Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

U ljubavi i ratu, sve je dozvoljeno

U ljubavi i ratu, sve je dozvoljeno

Ništa tačnije i ništa neistinitije. Ah, da li ste razmišljali o tome koliko istinitost i tačnost imaju veze? Jer, tačno je da ljudi koncept borbe izjednačavaju sa životom. Ali taj koncept nije istinit. Dapače, on ne dozvoljava istini da dopre do nas i pomogne nam da rekonstruišemo koncept.

Izraz borba između polova, govori o generalnom stanju muško ženskih odnosa.

Šta je borba? Nastojanje da pobedimo. Borimo se sa sobom, protiv sebe, sa drugima i protiv drugih. Životna borba. Izgubljena bitka, ne znači izgubljen rat. I sve tako neke mudrosti, ograničene na pobedu i poraz. Na preživaljavanje unutar borbenih granica. Iza barikada.

Ali ljubav nema nikakve veze sa bitkama i ratovima. Ona ne poznaje i ne priznaje granice i barikade. Borbeni žar koji u nama raspiruje strah za opstanak, ljubav gasi predajom.

U ljubavnoj igri, ko gubi, taj dobija. Još jedna mudrost koja međutim, nadilazi koncept borbe, transformišući ga u koncept igre. Igre se takođe dobijaju i gube. Ali u igrama je učešće i umeće igranja ono što je dragoceno. Ko se ne igra, taj se ne zabavlja. Ko stalno gubi, naučio je da je proces igranja nagrada sama po sebi.

Ko voli, on se povredi. Neminovno je. Tako je predviđeno. Način na koji stičemo iskustvo i dosežemo do mudrosti koja menja koncepte, tako funkcioniše.

Ljubavi se predajemo. Ako osećamo da nas predaja razlaže, razgrađuje, apsorbuje i menja, uplašimo se. Retko ko se raduje promenama. Naročito kad ne zna kuda one vode. A retko ko zna.

U ljubavi i ratu sve je dozvoljeno U ljubavi i ratu, sve je dozvoljeno

Predaja ljubavi vodi sigurnim putem. U razgradnju ega. Možete da računate na to. I možete očekivati da ćete se prepasti i ustuknuti. Prevazilaženje ega u početku liči na gubljenje sebe. Naročito kad je ego jak i blistav i kad sa njim poistovećujemo ono što jesmo.

Oh, eto ključnog stepenika, sa koga mnogi padaju u sunovrat, bezdan, crnu rupu. Umesto da samo zakorače na sledeći stepenik.

Ego. On je taj koji se bavi bitkama i strategijama. Vodi radove i planira kako će uživati u pobedi. On je taj koji zahteva da bude odbranjen, kad oseti da mu preti opasnost da izgubi dominaciju.
Ego je uzrok, posledica i smrtonosno oružje koncepta borbe.

Ego se ne predaje. Njega moramo da pobedimo.

I tako, hteli mi to ili ne, čim uđemo u ljubavnu priču, poveli smo rat. Ako sa svojim egom nemamo problema, borićemo se sa egom voljene osobe. Pokušavaćemo da mu doskočimo, da ga zaobiđemo i prevarimo, kako bismo dospeli do njenog bića.

A ego će se braniti i napadati nas i nastojati da nas porazi. I uspeće, verovatno. U tom trenutku, ego je dobio bitku, ali je potpuno promašio neprijatelja. U tom trenutku, voljena osoba pada sa onog stepenika. Nesposobna da napravi još jedan korak i uspne se još malo i pored sve naše ljubavi. U tom trenutku, mi koji smo se igrali, izgubili smo. Opet smo na početku. Pitamo se gde smo i šta smo i shvatamo koliko smo dobili. Neprocenjivo mnogo. Svest o sebi vredi više nego išta drugo, zaključićemo tužno i poraženo.

A čim povratimo snagu, koja je potrebna za istinu, bićemo neizmerno zahvalni.

 Aleksina Đorđević

 

Editors choice