Ovo je period života u kojem mnogi naši najbliži prijatelji po prvi put postaju roditelji, ili su to već postali, i čini nam se kao da smo na nekoj prekretnici toga da li ćemo mi kao roditelji biti drugačiji prema našoj deci, i da li će njihovo odrastanje samim tim izgledati potpuno drugačije. I ne kažem pri tome da su naši roditelji činili nešto loše, ali, možda tada jesu važila „drugačija pravila“ o ulogama u porodici nego što ih mi doživljavamo danas. Danas, gledamo oko sebe i mislimo – tate su mnogo nežnije. Mnogo su više uključeni u život svoje dece i imaju više razumevanja prema svojim mladim suprugama. Menjaju pelene, bude se noću, oni žele da budu ti koji će uspavati i okupati bebu. Oni se čak „guraju“ za to prvo mesto u srcu svog deteta. Ali, naš krug prijatelja i porodice je samo naš, i nismo u potpunosti sigurni kako očinstvo izgleda u širim razmerama, i na nekom zaista većem nivou.

Upravo iz tog razloga, bili smo veoma zainteresovani za odgovore koje ćemo dobiti u okviru našeg istraživanja, inspirisanog La Roche Posay kampanjom „Tata, moj heroj od prvog dana“ ,  koja govori o ulozi savremenog oca u odgajanju i nezi deteta. Tim povodom, oformili smo i sproveli jedinstvenu anketu putem storija na društvenoj mreži Instagram, kako bismo stekli bolji uvid u „realnu situaciju“ očinske uloge u porodici danas.

steven van loy oUhSla4L 98 unsplash scaled e1615906383957 Uradili smo anketu o uključenosti tata u brigu o deci i evo koji su rezultati

Mamama smo postavili jedanaest osnovnih pitanja koja se tiču brige o bebinoj higijeni, njenog uspavljivanja, menjanja pelena i prisutnosti tate u svakodnevnim aktivnostima koje uključuje odgajanje bebe, i dobili smo rezultate koji su nas istovremeno iznenadili, a možda i nisu.

Kada smo upitali da li je i tata uzeo odmor u prvim mesecima nakon porođaja, 39% žena reklo je da. Iako znamo da je praksa u našoj državi da isključivo majke uzimaju porodiljsko bolovanje i ono nije obezbeđeno novim očevima, ovaj odgovor nam ipak govori da su neki očevi bili spremni na to da uzmu slobodne dane, kako mama ne bi bila primorana da više aktivnosti obavlja sama, usled toga što je u prvim mesecima suprug jedini koji odlazi na posao. Prvi dani sa bebom ključni i najteži i nadamo se da će se ova statistika promeniti dodatno nabolje, odnosno da će više novih očeva biti u mogućnosti da uzme dane odmora i bude tu za svoju bebu od samog početka. U ovom periodu, često se dešava da su iskusne bake te koje su uz svoje ćerke ili snaje, koje im pripomažu i daju im dragocene savete. Ipak, ovom prilikom želimo da postaknemo tate da i oni budu više prisutni u prvim danima nakon rođenja bebe, kako ne bi propustili taj jedinstveni prvi kontakt sa svojim detetom – i kako bi učestvovali u stvaranju svoje nove, male porodice.

Još jedno pitanje sa rezultatima koji zahtevaju promenu je pitanje o informisanosti tate o nezi osetljive bebine kože, gde je samo 52% žena reklo da su njihovi supruzi adekvatno informisani. Iako su iste žene odgovorile da je 70% očeva uključeno u svakodnevnu brigu o higijeni bebe, pitam se kako se ta dva mogu spojiti, i da li to znači da očevi brinu o bebi isključivo pod budnim okom majki, koje imaju sve informacije? Svakako, savremeni tata bi trebalo da bude informisan i upućen podjednako kao i mama, a adekvatne informacije o osetljivoj koži beba možete naći u našem jedinstvenom kutku o nezi.

Odogovori na ostala pitanja, poput uključenosti tate u menjanje pelena, umirivanje bebe usled grčeva i stavljanja bebe na spavanje, imali su slične statistike, gde je oko 70% žena potvrdilo da su očevi bili uključeni. I mada nam se ove svakodnevne radnje, koje su sastavni deo odgajanja svake bebe, čine kao nešto što se jednostavno podrazumeva – one su te koje stvaraju mame i tate superheroje. Neprospavane noći, nered i isflekana odeća nisu ništa za jednog savremenog tatu, koji je u svakom trenutku spreman da “priskoči u pomoć”. Takođe, prizor snažnog i staloženog tate, koji u rukama drži malu bebu i koji dok je neguje postaje izuzetno pažljiv i nežan – možda je nešto najlepše čemu se može prisustvovati.

Takođe, statistika je pokazala da je tek 73% očeva preuzimalo brigu o bebi kako bi mama odmorila i uzela zasluženu pauzu, dok je samo 60% njih otkazalo planove kako bi neplanirano ostali kod kuće i brinuli o bebi. Tate – zamislite se nad ovim rezultatima. Možda ćete sada biti svesniji toga koliko vaše supruge čine i koliko su majke uključene u brigu o bebi svakodnevno i celim svojim bićem, i možda će vas to inspirisati da i vi date svoj maksimum, jer je vašoj supruzi, ali i vašoj bebi – to neophodno.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Comments