Hot topics

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

nutricionista1 Trudnoća i kofein: Tako bih rado popila kafu da li smem?

Koliko kafa popiti dnevno tokom trudnoće je dobro pitanje. Lepo je da buduća mama razmišlja o zdravlju svoje bebe misleći o tome šta će, ne samo jesti, već i popiti. Šoljica dobre crne kafe je tradicija, dok sami uživate uz jutarnje novine ili ste u odabranom društvu.

Umerenost u ispijanju kafe je dovoljna

Glavni sastojak kafe je kofein. On prolazi kroz posteljicu majke u krvotok ploda, pa samim tim treba očekivati da beba oseti njegove efekte. I bebino srce pod uticajem kofeina može brže da zakuca, a telo postane živahnije. To i majka lako registruje, jer se pokreti bebe intenziviraju. Činjenica je da organizam trudnice nešto usporenije odstranjuje kofein, te se on duže zadržava u telu majke. Zato američka uprava za hranu i lekove preporučuje trudnicama ograničen unos kofeina. Umerenost unosa kofeina znači ne više od 300mg dnevno. Prevedeno u broj šoljica kafe, to bi značilo dve kafe tokom jednog dana. Ali, ako buduća mama poželi još koji gutljaj svog omiljenog napitka, a trudnicama želje moraju da se ispune, ostaje savet da opuštanje i relaksaciju u omiljenom društvu, koje će goditi i bebi, dožive uz kafu bez kofeina.

grand dekofe Trudnoća i kofein: Tako bih rado popila kafu da li smem?

U ovom pohvalnom razmišljanju budućih mama, da li izbegavati kofein, bitno je i to da budu svesne prisustva kofeina u drugim proizvodima. Umerenost u konzumiranju čokolade je blagorodna, a za preporuku je i izbegavanje pića koja sadrže kofein.

Editors choice