Došli smo i do toga da nije hiperbola reći kako je TikTok promenio ciklus trendova zasvagda. Ako pogledamo kako se to odigravalo tokom različitih perioda u istoriji mode, trendovi su se obično ciklično menjali na dvadeset godina, ali se zahvaljujući ovoj aplikaciji sve promenilo.

Trendovi su sada postali brzi, prolazni, a korisnici TikToka su krenuli da rekreiraju izglede od pre svega desetak godina. To znači da su trendovi sa sredine 2000-ih sada postali ponovo popularni, kao što su šiške na stranu, neuredna senka za oči i, naravno, baletanke. Možda se pitate – šta još fali svemu ovome? Odgovor je upečatljive hulahopke!

Povratak upečatljivih hulahopki

Jedan od prvih dizajnera koji je na modnoj pisti predstavio povratak jarkih, šarenih hulahopki, bio je Versace, i to tokom svoje revije za proleće 2022. Konkretno se radilo o modelima koji su bili veoma svetli – ljubičasta neon i lajm zelena boja.

Hot pink boja bila je rezervisana za Valentinovu modnu reviju jesen 2022. godine (nismo šokirani, pošto je ovo očigledno postala njihova omiljena boja), koja je i kreditovana kao začetnik Barbiecore trenda u modi.

Pročitajte i ovo: Zašto je Carolyn Bessette-Kennedy naša modna inspiracija

Raf Simons je prilikom svoje revije za proleće 2023. predstavio hulahopke jarkih boja, kao i modele sa tufnastim printom. Isto tako, upečatljive hulahopke su bile deo i pariske revije Victorie Beckham za proleće 2023, tokom Nedelje mode. I naravno, ne možemo da ne prokomentarišemo odvažne i jarke hulahopke a da ne spomenemo Marca Jacobsa i njegove najnovije najlonke koje su dostupne u najrazličitijim floralnim i tartan printovima.

Ko je zadužen za povratak odvažnih hulahopki?

Da, možda imamo dizajnere koji će nam tokom svojih revija predstaviti novine iz sveta mode, ali ko je zapravo zadužen za većinu novih trendova? Pa, naravno, Gen Z. Nedavno se pojavio i trend pod nazivom ballerina sleaze aesthetic, koji kombinuje balletcore i obnovu indie sleaze estetike, kako bi se opisala edgy feminizirana estetika koja je na popularnosti dobila tokom prošle godine.

Dosta lookova koji su povezani sa “ballerina sleaze” estetikom odnose se na nošenje hulahopki ili čarapa iznad kolena. Ako uzmemo u obzir da prave balerine zaista nose hulahopke, kao i brojne devojke koje su u grunge fazonu, a koje su deo “indie sleaze” talasa, ovo je delovalo kao prirodan tok okolnosti.

Kako da stilizujete upečatljive hulahopke?

Hulahopke mogu da budu veoma zanimljive i sa njima doslovno možete da se igrate. Svaki print i svaka boja pružiće vam drugačiji osećaj, a nošenje nesvakidašnje boje je i način da inkoroporirate novinu u svoj autfit a da ne oduzmete fokus na sve ostalo što ste obukli.

Smele i živahne boje odgovaraju pokretu maksimalizma koji je zahvatio svet mode kao oblik bekstva od pandemije. Ekscentrični trend hulahopki koji je u porastu takođe se odnosi na “Twee modu”. Twee se prvobitno pojavio ranih 2000-ih kao ženstveni preppy modni stil, a najviše su ga nosile Alexa Chung i Zooey Deschanel. Twee, inače, odaje počast modi 1960-ih godina.

Ne samo da su šarene hulahopke nagoveštaj stilu generacije Z, već su i laskave. Uparivanje svojih hulahopki i cipela u istoj boji je jednostavan način da izdužite noge. Jednostavan način da ih stilizujete je da uzmete par cipela koje već posedujete i napravite autfit oko njih. Predlažemo da nosite zatvorene cipele kao što su baletanke, mokasine, pump štikle ili čizme. Možete izabrati potpuno monohromatski izgled ili odabrati neutralan za ostatak svoje odeće.

Bilo da su vaše “najlonke” u živopisnim neon bojama, imaju ekscentričan dizajn i šare, ili su pocepane, ove sezone se pojavljuju apsolutno svuda. Možda je baš sada pravi trenutak da ih isprobate!

Pročitajte i ovo: Približavate se tridesetim? Ovo su komadi odeće koje morate imati!

Naslovna fotografija: instagram.com/versace

Nenad Grubanoski

Comments