Imate partnera sa kojim stvari idu od dobrog ka boljem – levelujete kao u igrici! A ako preživite sledeći nivo, upoznavanje roditelja, dobijate bonus život za dalje napredovanje. Ohrabrujete sebe što ste dogurali tako daleko u potvrdi ozbiljnosti vaše veze, ali u sebi već ludite.

Nećete se dopasti njegovoj mami, to je sigurno, iako vaš partner tvrdi da ćete je očarati i da je ona jedna fina i prijatna dama (znamo da muškarci misle uvek sve najbolje o svojim majkama), njegov otac će vas unakrsno ispitivati, a vi ćete davati pogrešne odgovore (kako može da bude „dobrica“ tata koji je radio u vojsci?!) i potpuno ćete se obrukati, a vaš partner će biti razočaran. Sanjate košmarne snove i budite se u znoju, a zakazani ručak kod prijatne mame i dobrodušnog tate vašeg dragog se neumitno bliži. Nadate se da ćete se teško razboleti i izbeći tu strahotu i unapred se opraštate od života.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cole Herrmann (@cole_herrm)

Upoznavanje roditelja ne mora da bude tako strašno ako sledite ove savete

Pripremite se psihički – odlučite da učestvujete u svemu

Go with the flow je najbolja taktika koju možete da primenite pri susretu sa njegovim roditeljima. Odlučite da samo uskočite i prepustite se toku – jedite, ili barem probajte sve što je servirano, pridružite se molitvi, igrajte glupe društvene igre – radite sve što rade ukućani, iako vam je njihova porodična tradicija čudna i strana. Učestvujte u razgovoru, a ako se raspravlja o nekoj osetljivoj temi, ostanite smireni i neutralni. Pokažite dobru volju i skromnost, to se svuda ceni.

Pripremite se praktično za upoznavanje roditelja – ispitajte partnera

Verovatno vam je pričao o svojoj porodici i možda ste stekli neku sliku o njihovom mentalitetu i vrednostima, ali sigurno ne znate dovoljno o njihovim navikama, temperamentu i kućnim pravilima. Ne želite da ispadnete prosti, da ih nečim nenamerno uvredite i zato pitajte partnera o stvarima koje se nije setio da vam kaže – na primer o tome da li treba da se izujete i ako treba da li će vam dati papuče, ili možete poneti svoje, da li se pije neko alkoholno piće za vreme ručka (večere), da li se od vas očekuje da pojedete sve iz tanjira i da li njihova kuhinja sadrži neka iznenađenja koja biste voleli da izbegnete, a da ih ne uvredite, o čemu vole da pričaju, a šta treba izbegavati…

Upoznavanje roditelja će proći mirno ako poštujete njihova pravila

Ukoliko odlazite kod njegovih roditelja za vikend i planirate da tamo noćite, ta pravila mogu uključivati spavanje u odvojenim sobama i pomirite se sa tim. Ako se nedeljom pravi roštilj, ili ide na utakmicu, ili u crkvu (ili sve to zajedno), poštujte taj program. Ako je doručak u 8, onda ustanite i doručkujte, iako vikendom ne ustajete pre 10 i prvi obrok vam je ručak. Zapamtite – dobra volja i skromnost.

Pročitajte i ovo: Nisu Fokerovi, al’ mi frka da ih upoznam

Nemojte piti više od jedne čaše

Ako ste sa olakšanjem shvatili da se prilikom obroka pije vino koje i vi volite, ili da svi opušteno srkuću pivo iz limenke, ne pokazujte oduševljenje koje vam donosi pomisao da se možete napiti taman toliko da se malo opustite, ili da možete koristiti svoju sposobnost da dobro podnesete alkohol. Ograničite se na čašu pića pre, ili za vreme večere i eventualno možete posle popiti još jednu, ako je to običaj u kući i ako su svi uzeli po piće. Ali, čak i ako vam ljubazni tata nudi još jednu čašu (tražeći opravdanje da i sam popije koju više), odolite iskušenju.

Donesite poklone domaćinima

Ako je ovo porodično okupljanje (dolaze brat ili sestra sa svojim partnerima i porodicom), nije potrebno da pripremate poklone za sve, ali svakako odaberite promišljen poklon za mamu i tatu. Ukoliko sa njima žive i baka i deka (u prizemlju, na spratu, u drugom krilu kuće) i oni se smatraju ukućanima i svakako ćete ih upoznati, čak i ako oni ne budu prisustvovali obrocima, a to znači da i za njih treba da spremite poklone.

I ovde se držite pravila dobre volje i skromnosti – donošenjem poklona činite lep gest dobre volje, a simbolikom poklona iskazujete skromnost (dakle, ništa luksuzno i skupo). Neka to bude neka simpatična sitnica, omiljeni kolači ili saksija cveća. Pitajte partnera šta ko voli, da li imaju neki hobi, omiljenu boju, da li mama više voli staklo ili keramiku, da li gaji cveće u saksijama i slično. Možda ćete ustanoviti da partner ne zna da vam odgovori na takva pitanja i da ga ne zanima da istražuje samo zato što vi imate tremu, pa ćete u tom slučaju birati „na sreću“, a možda on ima sestru ili rođaku koju ste upoznali i koja vam je simpatična, pa se možete posavetovati sa njom.

Budite iskreni

Upoznavanje roditelja je kao razgovor za posao – plaši vas, nervozni ste i imate tremu, ali, kao i na razgovoru za posao ne treba da pokušavate da se predstavite u boljem svetlu, odnosno, da pribegavate lažima da biste ostavili bolji utisak. Možda zaista želite da ih oduševite i impresionirate, ali uz dobru volju i skromnost jedino je impresivna iskrenost i jednostavnost. Ako ste pomislili da neku informaciju o sebi prosto možete malo ulepšati i zasladiti, jer nema opasnosti da oni ikad saznaju da ste to uradili, opet, odlite iskušenju.

Setite se da su i oni bar malo nervozni

Njegovim roditeljima takođe nije baš lako – i oni žele da ostave utisak na „snajku“ i možda misle da ste svakako neka moderna i fensi devojka i da će vam oni delovati uštogljeno, dosadno, prevaziđeno. Možda se takođe plaše da će nešto pogrešiti i iz tog razloga se ponašaju malo izveštačeno i nategnuto. Ali, postoji jedna stvar koja vas suštinski povezuje i koja je, zapravo, jedina važna – vi volite njihovog sina i on je srećan sa vama. Dopustite im da to vide i osete i osvojićete mesto u njihovom srcu i porodici.

Pročitajte i ovo: Pravila: Upoznavanje sa roditeljima

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Brankica Milošević

Comments