Izgleda da TikTok postaje društvena mreža na kojoj se najviše može naučiti. Kažite šta god želite, ali na for you page, ukoliko niste nezainteresovana osoba, možete naići na baš sjajne ljude koji se bave određenim poslovima i koji svoje znanje dele sa korisnicima ove mreže. Na TikToku ne morate nikoga da pratite. Potrebno je samo da reagujete na nekoliko klipova i onda će algoritam da utvrdi šta je to što vam se dopada i samo ćete taj sadržaj dobijati na fyp.

Zbog velike popularnosti TikToka, sve češće možemo da pročitamo o makeup trikovima i trendovima koje smo naučili na ovoj mreži. Ali. kao što sam vam rekla, postoji i sadržaj koji kreiraju oni koji žele da edukuju druge. Jedan od takvih profila pripada američkom dermatologu na mreži, poznatom kao dr Muneeb Shah.

@dermdoctor Gel Moisturizers: Key for Oily Skin and Humid Weather @LaRochePosayUS #larocheposaypartner #skincare #oilyskin ♬ original sound – Dr. Shah

Njega na ovoj društvenoj mreži prati preko 16 miliona ljudi i poznat je po tome što reaguje na videe drugih korisnika koji prikazuju njihove dermatološke probleme ili ga pitaju za savete. Baš je lako upasti u zečju rupu kada naiđete na Shahov sadržaj – jer nećete moći da se zaustavite u gledanju njegovih videa. Čovek je vrlo zabavan i duhovit dok daje savete i edukuje ljude o stvarima o kojima je dugo učio. Kada je nega kože u pitanju, izdvajamo vam samo nekoliko trikova koje je podelio sa svojim pratiocima.

Tajna sjajne i zdrave kože

Toliko se proizvoda može naći u drogerijama da je jasno zašto smo svi zbunjeni i više ne znamo šta da kupimo. Ovaj problem posebno razume dr Muneeb Shah koji je na ovo skrenuo pažnju u jednom od svojih videa. Čak i on misli da je skin care rutina kao takva veoma konfuzna. Kompletna rutina kako bi se postigla zdrava i sjajna koža može da se svede na korišćenje samo tri stvari: čišćenje kože, tretiranje kože i zaštita kože.

Pod tretiranje kože smatra sve što joj je potrebno kako bi bila hidrirana i kako bi se tretirale određene nepravilnosti, ukoliko ih ima. Prvi korak će vam obezbediti čisto lice na koje ćete nanositi proizvode. Tako da pod proizvodima za tretiranje kože podrazumevamo serume, ulja i tonere, dok je zaštita kože skoncentrisana na hidrataciju i zaštitu od slobodnih radikala i od sunca. Svaka skin care rutina bi trebalo da ima tri do četiri koraka.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dr. Muneeb Shah (@doctorly)

Korišćenje kreme za zaštitu od sunca je obavezno

Čak 50% svoje prakse dr Muneeb Shah posvećuje hirurgiji, tačnije operacijama raka i raka kože, upravo je zbog toga što pacijent nije nosio zaštitni faktor. Možda se čini kao da nije toliko bitno nositi kremu za sunčanje ako niste na plaži i izloženi suncu čitavog dana, ali to je daleko od istine. Kremu za zaštitu od sunca je potrebno stavljati svakog dana, čak i onda kada je napolju kišovito, jer ono što vi ne vidite jeste na koji način izlaganje suncu ostvaruje i oštećuje kožu.

Prema nedavnom istraživanju dr Muneeba Shaha, drugi najčešći tip kancera u SAD je rak kože. I njegovi pacijenti su uglavnom mlađi od 65 godina, što je zastrašujuće. Tako da, kakvu god kožu da želite, matt ili glowy, vaša dnevna nega mora da sadrži kremu za zaštitu od sunca.

Retinol je nešto o čemu dermatolog često priča i najčešće preporučuje svojim pratiocima. Dr Shah je u jednom od svojih videa pričao o tome kako je retinol sjajan za treiranje akni, hiperpigmentaciju i stvaranje kolagena. Ono na šta dr Shah skreće pažnju je to da retinolu treba određeno vreme da počne da deluje, zbog čega je najbolje upoznati kožu sa ovim derivatom vitamina E – tako što ćete ga koristiti prvo dva puta nedeljno, pa nakon izvesnog vremena povećavati. Naravno, retinol se koristi samo noću, nikako ga nemojte stavljati ako izlazite na sunce.

Naslovna fotografija: instagram.com/skincare

Milica Antić

Comments