Menstrualni ciklus je sastavni deo života svake žene na ovom svetu, ali nisu sve toliko srećne da imaju bezbolne, kratkotrajne i ne preterano obilne cikluse. Neke od nas često završe u velikim bolovima koji mogu trajati i po nekoliko sati, ili se čak javiti u toku nekoliko dana, i kada se to dogodi – osećamo se nemoćno i ne znamo kako bismo same sebi pomogle. Pored lekova koje možemo popiti kako bismo ublažile bol, postoji još nekoliko jednostavnijih trikova koji nam zapravo mogu pomoći u onim najgorim, bolnim danima – a u nastavku teksta vam otkrivamo upravo koji su to trikovi. Znamo, moguće je da vam oni neće magično otkloniti sav bol koji osećate i sa kojim se borite, ali sigurno će ga makar malo ublažiti i učiniti da vam telo bude opuštenije, a um mirniji. Svakako, ništa vas neće koštati da ih isprobate i vidite imaju li pozitivnog efekta, a ukoliko budu imali – na dobitku ste!

Nikako ne nosite uske stvari koje vam pritiskaju stomak

Iako i u svakodnevnom životu najčešće želimo samo da nam bude komforno, to je naročito važno u danima ciklusa. Ovim danima izbegavajte da nosite bilo šta preterano usko, od sportskih helanki do unihopki, i pokušajte da se odlučite za komfornu trenerku dubokog struka, sa ne preterano jakim lastišem, koja vas neće presecati u predelu stomaka. Vaši organi su u ovim danima već posebno osetljivi, i mada će im prijati pokrivenost i toplota, neće im prijati nikakav nepotreban spoljašnji pritisak. Čak, ako ste u mogućnosti – izbegnite i trenerku i “ubacite se” u komfornu spavaćicu/haljinu i udoban i dugačak džemper koji će vam prekriti stomak i leđa – preporučljivo od vune.

Poslužite se termosom ili flašom sa toplom vodom

U bolnom ciklusu vašim mišićima i materici je potrebno da se opuste, jer se u suštini dešava da imate bolove usled neprijatnih grčeva. Kako biste proširili krvne sudove i opustili telo, potrebno je da ga zagrejete – a nekada odeća i ćebad jednostavno nisu dovoljni za to. U tim trenucima se poslužite mekim gumenim termosom koji ćete napuniti vrelom vodom, ili ukoliko ga nemate – jednostavnom flašom koju ćete takođe napuniti toplom vodom. Flašu ili termost stavite na donji deo stomaka, i veoma brzo ćete osetiti prijatne i pozitivne efekte.

Comments