Nije mi ova priprema za polumaraton sa #SheRuns21k ekipom krenula baš kako sam zamišljala... A zamišljala sam – kule i gradove. Da ću do aprila biti – ma ozbiljan trkač! Nisam živela u iluziji da će mi 21 kilometar doći lako – daleko od toga, ali hajde da kažemo da ni u jednom trenutku nisam posumnjala da neću moći da ostvarim taj cilj.

Ceo ovaj izazov je zapravo bio – i još uvek jeste – odličan test ličnosti, izdržljivosti i psihe za mene.

Odmah nakon prvog treninga o kom sam tako entuzijastično pisala ovde, tamo krajem januara, umesto upale mišića, dobih upalu sinusa, pa bronhija, onda uha i grla i to je sve tako “lepo” trajalo nekih mesec i po dana… Izgledalo je bezazleno u početku, a onda sam morala da propustim osam ili devet treninga. 

sheruns 1 Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

Na staze sam se vratila krajem februara i tu je počela prava “borba” jer sam tad bila na korak da odustanem. Zašto? Pa onaj prvi trening sam jedva istrčala, a ekipa je u tom trenutku kad je meni bio tek drugi trening, bila već na desetom i devojke su uveliko trčale i po 8 kilometara. Lagano. Pejs – ako se to može uopšte nazvati pejsom – mi je bio 9:20 po kilometru (za one koji se ne razumeju –  to je vrlo, vrlo loše), dakle bila sam brža u januaru nego tad, posle gripa.

Ipak, odustala nisam. A u tome mi je pomoglo nekoliko bitnih stvari – a shvatila sam ih dok sam ispred sebe gledala sve one koji su (tada bili) brži od mene. Tako da bilo da ste tek počeli da trčite, ili ste krenuli u teretanu ili trenirate pripremajući se za leto – evo mog malog vodiča kako da NE odustanete kada ste na korak da odustanete.

Kvalitetne patike (čitaj: ULTRA BOOST 19) su SVE!

Kada kreneš da trčiš nisi ni svestan koliko su dobre patike za trčanje zaista bitne. Na kraćim dužinama od 2 ili 3 kilometra to i ne može da se primeti, ali kada su pred tobom “ozbiljnije” distance i kilometri, stvari više nisu za šalu. Kolena, zglobovi i stopala tako lako “stradaju” i toliko mogu da vas bole tokom ili sutradan, nakon treninga, da vam zaista dođe da dignete ruke od svega.

Posle 5 nedelja netrčanja, prvi trening na kom me je “sačekala” distanca od 6 km, bio je bolno iskustvo. Sutradan je bilo još gore. Desno koleno i levi zglob – “takmičili” su se koji će više da me boli.

Međutim, potrefilo se da sam novi model adidas ULTRA BOOST 19 patika dobila na testiranje, od pogađate – adidas-a – jedan ili dva treninga kasnije.

she runs 2 Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

Kad sam krenula da trčim u njima, tokom tog prvog treninga – odmah sam osetila razliku. Pošto sam i privatno od glave do pete #adidasgirl te i mimo trčanja, moja kolekcija broji nekih pet, šest modela patika, naravno da sam se ULTRA BOOST 19 modelu obradovala kao malo dete. Pomislila sam zato da je razlika koju sam primetila na treningu sigurno psihološki efekat. Međutim, statistika Runtastic aplikacije je pokazala drugačije. Bila sam brža, nisam morala da stanem posle 3 istrčana kilometra i to je ujedno bio i prvi trening da me stopala i zglobovi nisu boleli, čak ni sutradan posle treninga.

Osim toga, potrefilo se da smo taj trening radili na zaista tvrdoj i nepravilnoj podlozi – koju ja maltene nisam ni osetila – ULTRA BOOST 19 model ima toliko mekano gazište.

Zato, nemojte zanemarivati preporuke stručnjaka i iskusnih trkača. Zaista znaju šta pričaju kad kažu da su vam patike najbitniji deo opreme. Kada sam svoje utiske prokomentarisala sa adidas runners trenerom saznala sam da je u srednjem sloju ovog modela upotrebljeno 20 odsto više BOOST pene nego kod ranijih modela, što znatno povećava povrat energije prilikom svakog koraka (zato sam bila brža i imala više snage), dok lagana konstrukcija stopalu pruža potpuno prianjanje. Ojačanje na peti fiksira ovaj deo stopala, u isto vreme omogućavajući da se ahilova tetiva bezbedno i neometano pomera, te su vam i zglobovi maksimalno zaštićeni.

Da li može pomoć PRIJATELJA?

Možda voliš da trčiš, možda baš i ne, možda si u fazi u kojoj tolerišeš trčanje jer vidiš da ti čini dobro, ali nisi sigurna kako da ti sve bude lakše. A moguće je… uz pomoć prijatelja. Pominjala sam već da u #SheRuns21k programu učestvuje i moja BFF Tamara, a tu je i koleginica Ivana i njena drugarica Dragana.

Svaki put kad sam im rekla da ne mogu na trening (jer me mrzi. I teško je), nisu mi dale da odustanem. Plus malo takmičarskog duha nije naodmet! Tako smo konačno uspele i da zajedno trčimo istim pejsom i da nam trčanje postane zabavno! Trčale smo i umirale ali OD SMEHA! Ko bi rekao da je to moguće? Ja sigurno ne!

sheruns 3 1 Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

Let the MUSIC play

Pre nego što sam doslovno uhvatila korak sa mojim, gore pomenutim #RunningCrew devojkama, mnogo kilometara sam istrčala sama. Dobra playlista mi je puno pomogla da ne odustanem. Znam da nisam otkrila toplu vodu, ali isto tako nisam bila svesna koliko zapravo dobar ritam može da vam pomogne da “uhvatite” i pronađete svoj tempo. Isto tako, reči pesme mogu da igraju važnu ulogu – jer vas mogu motivisati i ohrabriti da ne odustanete.

Mali savet: Idealno je da za vašu playlistu izaberete pesme koje u proseku imaju između 110 i 130 BPM (beats per minute), a ako vam treba inspiracija, evo moje playliste:

RUNTASTIC: Tvoj progres je najjači motiv da ne odustaneš!

Nisam verovala da jedna aplikacija može toliko da te motivše da ne odustaneš. Runtastic, zvaničnu adidas aplikaciju za sve koji su članovi adidas runners-a sam spustila na telefon kada sam se priključila #SheRuns21k programu. I osim za prijavljivanje na treninge i pogodnosti koje dobijate nakon određenog broja treniga (AR majicu, opremu za trčanje, bodyscan trening itd), nisam se previše njom bavila.

Ipak, pošto sam želela da nekako nadoknadim propuštene treninge, počela sam da trčim i sama kako bih malo popravila kondiciju. Bio je radni dan, noć uveliko pala, motivacija blizu nule. Čim sam prešla prvi kilometar, javi se digitalizovan glas da me obavesti da sam prošla taj prvi kilometar, pejsom 6:45 – čekaj, šta?! Bila sam ubeđena da je u pitanju greška.

sheruns 4 1 Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

Ta moja “brzina” me je toliko motivisala da sam tada prvi put istrčala 6 i po kilometara bez stajanja. Zato redovno pratite svoj progres uz pomoć modernih tehnologija – možda ne primećujete razliku zbog stresnog dana ili umora, ali to ne znači da niste bolji i brži.

Vidimo se na stazi.

Elena

Comments