Ljudima je prva asocija na Moskvu hram Vasilija Blaženog, sa devet karakterističnih, šarenih kupola. Oni malo potkovaniji istorijom, znaju i za Lenjinov mauzolej. Šoping ljubitelji sete se GUM-a, jednog od najpoznatijih tržnih centara. Svi ti objekti, i još mnogi drugi, nalaze se na jednom mestu, na Crvenom trgu u Moskvi.

Do 1493. godine na trgu su se nalazile drvene građevine, koje su za vreme vladavine cara Ivana III porušene, zbog učestalih požara, koji su se neretko širili i na ostatak grada. Na novodobijenom prostoru nastaje tržnica, te tako ovaj trg dobija ime Trgovački trg. U 16. veku dobija ime Trg Svetog Trojstva po istoimenoj crkvi.  Ime koje danas nosi, Crveni trg, javlja se u 17. veku, ali zvanično ga dobija u 19. veku.

Na izgled ovog trga najviše je uticala Sovjetska era, pre koje su na trgu nikle mnoge građevine, a njenim dolaskom, zbog čestih vojnih parada, neke su srušene – kao što je, na primer, Kazanjska katedrala. Srušena je 1936. godine po Staljinovom naređenju, ali je obnovljena tokom devedesetih. Razlog rušenja bio je manjak prostora na kom bi se smestila vojna vozila, te je tada razmatrano i rušenje glavnog simbola ovog trga, hrama Vasilija Blaženog. Staljin to, na sreću, nije dozvolio. Tokom sovjetske ere ovaj trg postaje svakako glavni trg Rusije, na kom su se zbivali svi događaji, a danas je glavni trg Moskve.

Ako iz Moskve poželite da pošaljete razglednicu na najviše njih pronaći ćete simbol ovog trga i grada, hram Vasilija Blaženog (rus. Храм Василия Блаженного), jedan od najlepših pravoslavnih hramova na svetu. Izgrađen je u periodu između 1555. i 1561. godine pod rukovodstvom cara Ivana IV Groznog, kao sećanje na osvajanje Kazanskog kanata. Godine 1588. dodata je kapela na istočnoj strani hrama iznad groba Vasilija Blaženog. Postoji mnogo legendi vezanih za ovaj hram, ali jedna od najpoznatijih je da je Ivan Grozni oslepeo arhitektu i graditelje da nikada više ne bi izgradili nešto ovako lepo i veličanstveno.

Jedna od najbitnijih i najposećenijih građevina na ovom trgu je Lenjinov mauzolej (rus. Мавзолей Ленина). U njemu je izloženo javnosti balzamovano telo Vladimira Iljiča Lenjina, predvodnika Oktobarske revolucije i osnivača Sovjetskog saveza. Često se dovodi u pitanje među turistima i istoričarima verodostojnost ovde sahranjenog telo, ali nam ne preostaje ništa drugo nego da verujemo da jeste. Ove godine, osamdeset i sedam godina posle Lenjinove smrti, raspravljalo se da li će se telo prebaciti iz mauzoleja ili će tu ostati. Zvanične informacije demantovale su glasine i rekle da će Lenjinovo telo tu ostati zauvek.

Ono što, takođe, vredi posetiti kada se nađete na ovom trgu je obnovljena Kazanjska katedrala, kao i Državni istorijski muzej. Takođe, dok ste na trgu, sa jedne strane možete videti i deo Kremlja.

Sa Crvenog trga, pored istorijskih atrakcija, ukoliko volite šoping nećete otići praznih ruku. Na istočnoj strani nalazi se GUM (rus. Главный универсальный магазин), građevina koja zauzima veći deo trga. GUM je nekadašnja najveća trgovačka kuća u SSSR-u, dok je danas jedan od napoznatijih i najvećih tržnih centara u Moskvi. Za svačiji džep po nešto, ali u njemu svakako dominiraju poznati svetski brendovi kao što su Louis Vuitton, Burberry, Dior i drugi.

Svoje prvo putovanje završavamo ovde, punih kesa i glave. Postaje nam hladno te ćemo se jednom od glavnih ulica koje vode sa ovog trga spustiti u neki kafić na toplu čokoladu. Koga lažemo, biće to водка! Do sledećeg četvrtka…


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments