidrirate, osim toga, potrebno je i da unosite dovoljnu količinu tečnosti u organizam. Izbegavajte odlazak u teretanu ili saunu, a bilo bi poželjno da dva dana ne nanosite šminku na lice. Nakon toga, budite slobodni da nastavite da je tretirate šminkom i drugim proizvodima koji su deo vaše svakodnevne rutine.

Kad ne smete da podlegnete ovom tretmanu

Postoje momenti kad nikako ne smete da podlegnete ovom tretmanu i kad je potrebno samo da negujete lice. Ako imate ekcem, psorijazu ili veoma osetljivu kožu, ne smete da se odlučite za ovakav korak jer ćete samo učiniti da vas koža lica boli.

Pročitajte i ovo: Jednostavni trikovi zbog kojih ćete izgledati odmornije

Naslovna fotografija: instagram.com/evgenia.revenko

Dragana Stojanović

Comments