Ukoliko ste u potrazi za novim proizvodima koji mogu upotpuniti vašu skincare rutinu, predlažemo vam da se upustite u korišćenje ulja za lice – koja postaju sve popularnija među onima koji se redovno posvećuju nezi kože i prate najnovije trendove. U nastavku vam otkrivamo njihove pogodnosti, koji je najbolji način da ih koristite, kao i kada bi trebalo da ih izbegnete. Ulja mogu biti pogodna kako za suvu, tako i normalnu ili masnu kožu – a naš vodič će vam otkriti koje je tačno ulje najbolje za vaš tip kože!

pexels shiny diamond 3762882 scaled Vodič kroz ulja za lice   koja bi trebalo da koristite ako imate suvu ili mešovitu do masnu kožu
pexels shiny diamond 3373716 scaled Vodič kroz ulja za lice   koja bi trebalo da koristite ako imate suvu ili mešovitu do masnu kožu

Ulja za lice - benefiti i način korišćenja

Ulja za lice nisu isto što i hidratantna krema - ona "zaključavaju" efekte kreme

Ulja za lice sadrže sličnu strukturu lipida kao i naša koža, usled čega su izuzetno efikasna pri regulaciji i obnovi barijere kože – što potvrđuju i kliničke studije. Samim tim što obnavljaju njenu barijeru, koža zadržava adekvatan nivo hidriranosti. Ipak, ulja neće direktno hidrirati vašu kožu poput dnevne kreme – već bi najbolje bilo da ih nanesete nakon što ste naneli kremu, kako biste “zaključali” njene efekte u koži i sprečili neželjeni gubitak vlažnosti kože.

Nemaju sva ulja za lice iste benefite - birajte ona koja su namenjena vašim potrebama

Nisu sva ulja ista – sastav i koncentracija ulja koje koristite određuju njegovu namenu. Na primer, ulje čajevca je pogodno za čišćenje kože, dok je ulje pupoljka ruže pogodno za adekvatnu spoljašnju negu, kao i mekoću kože. Moramo naglasiti i da različiti tipovi kože različito reaguju na različita ulja, te bi trebalo da potražite ono koje u sebi sadrži sastojke koji će baš vašem tipu kože pružiti najveće benefite. I ne brinite se, tu smo da vam u nastavku otkrijemo koja ulja je najbolje izabrati i koji su to benefiti ulja za suvu i meštovitu do masnu kožu!

pexels andrea piacquadio 3764013 scaled Vodič kroz ulja za lice   koja bi trebalo da koristite ako imate suvu ili mešovitu do masnu kožu

Kako ulja deluju na suvu kožu?

Kako su ulja najpogodnija za zadržavanje vlage u koži, ona mogu biti sastavni deo skincare rutine svih onih koji se bore sa suvom kožom, koja naročito tokom zateže, pecka i stvara osećaj neprijatnosti. Naravno, obavezno ga koristite kao drugi korak u nezi, nakon nanošenja hidratantne kreme. Predlažemo vam da se odlučite za arganovo, maslinovo, jojoba ili kokosovo ulje.

Kako ulja deluju na masnu do mešovitu kožu?

Ukoliko je vaša koža osetljiva i mešovita do masna – trebalo bi pažljivo da odaberete ulje koje ćete uvesti u svoju skincare rutinu, na osnovu sastojaka koje ono sadrži. Takođe, to što imate masnu kožu ne znači da bi ulja trebalo da izbegavate u “širokom luku”, već potpuno suprotno – upotreba ulja je poželjna, samo je bitno da napravite najbolji izbor. Ukoliko ne proverite sastav i odaberete ulje koje  “preteško” za vašu kožu, njegovo korišćenje može rezultovati napunjenim porama i dovesti do neželjene pojave mitisera. Zato, ako imate masniju kožu, najpogodnije ulje za vas je ulje čajevca, koje je poznato po svojim antiseptičkim dejstvima i može povoljno uticati na akne i druge upalne procese na koži.

ulja Vodič kroz ulja za lice   koja bi trebalo da koristite ako imate suvu ili mešovitu do masnu kožu
pexels shiny diamond 3762879 scaled Vodič kroz ulja za lice   koja bi trebalo da koristite ako imate suvu ili mešovitu do masnu kožu

Bonus savet - ulja za lice i SPF ne idu jedno uz drugo!

Ne brinite se – ovo ne znači da se morate odlučiti za jedno ili drugo, već samo da bi trebalo da pazite na redosled nanošenja i vreme koje protiče između koraka vaše skincare rutine. Redovno nanošenje kreme koja nas štiti od sunčevih zraka je nešto čega bi svako od nas trebalo da se pridržava, ali ako je na koži pomešate sa svežim uljem – ono može oslabiti formulaciju kreme sa SPF faktorom i učiniti je slabijom u pogledu zaštite. Dakle, prvenstveno nanesite hidratantnu kremu, zatim ulje, a onda sačekate barem nekoliko minuta da ga vaša koža u potpunosti upije – te tek nakon toga nanesete kremu sa SPF-om.

Naslovna fotografija: instagram.com/

Jovana Pantić

Comments