Održiva moda je jedan od ideala kojem težimo u budućnosti, a iako često izgleda kao isuviše veliki problem, malim koracima i sami možemo doprineti stvaranju svesnijeg i ekološki nastrojenog društva. U velikim lancima garderobe se oblači najveći deo ljudi, zbog čega neki komadi često postaju vrsta uniforme, jer ih možemo videti na svakoj drugoj osobi. Second hand kupovina je jedan od načina na koji možemo smanjiti kupovinu u fast fashion lancima, ali istovremeno stvoriti i jedinstven stil birajući retke vintage komade. Ovo su neki od trikova za uspešnu second hand kupovinu.

Odvojte vreme

Svako ko je više vremena proveo kupujući u second hand radnjama ili na sajtovima zna da je potrebno odvojiti vreme kako biste pronašli ono što vam je potrebno. Ukoliko ne tražite neku konkretnu stvar, odvojte jedno popodne i posvetite se detaljnom pretraživanju obližnjih second-hand radnji u potrazi za vašim novim omiljenim komadima. Ove radnje često skrivaju retke odevne komade koje je veoma teško naći čak i kod preprodavaca na internetu, a pazarićete ih za zanemarljivu sumu novca. Ukoliko niste upoznati sa ovim radnjama u vašoj okolini, onda odvojite vreme i obiđite sve, kako biste saznali gde je najbolji izbor i gde ćete kupovati u budućnosti.

Tražite teksas i kožne komade

Da li ste znali da kupovinom vintage para farmerki umesto novih uspevate da sačuvate skoro 50 litara vode? Osim što je eco-friendly, second-hand radnje gotovo uvek imaju ogroman izbor farmerki od teksasa, a vrlo je verovatno da ćete pronaći savršen par Levi’s 501. Slično važi i za kožne jakne i blejzere, koji su u modi poslednjih godina. Oni su bili IT komad i pre dvadeset godina, kada su bile dosta skuplje i kvalitetnije, stoga je vaš novi omiljeni model verovatno neko izdanje iz 90-ih godina.

Comments