Na poslu dnevno provedemo osam sati – minimum pet dana nedeljno, što znači da posao čini dobar deo našeg dana. Upravo zbog toga, karijera mnogima čini i veliki deo identiteta, te kada se upoznaju sa drugima – jedna od prvih stvari koje će o sebi reći jeste svoje zanimanje.

Živimo u takvom svetu gde se praktično zahteva da se na određeni način definišete u profesionalnom životu. A ako to ne uradite, ako niste produktivni, ili ako vam karijera nije prioritet u društvu, odmah će na vas gledati drugačije.

Kroz život imamo nekoliko identiteta, koji se menjaju – od identiteta ćerke, učenice, studenta, devojke, zaposlene do majke, bake, penzionerke.

Postoji toliko stvari u životu sa kojima se identifikujemo i mislimo da su deo nas. I sasvim je normalno da posao na određeni način postane deo našeg identiteta, ali ne treba da bude njegov glavni deo. Pre svega jer se poslovi menjaju, pogotovo danas, kad se retko kada ostaje na jednoj poziciji čitav radni vek. Drugo, postoje mnogo bitnije stvari u životu od posla, a to je sve ono što nas čeka kada se sa posla vratimo – deca, suprug, hobi. Zapravo, u tom smislu posao je samo pomoćno sredstvo da bismo mogli održati one stvari koje su nam zaista važne.

Ono sa čim treba da se identifikujemo jesu naše vrednosti i ono u šta verujemo. Najbitnije od svega na kraju dana jeste kakav je ko čovek, a ne da li je ostajao prekovremeno na poslu i ceo život usmerio na karijeru.

Comments