Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Jedna od najpoznatijih i najznačajnijih raskrsnica na Menhetnu svakako je Tajms Skver. Dobio je ime početkom XX veka, kada su se dnevne novine “The New York Times” preselile u oblakoder koji danas nosi naziv One Times Square. Pre novog naziva trg je nosio ime Longace Square. Sredinom sedamdesetih godina XX veka ovaj je trg bio prilično opasno i slabo osvetljeno mesto, na kojem se nije preporučivalo boraviti nakon što padne noć. To “mračno doba Tajms Skvera” danas je davna prošlost. Od 2011. godine na Tajms Skveru je zabranjeno pušenje.

Slika 136 Trk na trg: Times Square, Njujork

Središte kulturoloških i svetskih ustanova

Tajms Skver nastaje ukrštanjem Brodveja i Sedme avenije i prostire se od 42. do 47. ulice. Nije tako retko da se čuje da se Tajms Skver naziva i “Raskrsnicom sveta” ili “Veliki beli put”, a trg je centar svetske zabavne industrije. Svetla i reklame najviše do izražaja dolaze noću, kada ćete imati osećaj da trg gori zbog brojnih boja. S obzirom na prepoznatljivost ovog trga u celom svetu često smo ga viđali u udarnim filmskim scenama.

Slika 2.1940 i 1985 Trk na trg: Times Square, Njujork

Tajms Skver kroz XX vek – 1940. i 1985. godina

Najduža tradicija ovog skvera je svakako doček Nove godine, čuveno spuštanje velike kugle koja otkucava traje od 1907. godine. Kako se kugla spušta veliki reklamni zidovi se na trgu gase od vrha prema dole i tako odbrojavaju trenutke do ponoći kada se svetla u kugli gase i počinje spektakularan vatromet koji označava početak Nove godine. Kristalna kugla na jarbolu ostaje cele godine, ali upaljena se spušta samo u novogodišnjoj noći ili ako postoji potreba za popravkom. Da tradicija uspeva govori podatak da se u novogodišnjoj noći dočeka 2000. godine okupilo čak dva miliona ljudi. Prema anketi iz oktobra 2011. godine, Tajms Skver je najposećenija svetska turistička atrakcija sa oko 39 miliona poseta godišnje.

Slika 329 Trk na trg: Times Square, Njujork

Spektakularni doček Nove godine

Zbog ogromnih gužvi, vlasti Njujorka su ga 2009. zatvorili i pretvorili u pešačku zonu, pošto dnevno oko 350,000 ljudi prođe kroz Tajms Skver. Dodate su mu klupe, stolice i terase za panoramsko razgledanje i fotografisanje. Masa turista, svi fotografišu, užurbani Njujorčani, svetleće reklame, brodvejska pozorišta, oblakoderi, svetske kompanije, miris pečenih kobasica na Tajms Skveru se širi svuda, vrućina izbija iz betonske džungle, svi se guraju, grad ne spava, čak ni sada, četiri sata iza ponoći. Tako kažu oni koji su ga posetili. Ono što je možda najzanimljivija stvar ovog trga jeste njegov zvuk. Kako trg uopšte može da se čuje? Saobraćaj, gužva, ljudi… Ali ne radi se o tome. U okviru ventilacionih sistema metro stanice na Tajms Skveru ugrađen je uređaj koji huk instalacije pretvara u divan zvuk sličan onom koji stvaraju crkvena zvona. Prolaznici nisu u stanju da odrede odakle zvuk dolazi, jer je napravljen tako da se čini da zvuk dopire odozgo. Svakako, posetiocima Velike jabuke obilazak ovog skvera je nazaobilazan momenat, središte je mnogih kulturoloških i svetskih ustanova, domaćin arhitektonskih čuda i posrednik između svih nacija sveta.

slika 420 Trk na trg: Times Square, Njujork

Hey!


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken.” Oscar Wilde.

Comments