Ulje ruzmarina za kosu je jedno od najefikasnijih i najkorisnijih prirodnih preparata u našoj rutini nege. Ruzmarin je zimzelena biljka koja potiče sa Mediterana, a u svom najčistijem obliku – ulje ruzmarina je esencijalno ulje blagožute boje i oštrog, drvenastog mirisa. Ima brojne upotrebe u beauty svetu, ali i u kuvanju i u medicini. Upotrebljava se za aromaterapijske prakse, pri čemu se veruje da ulje ruzmarina pomaže u smanjenju nivoa stresa i anksioznosti. Mada, još uvek su u toku istraživanja u ovoj oblasti kako bi se potvrdila njegova lekovita svojstva.

Uvek smo u potrazi za prirodnim načinima da poboljšamo rutinu lepote, a ulje ruzmarina je na vrhu naše liste predloga. Ako ste se ikada zapitali kako može da vam pomogne da dobijete gušću kosu, u nastavku ćete saznati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Victoria ♡ (@victoriaxen)

Ulje ruzmarina za kosu

Opadanje kose, bilo da je uzrokovano stresom ili genetikom, bolna je tema za mnoge od nas. Biljka ruzmarina sadrži karnozičnu kiselinu, za koju je poznato da leči oštećenje nerava, oštećenje tkiva i poboljšava ćelijsko obnavljanje. Zbog toga, podstiče rast nerava i poboljšava cirkulaciju krvi.

Razlog zašto je cirkulacija krvi toliko važna za rast kose je taj što bez odgovarajućeg snabdevanja krvlju, folikuli ne dobijaju hranljive materije koje su im potrebne za rast kose i mogu odumreti. Ako želite punije, deblje i bujnije pramenove, stručnjaci se slažu da je ulje ruzmarina jedno od najefikasnijih.

Ulje ruzmarina je snažan antioksidans koji može da se bori protiv slobodnih radikala. Ti molekuli vremenom uništavaju ćelije i na kraju mogu dovesti do gubitka kose oštećenjem folikula dlake.

Pored poboljšanja cirkulacije krvi u koži glave, ulje ruzmarina eliminiše bakterije koje začepljuju folikule dlake, što može potencijalno smanjiti pojavu ljuspica na koži glave, odnosno, peruti.

Kada su ćelije oštećene od agresora iz okoline, mogu oksidirati, što igra glavnu ulogu u ubrzavanju procesa starenja kose i pojavi sedih dlaka. Aktivnom borbom protiv tih slobodnih radikala, ulje ruzmarina bi takođe moglo da uspori proces sedenja kose.

Ko može koristiti ulje ruzmarina za kosu

Eterično ulje ruzmarina može se koristiti na bilo kojoj vrsti kose jer je njegovo dejstvo usmereno na folikul dlake, a ne na pramen. Bezbedno je za upotrebu na farbanoj kosi, posebno zato što bi njegova glavna upotreba trebalo da bude direktno na skalpu.

Ako imate osetljivu kožu i niste sigurni kako vaša koža glave može reagovati, prvo razgovarajte sa svojim dermatologom o integraciji ulja u svoju rutinu. Preporučuje se da prvo uradite mali test na skalpu i sačekate 24 sata da vidite da li se javlja iritacija. Takođe, kada nanosite ulje na kožu glave, nagnite glavu unazad da biste izbegli da vam kaplje u oči.

Za ljude sa tankom ili finom kosom ili retko gustinome, ulja mogu učiniti da kosa izgleda masno i beživotno. Ako je to slučaj kod vas, pokušajte da koristite proizvod kao tretman pre šamponiranja.

Kako se koristi ulje ruzmerina

Možete da počnete tako što ćete koristiti esencijalno ulje ruzmarina jedan do dva puta nedeljno i povećavati upotrebu naviše kako se toleriše. Koristite samo pet kapi, dodajte u osnovno ulje poput kokosovog ili jojobinog i umasirajte u kožu glave pet do deset minuta i isperite. Razređivanje čistog ulja ruzmarina pomaže u smanjenju potencije i stoga smanjuje iritaciju na koži.

Umešajte ulje ruzmarina u šampon ili balzam dok perete kosu. Samo je obavezno detaljno operite da biste adekvatno isprali proizvod.

Pročitajte i ovo: Pirinčana voda za kosu – koji su efekti čudotvornog sastojka iz kuhinje

Naslovna fotografija: instagram.com/victoriaxen

Božica Luković

Comments