Da li ste se nekada zapitali da vaša opsesija sa true crime podkastima i videima ide predaleko? Ako je tako, mi smo danas tu da vam kažemo da je potpuno u redu ako vas zanimaju napušteni ili bizarni slučajevi koji se tiču ubistava i misterioznih nestajanja ljudi.

Ako niste u toku sa svim ćoškovima interneta, onda ćemo vam rado preneti vest da je true crime žanr, zapravo, skoro oduvek bio veoma popularna tema za diskusiju, tako da je bilo samo pitanje vremena kad će se proširiti na nove medije, u vidu videa i podkasta.

Slušanje true crime podkasta vam može doneti taj dodatni osećaj suspenzije koji vam je potreban ako ste thriller junkie. Bilo da ovaj sadržaj pratite u toku nedeljnog spremanja svog doma, šetate, ili ste odlučili da napravite “horor veče” sami ili sa prijateljima, predstavljamo vam podkaste koje treba da poslušate ako ste pravi true crime fan.

Bailey Sarian – Murder, Mystery and Makeup

Ako ste poslednje dve do tri godine proveli živeći ispod kamena, onda možda i ne znate za Bailey Sarian. Ako ipak pratite YouTube true crime scenu, onda sigurno znate da je ona jedan od pionira ovog žanra, koja je ovu bizarnu temu uspela da poveže sa svojom prvobitnom profesijom šminkera.

Dakle, za sve one koji ne znaju, Bailey bira teme u vezi sa ubistvima, nestancima i sličnim događajima, koje su joj interesantne u poslednje vreme, i onda putem makeup tutorijala dočarava svojim gledaocima čitavu priču. Krajnje neobično, zar ne? Ali, totalno je upalilo, s obzirom na to da je ona sada najpoznatija jutjuberka u ovom domenu.

Za sve one koji već dobro poznaju šta Bailey radi, izvinjavamo se, ali sa svima smo morali da podelimo ovu YouTube ikonu pin-up i grunge stila, koja nas neprestano zabavlja svojim humorističkim načinom pripovedanja.

My Favorite Murder

Kao i Bailey, voditeljke podkasta My Favorite Murder, Karen i Georgia pokušavaju da kroz opušten i humoristički način uvedu svoje slušaoce u veoma ozbiljne priče, ali sa poštovanjem prema ljudima o kojima govore. Njih dve često objašnjavaju da koriste humor kao vid suočavanja sa lošim životnim situacijama i vestima, uključujući i mračne teme poput ubistava.

Za razliku od Bailey, My Favorite Murder se fokusira na dve različite priče u toku jedne epizode, tako što svaka od njih dve dolazi pripremljena sa jednim slučajem o kom će govoriti. Kada započnete slušanje MFM podkasta, sigurni smo da nećete moći da prestanete, jer će vam Karen i Georgia biti veoma prijatne i #relatable.

Crime Junkie

Ako ipak želite podkast koji nije toliko istraživačke prirode, i ne sadrži mnogo humora ili digresija, onda je Crime Junkie pravi podkast za vas. Voditelji Ashley Flowers i Brit gotovo rutinski ističu slučajeve za koje verovatno niste čuli.

Njihov direktan pristup prema razgovoru o true crime temama ih posebno izdvaja, tako da su mnogi ljudi upravo iz tog razloga postali veliki fanovi ovog podkasta. Odmah dobijete ono po šta ste došli – ozbiljnu priču bez mnogo razglabanja.

Ashley često radi na tome da slušaocima predstavi nerešene slučajeve, što je samo još jedna od stvari zbog kojih je njen podkast rado preslušavan. To radi veoma tendenciozno, kako bi njihove priče proširila čitavom svetu.

Pročitajte i: Preporučujemo vam YouTube kanale koje morate da zapratite

Serial Killers

Ako ste i fascinirani notornim serijskim ubicama popt Jeffreyja Dahmera, Teda Bundyja i Johna Waynea Gacyja, onda odmah morate da počnete da slušate ovaj podkast. Upravo ovaj podkast posvećen je dubokom istraživanju i prepričavanju čitavih života pre i nakon ubistava ovih serijskih ubica, kao i njihov proces suđenja i života nakon toga.

Analizirajući kompletne pshiološke procese ovih ljudi, voditelji podkasta Greg Polcyn i Vanessa Richardson daju pregršt informacija koje jeste i niste znali u vezi sa životima notornih ubica, prevazilazeći i granice najvećih true crime stručnjaka.

Cults

Od kreatora podkasta Serial Killers dolazi nam još jedan originalni projekat pod nazivom CULTS. Meni, iskreno, nema fascinantnijih stvari od kultova. Nije tajna da su kultovi veoma problematične zajednice, pre svega zbog svojih “religijskih obreda” koji često prevazilaze granice zakona i prihvaćenih društvenih normi.

Ako i smatrate da su kultovi fascinantna pojava, onda je ovaj podkast prava stvar za vas. Podkast CULTS je bio specijalno kreiran kako bi se produbila priča o obredima, verovanjima i pozadinama lidera najozloglašenijih svetskih kultova.

Canadian True Crime

Ako ste mislili da američki podkasti imaju mnogo toga da ponude kad je u pitanju true crime tematika, onda niste spremni za kanadske izvore. Iznenadićete se kada čujete da su pojedini od najgorih kriminalaca zapisanih u istoriji potekli upravo iz Kanade.

Svaka epizoda fokusira se na jedan novi slučaj, a s obzirom na veliki obim slučajeva i informacija, nikada neće biti manjka epizoda. Pritom je voditeljka podkasta Kristi Lee veoma prijatna i doprinosi čitavom iskustvu svojim zanimljivim australijskim akcentom.

Pročitajte i ovo: Podkasti koje ćete obožavati

Naslovna fotografija: instagram.com/baileysarian

Nenad Grubanoski

Comments