Gde god da živite, bilo da je stan od 50 kvadratnih metara ili kuća od 500, velike su šanse da vam je dnevna soba srce celog doma i prostorija u kojoj provodite najviše vremena. Trendovi za uređenje dnevne sobe se stalno menjaju, ali, i pored toga, inspiracije nikad dosta. 

Dok gledate omiljenu seriju ušuškani na kauču ili ćaskate sa drugaricama uz čašu vina, život se odvija među zidovima dnevne sobe – zato bi boravak u njoj trebalo da vam bude prijatan, a energija pozitivna. 

Ukoliko shvatite da je vašoj dnevnoj sobi potrebno uređenje, imamo dobre vesti. Trendovi za uređenje dnevne sobe nikad nisu bili ovoliko raznovrsni. 

Iskoristite ono što već imate

Sve ređe se, nakon kupovine, renovira ceo prostor, pa novi stanari često iskoriste postojeće elemente. Sada, više nego ikada, postoji novi trend koji poštuje istoriju kuće, ali i pokazuje koliki uticaj istorija ima na novi dom. Arhitektura je zanimljiv aspekt u dizajnu enterijera jer promene nisu česte kao što je slučaj sa nameštajem. 

Mnogi su počeli da shvataju da se šarm kuće nalazi u tim nepromenljivim karakteristikama. To su, na primer, kitnjasti kamin u kući u viktorijanskom stilu ili podovi od terakote u španskom kolonijalnom stilu. Ako vašoj dnevnoj sobi nedostaje duša, pokušajte da je oplemenite antikvitetom ili dodatkom koji će joj utkati novi život. 

Dodajte nekoliko zidova

Pandemija je imala ogroman uticaj na svaku osobu čak i kad je enterijer u pitanju. Velike prostorije su ranije bile najčešći izbor, ali sada se to promenilo. Shvatili smo da nema ništa gore od toga da u jednoj prostoriji sedite i imate sastanak na Zoomu, dok vaš partner ujedno pokušava da odradi trening.

Ovde se javila potreba za podizanjem novih zidova i pregrađivanjem otvorenog prostora. Krajni rezultat: dobija se udobniji i iskonski osećaj doma, ali i više prilika da se eksperimentiše jer ćete svakoj prostoriji moći da date lični pečat.

Nameštaj koji zauzima centralno mesto

I bukvalno i figurativno je nameštaj u dnevnoj sobi u centru pažnje. Prvo što bi trebalo da uradite jeste da udaljite sofe od televizora. Sad se fokus stavlja na stvaranje uspomena, tačnije, na razgovor i interakciju sa ljudima, dok se konzumacija sadržaja stavlja u poslednji plan. Modularni nameštaj, kao što su Bellinijeva Camaleonda sofa ili Ducaroyjeva Togo linija, postao je prilično popularan.

Za razliku od fiksnih kaučeva koji su usmereni ka televizoru, modularne sofe mogu da se prilagode svakoj prilici i potrebi. Pored toga, ove godine se mnogi oslanjaju na nameštaj sa istaknutim elementima i zadivljujućim detaljima koji ga čine nezaboravnim dodatkom. Stolovi za kafu i bočni stolovi se prave od jedinstvenih materijala, poput mermera. U drugu ruku, sofe menjaju čvrste linije za elegantne i zaobljene oblike, a fotelje dobijaju novo ruho uz smele štampane materijale. U pitanju je razigrana i eksperimentalna energija koja će, ako je uvrstite u svoj dom, da prožima svaki ugao enterijera.

Dodaci koji za vas imaju posebno značenje

Ove godine sve u vezi sa prihvatanjem you-do-you mentaliteta dolazi u obzir, dok u širokom luku izbegavate nametnuti način uređivanja i umesto toga se fokusirate na detalje koji kuću čine domom. Zamislite da je u pitanju dizajn koji će probuditi vaše unutrašnje dete. Što je aksesoar značajniji, to će vaša dnevna soba prirodnije i ušuškanije izgledati, bilo da se radi o porodičnoj fotografiji ili starom komadu nameštaja koji ste nasledili.

Dostizanje određenog raspoloženja

Proverite atmosferu u svojoj dnevnoj sobi i odgovorite na sledeće pitanje -da li je udobna i prijatna ili izgleda kao da ste kopirali dizajn iz salona nameštaja? Ova godina je u znaku udobnosti, te nema boljeg mesta od dnevne sobe da baš time i odiše. Kako biste postigli taj osećaj prijatnosti, fokusirajte se na ključne delove sobe, kao i one u kojima možete uticati na celokupan osećaj u dnevnoj sobi.

Kao polazna tačka može poslužiti nijansa poput čokoladne braon, oker ili prašnjavozelene boje žalfije. Zatim se odatle usredsredite na dodavanje sjaja raznovrsnim osvetljenjem. Lusteri mogu da bacaju jaku i oštru svetlost, pa umesto toga upotpunite prostoriju drugim izvorima svetlosti poput podnih i stonih lampi.

Pročitajte još i: Devet načina da vizuelno uvećate male prostorije u svom domu

Naslovna fotografija: pinterest.com/theclassydecors

Marija Gavrilović

Comments