Iako smo u toku dana bombardovani informacijama u vezi sa uređenjem doma, umetnošću i dizajnom putem interneta, nema tog osećaja kao kada listate knjigu punu predivnih, inspirativnih fotografija i zanimljivih činjenica. Ako ste kao ja i imate već gomilu knjiga kod kuće koje nisu pročitane, onda vam ostaje samo jedno – da kupite još knjiga! Verujem da se ovo i vama dešava, nemojte se pretvarati! U to ime, ovo su neki od favorita, barem kada su knjige u pitanju, koje bi trebalo da imate ako vas zanimaju dizajn enterijera, umetnost, arhitektura i slične teme.

P.S. Možete ih sve kupiti u Beogradu!

The Kinfolk Home: Interiors For Slow Living

Interes za dizajn enterijera je u poslednje vreme u sve većem porastu, što se primetno desilo u toku pandemije. Knjiga koju je objavio jedan od najčitanijih časopisa u vezi sa umetnošću i dizajnom, Kinfolk, poziva svoje čitaoce da malo uspore svoj užurbani život, i naprave dom koji ima više namere, a pak odiše lepotom. Kroz divne fotografije i pronicljive intervjue, autor knjige vodi čitaoce kroz 40 različitih domova širom sveta, od Amerike do Evrope, Azije i Afrike, završavajući svoj put u Australiji. Radi se o domovima koji su veoma raznovrsni, te se tako može videti sve od stare brvnare u šumi do čistih i minimalnih stanova.

Pročitajte i ovo: 8 načina da postanete minimalista kad je enterijer u pitanju

The Art Of Looking Up

Da li provodite vreme gledajući gore? U poslednje vreme se čini kao da smo previše okupirani svojim telefonima ili gledanjem u pod, nego da obraćamo pažnju šta se to nalazi iznad nas. Ipak, iznenadićete se koliko gledanje ka gore može da vam pruži satisfakciju. Ova knjiga bavi se upravo time. The Art Of Looking Up je knjiga koja nam prikazuje spektakularne plafone u različitim građevinama širom sveta koje su dekorisali pojedini od najvećih majstora svojih vremena. Od cvetova lotosa u hramovima Japana, do religijske ikonografije Beča i Istanbula, pa sve do Las Vegasa, ova knjiga odvešće vas na avanturu koju nećete zaboraviti. Sledeći put kada štetate ulicom, ili uđete u neku građevinu, pogledajte iznad sebe – možda vas to što vidite iznenadi i očara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tsundoku (@aqilahreads)

The Monocle Book Of Japan

Još od svog osnivanja 2007. godine, magazin Monocle se u velikoj meri bavio temama u vezi sa Japanom. U protekloj deceniji, magazin je izgradio jedinstvenu strast i razumljivost prema nacijama. Ova knjiga pokrila je najrazličitije teme – od toga kakav je osećaj putovati vladarevim mlaznjakom, preko mesta gde se može jesti najukusnija hrana, do modnih dizajnera i biznisa sa neverovatnim pričama koje se do sada nisu čule van Japana. Ova knjiga je puna neverovatnih fotografija i intrigantnih eseja, koji na jedinstven način prikazuju zemlju čija kultura je za mnoge bila i ostala misterija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Val (@theaestheticminimalist)

The Museum: From its Origins to the 21st Century

Ako ste ljubitelj umetnosti, onda ne treba ni postavljati pitanje da li volite da posećujete muzeje. Otkrijte neispričane priče i istorije institucija koje na godišnjem nivou posećuje milioni ljudi, a koje predstavljaju jednu od čovekovih najvažnijih kreacija. Koristeći se primerima najpoznatijih kulturnih institucija, ova knjiga izdvaja istoriju muzejskog pokreta, prateći evoluciju od kolekcija i kabineta kurioziteta u Evropi, sve do javnih muzeja 19. veka. Uz neverovatne fotografije, saznajte sve o lepoti ovih neverovatnih građevina.

Mid-Century Modern At Home: A Room-By-Room Guide

Sredina 20. veka predstavljala je dinamičan period kada je u pitanju internacionalni dizajn, uključujući dizajn enterijera, a sve više se vraća u današnjoj kulturi. Ova knjiga čitaocima prikazuje kako da u svom domu kreiraju autentični srednjovekovni stil, sobu po sobu. Isto tako, ističe pojedine klasične komade nameštaja i dodataka koji su ključni u ostvarivanju ove estetike, kao i kombinacije boja koje će vam pomoći da personalizujete ovaj inventivni stil u vašem domu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jorjah B (@jorjah_b)

Catwalk knjige

Knjige sa modnih revija su u poslednje vreme takođe postale veoma popularne, a pogotovo kao coffee table knjige. Od Prade, do Chanel i Louis Vuittona, ova knjiga predstaviće vam niz fotografija u vezi sa ikoničnim momentima sa modnih pisti. Ako ste strastveni ljubitelji istorije mode, a i mode generalno, ove knjige su savršeni dodatak za vašu kolekciju knjiga. Pored fotografija daju konciznu istoriju modnih kuća, kao i kratku biografiju njihovih osnivača, pre nego što istraže njihove kolekcije hronološkim redom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@allaboutkimberly)

Modern Art In America 1908-68

Američka umetnost 20. veka već duže vreme podeljena je na dva perioda – pre Drugog svetskog rata, gde je država bila inferiorna i provincijska; i nakon rata, iz kog je izašla sa trijumfom. Ova knjiga istražuje uzbudljive veze između umetnika i njihovih umetničkih dela, koja snažno sugerišu da 1945. godina ipak nije bila tolika linija razdvajanja u istoriji umetnosti. Putem ove knjige saznaćete o omiljenim svetskim umetnicima koji su promenili tok moderne umetnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mylène Desclaux (@happy___q)

Ako vam se ovo dopalo, pročitajte i: Slikarka Mina Radović: „Kroz umetnost govorim i razgovaram”

Naslovna fotografija: instagram.com/salva_homes_

Nenad Grubanoski

Comments