Način na koji se osećate u ličnom prostoru je nesumnjivo važan, zato je umirujuća atmosfera dnevne sobe, koja je centar vašeg doma, jedan od najvažnijih ciljeva prilikom uređenja enterijera. Bez obzira na to da li provodite mnogo vremena kod kuće ili se povlačite u svoj prostor na kraju dugih dana, važno je da izaberete mesto koje vas opušta. Ne zaboravite da vaš dom treba da vam predstavlja svojevrsno utočište, gde ćete se povući nakon dnevnih izazova.

Ovo su pravila kojih treba da se pridržavate kad uređujete dnevnu sobu, imajući na umu mentalni mir. 

Umirujuća atmosfera dnevne sobe – kako da je postignete

Slojevito osvetljenje

Slojeviti raspored je ključan. Pošto osvetljenje iznad glave ponekad može izgledati pomalo klinički, od vitalnog je značaja razmisliti o nivoima svetlosti koji postoje u vašem domu. Upoznajte se sa Kelvinovom skalom, koja se koristi za merenje toplote sijalica. Držati se toplijih sijalica do 2700K je jednostavan način da se osećate opušteno u svom prostoru. Ova temperatura osvetljenja najbolje replicira osvetljenje koje se nalazi u prirodi.

Da bi slojevito osvetljenje primenili u praksi, predlažemo jednostavnu formulu. U dnevnoj sobi se odlučite za luster, jer pomaže u definisanju glavne teritorije svetla, a takođe vam daje priliku da unesete element dizajna koji pomaže u postavljanju tona sobe.

Za niže nivoe, stone i podne lampe pružaju adekvatan sjaj prostorima za sedenje i funkcionalne su kad su uparene sa udobnom foteljom za čitanje.

Taktilne teksture

Ljudi su taktilna stvorenja i često koriste teksture za umirenje. Zamislite sofu od somota uparenu sa kožnim stolicama, otomanom od buklea i tkanom navlakom. To stvara vizuelnu dubinu i omogućava ljudima da se pozicioniraju u blizini tekstura koje najbolje odgovaraju njihovom raspoloženju.

Bilo koji element dizajna može da unese bujnu teksturu u vaš prostor, pa budite kreativni sa nameštajem i dekorom koji odaberete. Razmislite o poruci koju želite da pošaljete kroz svoj prostor i dizajnirajte u skladu sa tim – da li želite da vam prostor bude miran i opušten, svetao i inspirativan?

Rad sa različitim materijalima nudi fleksibilnost za kreiranje vizuelne priče sa teksturama u skladu sa godišnjim dobima. U jesen, na primer, možete da izložite krznene komade i vunene jastuke. U letnjim mesecima, možda biste želeli da se odlučite za platnene akcente, pamučne jastuke i prozračne zavese za prozore.

Birajte nameštaj sa drvenim detaljima

Ovo pravilo se odnosi na biofilni dizajn, koji je, u suštini, naša urođena veza sa prirodom i želja da unesemo prirodu u naše domove. Kad posmatramo dešavanja u prirodi, često doživljavamo smanjenje nivoa stresa i osećamo se opuštenije.

Odlučite se za veće komade nameštaja, kao što su stočići za kafu i bočni stolovi, sa detaljima od prirodnog drveta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Analisse Taft (@altforliving)

Vintage detalji

Poslednji savet za uređenje dnevne sobe je dekorisanje starinskim nameštajem i detaljima, jer ovi predmeti dodaju lični pečat vašem prostoru.

Vintage stolica ili rasveta prostoriji dodaje osećaj topline i istorije. Prava količina nesavršenih oblika ili istrošenih detalja daju opuštenu energiju dnevnoj sobi koja joj omogućava da se oseća pristupačno i ne previše formalno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oezlem (@oezlem.oezsoy)

Pročitajte i ovo: Zabavne ideje za dekorisanje stočića za kafu

Naslovna fotografija: instagram.com/amberdunford_designpsychology

Božica Luković

Comments