Život u malom prostoru je vrlo čest slučaj za one koje žive u velikim gradovima i imaju ograničen budžet. Mali stanovi mogu da budu vrlo slatki, ali najveći problem u vezi sa njima je taj što nema dovoljno mesta da smestite sve svoje stvari.

Zato morate pametno koristiti prostor, jer u suprotnom vaše stvari mogu da uguše vaš stil. No, postoji način kako da vam enterijer da bude funkcionalan i estetski prijatan, a ovo su naši saveti kako to da uradite.

Podelite prostor na zone

Ako živite u garsonjeri ili u jednosobnom stanu, većina stana se nalazi u jednoj prostoriji. Možda imate odvojeno samo kupatilo i terasu, ili je kuhinja odvojena vratima od dnevne/spavaće sobe. Ako vaš prostor već nije podeljen, onda vi to treba da učinite.

Preporuka je da napravite više malih kutaka po stanu. Napravite takvu atmosferu kao da su prostorije odvojene. Dakle, u dnevnoj, odnosno, spavaćoj sobi ugradite policu za knjige, neka to bude kutak pored prozora, gde ćete moći da smestite ukrase. Prilagodite kuhinju tako da bude jasna granica odakle kuhinja počinje i gde se završava spavaća soba. Što znači, nema smisla da se vaše knjige nađu na kuhinjskoj polici. Ukratko, pratite sopstvenu logiku uređenja prostora i napravite sebi topli kutak za uživanje.

Pročitajte i ovo: Useljavate se sa partnerom? Kako da dizajnirate enterijer tako da ispoštujete vaše stilove

Da biste postigli dodatan efekat obezbedite sebi različite vrste sijalica sa drugačijim svetlom, tako ćete dodatno razdvojiti svoje zone. Recimo, neka u spavaćoj sobi bude toplo svetlo, neka to bude kutak gde ćete čitati i baviti se svojim hobijima. Neka sam ulaz u stan ima, na primer, bela svetla, tako da biste mogli da imate najbolje osvetljenje pri ulasku u stan, a posebnu vrstu svetla odaberite za kuhinju. Samim tim će svaki deo vašeg prostora imati drugačiji vajb.

Višenamenski nameštaj

Umesto da pokušavate da veliki nameštaj ugurate u mali prostor (i tako ga učinite još manjim), najbolje je da uložite u višenamenski nameštaj. Na primer, komoda može da posluži i kao polica za televizor ili kao noćni stočić. Otoman može poslužiti kao prostor za skladištenje, ali i mesto gde može da se sedne. Konzolni sto može sakriti skladište cipela. Dakle, kada kupujete svoj nameštaj, potrudite se da bude manjih razmera, da ne bi “progutao” vaš stan, ali i nabrojite sebi koje bi sve njegove namene mogle biti. Ako možete da nabrojite više od dve, tri – kupljeno!

Nemojte mešati previše materijala

U velikim stanovima mešanje materijala i može proći ako su dobro uklopljeni, ali u malim će to samo izgledati neukusno, a to je definitivno efekat koji ne želite da postignete. Ako to učinite, vaš stan će izgledati haotično, a uz to ćete ga vizuelno smanjiti. Tako ćete doprineti osećaju kao da se gušite u njemu.

Suprotno tome, ako je ceo stan dizajniran u jednom stilu, sa dve, tri boje, prostor će izgledati veće i slobodnije. Samo pojedini komadi nameštaja treba da budu upečatljivi i nešto što će vašem stanu dati šmek, sasvim je u redu da ostatak izgleda “neprimetno”.

Iskoristite prostor ispod kreveta

Prostor ispod kreveta je definitivno potcenjen. Ako imate pravi krevet, a ne kauč koji razvlačite, preporučujemo vam da kupite lepe, šarene kutije (koje se uklapaju sa stilom stana) i njih koristite kao prostor za skladištenje. Naravno, za skladištenje može da se iskoristi i prostor unutar kauča, ali tu uglavnom ima dovoljno mesta samo za posteljinu i odlaganje jorgana i ćebadi. U svakom slučaju, potrudite se da maksimalno iskoristite ovaj prostor, zato što ćete tako osloboditi više mesta u svom ormaru.

Pročitajte i ovo: Komadi nameštaja u koje treba investirati

Naslovna fotografija: instagram.com/jacquelineclairphoto

Jovana Petković

Comments