Upravljanje novcem nije lak zadatak ni kad ga imate dovoljno, jer i tad vam često može nedostajati, zbog lošeg rukovanja. Znate da imate navike trošenja koje treba da promenite, ili pogrešan pristup novcu, ili ne vodite računa o budžetu, ali ne volite ni da mislite, ni da pričate o tome. Svako ima svoje slabosti kada je novac u pitanju, a ovo su dobri saveti za upravljanjem novcem tokom ove godine, bazirani na vašem znaku zodijaka.

Ovan

Vi ste u suštini ekstrovert, kome takođe treba ličan prostor – bilo da je u pitanju poslovni sastanak ili zabava, vi ste aktivni, odlučni i organizovani. Ali vaša energija i optimizam mogu preći u impulsivnost. Zato budite oprezni kada je u pitanju upravljanje novcem u velikim kupovinama i ulaganjima. Dobro razmislite o svojim motivima i o dugoročnom životnom planu. Ako vam je vašim živcima potrebno opuštanje u impulsivnoj kupovini (da, to je zabavno), držite se sitnica i ogrančite količinu novca koju ćete na njih potrošiti.

Bik

Dobro ste utemeljeni, stabilni i razumni, ali možete biti tvrdoglavi, baš kao bik, iako ste zapravo mekog srca. Uživate u luksuzu i zaslužujete da ga povremeno sebi priuštite. Vama upravljanje novcem dobro ide, oprezni ste sa raspoređivanjem novca, predviđate sve redovne troškove i obično imate ušteđevinu za neplanirane troškove, ali oklevate da se počastite. Zvezde vam savetuju da unesete i svoje zadovoljstvo u plan budžeta, jer ćete se tako uskladiti sa vibracijama izobilja i privući više novca.

Blizanci

Brzi i prilagodljivi Blizanci umeju da budu vrlo štedljivi i oprezni sa novcem, dok neki impuls (drugo lice Blizanaca) ne preuzme. Vi treba da budete svesni svoje sklonosti da sa odgovornosti prelazite na impulsivnost i da nastojite da upravljanje novcem ostane na strani odgovornosti. Pripazite na svoje poroke i slabosti, da ne biste izgubili i više nego što imate!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Rak

Veliki čuvari svog doma i porodice, Rakovi neće oklevati da potroše ogromne svote na udobnost, čistoću i užitak svoje dece, partnera, kućnih ljubimaca, ali će zato štedeti na sebi (slično kao Bikovi). Ove godine možete planirati jedno veće ulaganje u udobnost svog doma, ali uključite u upravljanje novcem malo nagrade za sebe – ako impulsivne kupovine uračunate u budžet i date sebi dozvolu da novac potrošite na bilo šta to vam izgleda čarobno, onda i dalje možete da uštedite.

Pročitajte i ovo: Sve planetarne retrogradnosti koje dolaze 2023. godine

Lav

Velikodušni, strastveni i ponosni Lavovi skloni su da daju poklone koji su suviše luksuzni – budite oprezni u tome, da ne biste osobi kojoj dajete poklon stvorili osećaj da mora da vam uzvrati na istom nivou i kontrolišite svoju potrebu da impresionirate druge. Može se pojaviti prilika za investiranje koju ne treba da propusite i zato sačuvajte novac kojim ćete praviti novac, a kada je u pitanju davanje, pronađite druge načine. Poklonite bližnjima svoju pažnju, poverenje, vreme, a pokloni neka ostanu simbolični (drugi će se tako bolje osećati).

Devica

Vi najbolje funkcionišete kada sve isplanirate – upravljanje novcem je vaša omiljena igra. Da biste uštedeli novac, napravite petogodišnji plan finansija, iako vam se možda u ovom trenutku čini nerealno da planirate toliko unapred, kad ne znate da li će vam se i koliko promeniti finansijski priliv. Kad imate plan, moći ćete usput da ga prilagođavate, a to vam omogućava da se stalno igrate na najozbiljniji način – što je dobro i za vašu mentalnu stabilnost i za vaš budžet.

Vaga

Poštene, velikodušne i milostive Vage moraće da se pozabave materijalnim pitanjima i unaprede svoje upravljanje novcem. Vama novac curi kroz prste i široke ste ruke i sa svojim poslednjim dinarom, što je vredno divljenja, ali može vas dovesti u nezgodan položaj. Sigurno je da nemate pojma na šta sve trošite novac i koji su vam troškovi najveći, zato uložite napor da pratite svoju mesečnu potrošnju – zabeležite svaki trošak i na osnovu toga planirajte budžet za sledeći mesec.

Škorpija

Posvećene, ambiciozne i fokusirane Škorpije odlične su u uštedi novca. Ali uprkos vašim prirodnim sposobnostima, uvek možete unaprediti upravljanje novcem i tehnike štednje, tako da vam se u budućnosti više isplate. Može se pojaviti prilika za ulaganje koje će vam uvećati zaradu, a dobar je momenat i da oročite štednju i pustite da se novac umnoži vremenom.

Strelac

Vama novac nikada nije problem – kad ga nema dovoljno, to vas motiviše da smislite kako da ga zaradite i uvek uspevate u tome. A kada ga ima u izobilju, dešava se da vam isklizne, a da to i ne primetite. Potrebno je da uravnotežite svoju potrošnju, kako biste mogli nešto i da uštedite. Koristite aplikacije za budžetiranje, koja olakšava praćenje dnevne potrošnje i podseća vas na uštedu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bea 🦋 (@isabella.amb)

Jarac

Poznati ste po odgovornosti i disciplini i znate kako da uštedite novac. Nastavite da upravljate novcem onako kako umete, iako svi oko vas gunđaju zbog vašeg perfekcionizma i sklonosti da razmatrate i najsitnije detalje. Da li je već stigla na realizaicju kamata od prethodne štednje kojom ćete ove godine platiti sebi letovanje? Neka drugi uče od vas. Možda bi mogli i da vam plate za praktične i korisne savete.

Vodolija

Pošto morate zadovoljiti svoju ekscentričnost, možda ćete morati da razmišljate van okvira kada su u pitanju tehnike uštede novca. Krediti i zaduživanja nisu preporučljivi tokom ove godine, ali možda bi investicija bila pravi potez. Idealno bi bilo da ostvarite poslovnu saradnju sa Jarcem i da mu prepusitite upravljanje novcem.

Ribe

Vi ste empatični i darežljivi, a vaša ljubaznost može biti iskorišćena. Postarajte se da oročite štednju i tako ga sklonite od sebe, jer se lako možete desiti da vam neko zatraži pomoć i da vi to ne možete da odbijete – ako ne možete da podignete novac koji imate, onda ne možete ni da ga nekome nepromišljeno ustupite (na sopstvenu štetu). Možete i angažovati nekog da vas nadgleda, ili da čuva vašu štednju umesto vas, kako biste izbegli moguć finansijski kolaps.

Pročitajte i ovo: Venera u Ovnu – trenutak za herojske podvige

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments