Bilo da živite u stanu ili kući, male prostorije ne moraju da budu skučene ili u stalnom haosu. Ako sagledamo iz drugog ugla, život u malom prostoru bi iz nas izvukao skrivenog kreativca. Takođe, zahvalniji odnos bismo imali prema stvarima koje posedujemo, ali bismo se i rešili onih nepotrebnih. Čišćenje može biti tako oslobađajuće, naravno, ako niste previše vezani za svoje stvari.

Međutim, mnogima mali prostori deluju skučeno i pitaju se kako mogu vizuelno da uvećaju dom u kom žive. Zato vam u nastavku donosimo rešenja koja će vam pomoći da se osećate udobno u sopstvenom domu i vizuelno uvećate male prostorije.

Kažite „zbogom“ višku

Svako od nas se bar jednom opraštao od omiljene jakne koja samo što se nije raspala ili smo grlili omiljenu fotelju kojoj ni restauracija nije mogla da pomogne. Sa svakim novim predmetom, dom postaje pretrpaniji i polako krećemo da gubimo prostor. Jedno od rešenja da se oslobodite viška stvari jeste da ih prodate, donirate ili bacite.

Poslužite se vertikalom

Umesto da nova polica za knjige ide preko celog zida u horizontali, probajte sa nekom visokom, koja se pruža duž plafona. Tako će se stvoriti iluzija većeg prostora. Od polica za knjige koje idu od poda do plafona i osvetljenja, do privlačnih umetničkih dela, dodajte i prostore za skladištenje kojima ćete maksimalno iskoristiti prostor.

Organizujte se

Kad ste odvojili stvari koje ćete zadržati, sada je vreme da njima nađete novi kutak. Svaka stvar bi trebalo da ima svoje mesto, iako to nekome teško pada. Samo ćete na taj način znati gde vam se šta nalazi što će vam olakšati dnevno funkcionisanje.

Pročitajte i: Renovirate kupatilo? Ovo su trikovi koji će vam pomoći da to uradite bez greške!

Ogledala

Još jedan vizuelni trik da vizuelno povećate male prostorije jeste da dodate ogledala. Ogledala su ključna ukoliko želite da „otvorite“ prostor, naročito ako želite da ih postavite preko puta prozora kako bi svetlost obasjala prostoriju.

Što veće to bolje

Ne znači nužno da, ako živite u malom stanu, da i nameštaj mora da bude mali. Nepopularno mišljenje je da će se veći nameštaj lepo uklopiti u manji prostor. Jedan primer jeste veliki tepih koji će spojiti celu regiju u jednu celinu i vizuelno je uvećati.

2 u 1

U malom domu svaki komad nameštaja bi trebalo da bude multifunkcionalan. Starinski kovčezi i koferi su odličan primer jer šarmantno izgledaju, a mogu poslužiti i kao sladišni prostor. Krevet u kom spavate, takođe, može da bude 2 u 1, sa skladištem gde ćete odlagati stvari koje ne koristite često.

Budite kreativni i koristite lepo osvetljenje

Što se dekoracije tiče, probajte da stavljate nameštaj malo dalje od zida, u suprotnom će prostor izgledati skučeno. Postavite se strateški prema rasporedu. Napravite staze kako biste omogućili nesmetano kretanje u svom domu. Investirajte i u osvetljenje kako biste na njih usmerili pažnju.

Dizajnirate svoj životni stil

Ovde se podrazumeva da kreirate zone u svom domu u skladu sa svojim životnim stilom. Kad odlučujete o ovim stvarima, razmislite gde ćete jesti, spavati, izležavati se, čitati knjigu, jer će zaista pomoći da maksimalno iskoristite svaki milimetar prostora. Ako vam je fokus rad od kuće, investiraćete u kancelariju, ali ako volite da provodite više vremena opuštajući se, dnevna soba je prostorija kojoj ćete se više posvetiti.

Pročitajte još i: Savršena dekoracija za kuću koju možete pronaći na domaćem tržištu

Naslovna strana: pinterest.com/crystalinmarie.com

Marija Gavrilović

Comments