Ne postoji bolji osećaj nego kada pogledate svoje ruke i vidite da su vam nokti savršeno sređeni. Nažalost, nemamo svi vremena niti finansijskih mogućnosti da odlazimo na manikir. Zbog čega je najbolja opcija da naučimo da sređujemo nokte kod kuće! Naravno, uz malo vežbanja, uklanjanje zanoktica poput profesionalca postaće sastavni deo vaše self-care rutine.

Pročitajte i ovo: Ideje za savršeni summer manikir sa šarama koje morate da probate

Održavanje zanoktica je možda najteži deo. Potrebna je stalna i redovna nega, kako bi zanoktice bile hidrirane i zdrave. Njihovo ukljanjanje kod kuće je super stvar jer možete to raditi onda kada vama odgovara – jednostavno jednom nedeljno stavite masku na lice i posvetiti se sebi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Betina R. Goldstein (@betina_goldstein)

Nije samo spoljašnji efekat, odnosno efekat čistih i sređenih noktiju, ono što treba da vas podstakne da sređujete svoje zanoktice. Svakako da bi to trebalo da bude slučaj, ali postoji još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da ovo radite redovno.

Nežno uklanjanje zanoktica je generalno zdrava praksa jer ćete tako izbeći da koža oko noktiju puca i suši se, što može da dovede do krvarenja. Jasno da je da svaka otvorena rana na telu treba da se zatvori jer ćete u suprotnom biti izloženi infekcijama. Takav je slučaj i sa zanokticama – ako imate rane na prstima, a prste najviše korsitimo, skloni ste tome da “zaradite” neku infekciju.

Koža zanoktica je tanka, zbog čega se veoma lako suši i puca. Upravo zato – zanoktice zahtevaju posebnu pažnju i tretman. Pored toga što ćete ih redovno “seckati” potrebno je i da ih negujete uljima kako biste ih adekvatno hidrirali.

Upotreba pravih alatkica za uklanjanje zanoktica je, takođe, jako bitna. Kao i nanošenje sredstava koja će učiniti da koža bude mekša – zbog čega ćete je lakše i ukloniti. Sredstva za omekšavanje možete pronaći u lokalnim drogerijama i potrebno ih je naneti pre samog uklanjanja zanoktica.

Kako bi postupak trebalo da izgleda

Prvo nabavite alatkicu za uklanjanje zanoktica koja izgleda kao mini-špatula i sa jedne strane ima deo kojim možete pogurati višak kože i “odlepiti” je sa nokatne ploče, a sa druge strane nožić kojim možete iseći zanokticu. Uz to, možete koristiti i makazice ili cangle za sečenje zanoktica.

Pre nego što počnete sa sređivanjem operite ruke toplom vodom. Na taj način ćete pripremiti kožu ruku i omekšati je. Zatim, na čiste ruke nanesite sredstvo koje će pomoći da vaše zanoktice postanu mekše i samim tim će uklanjanje biti lakše.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Betina R. Goldstein (@betina_goldstein)

Prvo špatulicom lepo pogurajte zanoktice, ali budite nežni. Ukoliko to budete radili grublje možete da povredite nokatnu ploču i kožu oko nokta. Zatim nožićem ili grickalicom za zanoktice uklonite višak kože koju ste odvojili sa nokta. Nemojte da zaboravite da sunđerom za poliranje nokatne ploče pređete predeo nokta na kom je bila zalepljena kožica – jer ćete tako biti sigurni da ste sve uklonili. Nakon toga sledi samo lakiranje nokta, a to će biti dosta lakše ako nemate zanoktice koje bi vam smetale.

Pročitajte i ovo: Trendy boje noktiju za leto 2022. godine

I još jednom ponavljamo – nega zanoktica podrazumeva da redovno mažete ruke kremom i da nanosite ulja koja će ih hidrirati. Samo dobrom negom ćete se spasti suvih i iskidanih zanoktica koje peku i bole.

Naslovna fotografija: instagram.com/betina_goldstein

Milica Antić

Comments