Kako je inflacija još uvek nezaustavljiva, više nego ikad pre su nam potrebni trikovi za jeftinije putovanje. Stiže nam leto, pa ako još uvek niste isplanirali gde ćete provesti godišnji odmor, možda će vam ove male “cake” pomoći da manje platite odlazak na destinaciju iz svojih snova.

Ako vam se čini da je odlazak na put postao skuplji nego ranije, ne varate se – statistika to dokazuje. Troškovi putovanja su ovog leta naglo porasli. Na primer, cene avionskih karata porasle su za više od 30% u leto 2023. u odnosu na leto 2022. godine. Prosečna cena hotelske sobe je takođe veća za 54% u odnosu na prošlu godinu.

Nakon što je skoro sasvim nestala 2020. godine, potražnja za putovanjima se u potpunosti vratila 2023. i ne ide nikuda. U stvari, možda je sada viša nego ikad pre. To su dobre i loše vesti.

Kada je potražnja nestala na početku pandemije pre nekoliko godina, to je primoralo avio-kompanije da smanje ponudu letova dok se ne vratimo “u normalu”. Avio-kompanije su smanjile broj zaposlenih, ukinule rute i smanjile učestalost letova, obavljajući samo 20% svojih normalnih operacija (ili manje). U kombinaciji sa nedostatkom pilota i poteškoćama u zameni aviona koje su “penzionisali”, ta neusklađenost bila je glavni faktor u porastu cena avionskih karata. Ponuda letova nije u stanju da prati potražnju za letovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by galztraveler (@galztraveler)

Putnici širom sveta koji planiraju letnje odmore suočeni su sa šokom poskupljenja u odnosu na proteklo letovanje. Možda vam se čini da ne postoji način da izbegnete visoke cene, ali ipak ima nekoliko stvari koje možete da uradite da biste jeftinije prošli na ovogodišnjem letnjem odmoru.

Trikovi za jeftinije putovanje – osnovni saveti koje možete slediti

Putujte u kasno leto

Podaci sa platforme SkyScanner su pokazali da su letovi u kasnije leto jeftiniji od letova tokom juna i jula. Putovanje tokom avgusta ili početkom septembra može vam uštedeti nešto novca. Ako ste raspoloženi za određenu evropsku destinaciju, septembar bi takođe mogao biti jedno od najboljih perioda za putovanje. Možete iskoristiti niže cene avionskih karata u poređenju sa vrhuncem sezone, a kako leto polako odmiče, uživaćete u manjoj gužvi i nižim cenama generalno.

Putujte sredinom nedelje

Drugi način da uštedite novac na letnjem odmoru je da budete fleksibilni u pogledu datuma putovanja. Iako ovo nije moguće za sve, putnici koji mogu da budu fleksibilni u pogledu datuma putovanja uživaće u boljim ponudama. Ako možete da letite sredinom nedelje, sačuvaćete mnogo novca. Kako piše Thrifty Traveler, letovi utorkom, sredom i subotom su najjeftiniji. Putnici koji lete ovih dana mogu uštedeti čak 20% na avionskim kartama.

Putujte van sezone

Jedan od načina da uštedite novac pri planiranju putovanja je da posetite destinacije van sezone, odnosno, u vreme kad je najmanje popularno da se obiđu. Dok su letnji meseci jun, jul i avgust glavna sezona za mnoge destinacije u Severnoj Americi i Evropi, to doba godine je van sezone za destinacije poput Argentine i Novog Zelanda. Možete pronaći bolje ponude za putovanja u vreme “van špica” i iskusićete manje gužve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by galztraveler (@galztraveler)

Nađite last minute ponude

Mudar i praktičan način da letujete ili putujete za mali novac je da pronađete ponude za aranžmane “u poslednjem trenutku”. Ipak, ne bi trebalo da čekate do poslednjeg trenutka da rezervišete putovanje do popularne destinacije ove godine jer postoji vrlo realna mogućnost da hoteli, letovi i automobili za iznajmljivanje budu potpuno rasprodati. Ali za određene destinacije možete pronaći sjajne last minute ponude i tako iskoristite velike popuste na hotele, letove, automobile za iznajmljivanje i pakete za odmor.

Pažljivo raspolažite novcem

Iako ste na odmoru, imajte na umu svoje troškove dok uživate u svojoj destinaciji. Možete sebi priuštiti skupu večeru, ali svakako skroman doručak i ručak. Ako tražite šta da radite, obavezno prvo pogledajte besplatne atrakcije kao što su nacionalne znamenitosti, parkovi i pojedini muzeji. Nemojte se previše baviti kupovinom suvenira! Nema potrebe da trošite gomile novca na šolje, priveske za ključeve, majice i zidne ukrase. Ako ćete trošiti novac, pokušajte da ga iskoristite za iskustva koja ćete pamtiti, umesto da ga rasipate na sitne stvari koje ćete verovatno zaturiti kad se vratite kući.

Pročitajte i ovo: Znamenitosti Sicilije koje morate da posetite – a evo i zašto

Naslovna fotografija: instagran.com/eylulstraveldiary

Comments