Da li ste primetili kako je odeća koju nosite povezana sa vašim raspoloženjem i osećanjima? Ponekad ste celog dana nervozni ili potišteni, zato što ste tog jutra pogrešili u izboru, ili ste otkrili da ono što ste hteli da obučete nije čisto, ili ste umesto udobnog koji je na pranju, obukli brushalter koji vas steže… I kad ste se uveče najzad presvukli, udobna odeća koju nosite po kući donela vam je veliko olakšanje.

Možda ste nekad razmišljali o tome kako želite uvek da nosite trenerke i šljampave majice, ali udobna odeća koja vam odgovara u kući, prilikom šetnje ili odlaska u prodavnicu, ne bi vam bila tako udobna na poslu, jer biste se osećali loše, zato što ste pogrešno obučeni. Dakle, izbor odeće je zaista važan, ali udobna odeća može istovremeno da bude i adekvatna i da vam celog dana na poslu pruža osećaj komocije i prijatnosti, koji imate kod kuće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATILDA DJERF (@matildadjerf)

Zašto udobna odeća – kao i neudobna – ima tako jak uticaj

Udobna odeća deluje umirujuće na mnogo načina – ona donosi poznat osećaj opuštenosti, prijatnosti i bezbednosti (koju obično osećamo u kućnoj odeći, ili u omiljenoj pidžami, ušuškani ispod mekog ćebeta). Suprotno tome, odeća koja steže, useca se u telo i vrši pritisak, može da poveća telesnu temperaturu i osećanje nervoze. Ukoliko ste anksiozni, telesne senzacije snažno utiču na vas – psiholozi tvrde da tesna i neudobna odeća može inicirati napad panike, dok skidanje odeće zajedno sa usporavanjem disanja, može da ga spreči i umiri.

Alternativno, postoje dokazi da kompresiona odeća (koja prijanja uz telo, ali je elastična) takođe može pomoći smanjenju anksioznosti i stresa, a stručnjaci to prirpisuju osećanju mekog zagrljaja koji takva odeća pruža.

Veza između izbora odeće i emocionalnih stanja

Istraživanja su pokazala da kada se neko oseća tužno ili depresivno, veća je verovatnoća da će težiti da nosi široku i komotnu odeću u javnosti, što se može protumačiti kao pokušaj pronalaženja utehe ili kao skrivanje svog tela, zbog osećanja nesigurnosti.

Činjenica je da kada se obučete tako da dobro izgledate, podižete samopouzdanje, jer se osećate ženstveno i poželjno. Istraživanja potvrđuju vezu između odgovarajuće odeće i osećanja – žene se i nesvesno i svesno oblače u skladu sa svojim osećanjima, ili u želji da sebi poprave raspoloženje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATILDA DJERF (@matildadjerf)

Pročitajte i ovo: Kako je nastala tradicija “ružnih” božićnih džempera

Udobna odeća i fizičko i mentalno zdravlje

Udobna odeća u kojoj dobro izgledate, povećava verovatnoću da ćete raditi stvari koje doprinoste vašoj dobrobiti – na primer, ako se odlično osećate u novoj odeći za vežbanje, bićete motivisaniji da vežbate i nećete propuštati treninge. Osim udobnosti, boje snažno utiču na raspoloženje, podstičući smirenost ili uzbuđenje, pozitivna, ili negativna osećanja.

Kako da se oblačite da biste ublažili stres

Kontekst situacije u kojoj se nalazite nudi načine da upravljate svojim osećanjima, da pošaljete adekvatne poruke svom mozgu, izborom odgovarajuće odeće. Imajući to na umu, u periodima kada ste uznemireni, pokušajte sa sledećom taktikom.

Udobna odeća za svaki dan

Imajte spremne komade odeće koji su vam udobni i u kojima se provereno dobro osećate, za svakodnevicu, kada niste inspirisani da pravite neke posebne kombinacije, već samo želite da pregurate radni dan. Noiste široke džempere i košulje, ili tunike, a umesto pantalona obucite helanke, u kojima ćete se osećati prijatno i kad sedite i kad se krećete.

Obucite nešto zbog čega se osećate samouverenije

Ako su to vaše omiljene farmerice, uklopite ih sa svilenom košuljom ili pamučnom tunikom i obućom i nakitom koji kompletiraju vaš izgled. Uz dodatak jednog ili dva detalja, možete običnu kombinaciju pretvoriti u poslovnu ili elegantnu.

Pročitajte i ovo: Stil kao produžena ruka ličnosti – vi ste ono što nosite

Nosite zelene i plave nijanse

Zelena i plava boja dokazano utiču na snižavanje kortizola, hormona stresa, što će vam pomoći da se opustite, kada ste napeti.

Udobna odeća od odgovarajućeg materijala

Izaberite meke tkanine i prirodne materijale koji ne iritiraju vašu kožu, prozračni su i dozvoljavaju telu da diše. Ako se obilno znojite, birajte tamnije i komotnije gornje delove odeće – jer ukoliko se naprave vidljive fleke od znoja ispod pazuha ili na leđima, to će samo povećati vaš nivo stresa.

Svedite garderobu na nekoliko osnovnih stvari

Manji izbor odeće koja se međusobno kombinuje može značajno da umanji anskioznost i stres. Par helanki, rastegljive pantalone i omiljene farmerice, koje ćete kombinovati sa nekoliko dukserica, košulja, tunika i džempera, rešiće vam pitanje svakodnevnog izbora, bez mnogo dvoumljenja.

Udobna odeća za svaku priliku

Procenite šta je prikladno, a ako niste sigurni, pitajte prijateljice. Neki formalan skup bi vas mogao koštati živaca i napora ako nemate odgovarajuću odeću za takve prilike – a to može biti i muško, odnosno, žensko odelo – pantalone i sako, koje ćete nositi sa štiklama (koje nisu za svaki dan), ili sa nekom drugom zanimljivom obućom u vašem stilu, koja vam je daleko udobnija od štikli.

Čak i u vrlo zvaničnim prilikamam u kojima je propisan dres-kod, možete imati lični pečat – a ako vaš stil odlikuje pre svega udobna odeća, potrebne su vam samo jedne crne zvonaste pantalone (sa elastinom) i sako koji vam odlično pristaje. Ostatak elegancije leži u frizuri, diskretnom nakitu, svilenoj ešarpi oko vrata…

Kada ste svesni da vam udobna odeća znači mnogo više od izgleda, lako ćete pronaći način da svakog dana nosite ono što vam dobro pristaje i u čemu se odlično osećate – dodajte jedan po jedan komad udobne odeće za sve prilike, dok ne kompleitrate garderobu, tako da je sve za čim posegnete – udobno i lepo.

Naslovna fotografija: instagram.com/melissa_poli

Brankica Milošević

Comments