Soba u kojoj spavate treba da ima posebnu atmosferu, koja podržava opuštanje i odmor – jer je dobar san najvažniji za aktivan i uspešan dan. Da biste organizovali lep, skladan i miran prostor, pratite osnovna pravila za uređenje spavaće sobe, koja možete primeniti bez obzira da li je soba velika ili mala, u stanu ili u kući.

Naravno, svako od ovih pravila je opcija, koja se prilagođava prostoru, potrebama i ukusu i svako od njih možete prekršiti na kreativan i praktičan način – ove smernice su tu da vam daju orijentaciju i inspiraciju.

Osnovna pravila za uređenje spavaće sobe

Nikada ne stavljajte krevet u ugao

Prvo pravilo je iznad svih ostalih – nikada ne stavljajte krevet u ugao. Iako ovo može delovati kao praktično rešenje, koje ostavlja više prostora u sobi, to, zapravo, nije funkcionalno, naročito ako je soba dovoljno velika. Savet dizajnera je da postavite krevet sa uzglavljem uz zid, tako da mu možete prići sa svih strana, što je praktično kada je u pitanju čišćenje i pristup drugim komadima nameštaja koji su vam potrebni. Postavljanje kreveta u ugao ograničava pristup i mogućnosti za skladištenje i kada je uređenje spavaće sobe u pitanju, generalno se izbegava, osim kad postoje dva odvojena kreveta, ili kad je soba izuzetno mala, ili samo „niša“ za spavanje.

Kad uđete u sobu, treba da vidite krevet

Krevet bi trebalo da bude okrenut prema ulazu u sobu, tako da ga možete videti s vrata – i treba da uživate u tom pogledu. Male dizajnerske intervencije mogu učiniti uređenje spavaće sobe estetskim prizorom koji će zagrejati vaše srce i izazvati osećanje zadovoljstva i mira, svaki put kad ga vidite. Mala umetnička izložba, možda? Zid uz koji ide uzglavlje možete posebno obojiti, ili na njemu izložiti umetničke slike, ili fotografije (na panelu, ili na zidu), možete postaviti police na kojima će stajati kolekcije figura, keramike, kristala, ili drugih predmeta koje volite da sakupljate i koji vam znače.

Uređenje spavaće sobe prema veličini

Odaberite krevet odgovarajuće veličine, da bi uređenje spavaće sobe bilo skladno. To ne znači da treba da se odreknete velikog kreveta, ako je soba mala, već da odaberete najveći koji soba može da „izdrži“, vodeći računa da minimalna udaljenost od kreveta do zida sa strane bude oko 70 centimetara, a u podnožju kreveta metar. Izmerite dimenzije sobe, a zatim pronađite najveći krevet koji se u te dimenzije uklapa, ostavljajući dovoljno prostora oko kreveta, da možete uneti još neke komade nameštaja – što uopšte nije obavezno.


Pročitajte i ovo: Trendovi boja za spavaću sobu koji će biti popularni 2024. godine

Noćni ormarići idu u paru

Spavaće sobe u kompletu odavno su izašle iz mode i vaš krevet ne mora biti uparen sa komodom i ormarom. Ipak, na noćne ormariće se i dalje gleda kao na par – oni stvaraju simetriju, koja objedinjuje prostor i utemeljuje ga u njegovoj nameni. Ima nečeg solidnog i bezvremenog u pogledu na noćne ormariće sa obe strane kreveta.

Ali, naravno, uopšte ne morate imati par noćnih ormarića, naročito ako za njih nema mesta ili vam je potreban samo jedan. Takođe, ako vam noćni ormarić nije neophodan zbog fioka, umesto njega možete postaviti zanimljiv stočić, starinski kovčeg ili tronožac – ili samo stolicu sa velikim drvenim poslužavnikom. Niža komoda pored kreveta takođe može igrati ulogu noćnog ormarića na kome držite lampu, knjigu, flašicu vode i sitnice koje želite da vam budu pri ruci kad ste u krevetu.

Uređenje spavaće sobe – bez nameštaja

Jedini razlog da u spavaćoj sobi imate plakar, ormar, komodu, jeste čuvanje stvari. Ali, ako imate odgovarajuće komade nameštaja za skladištenje u drugim prostorijama, spavaća soba može biti rasterećena, što će joj dati posebnu atmosferu.

Zaista, u spavaćoj sobi možete imati samo krevet – boja zidova, zavese, umetnički detalji i osvetljenje biće dovoljni za uređenje spavaće sobe na harmoničan i estetski istančan način.

Pročitajte i ovo: Stilovi koji vam mogu biti inspiracija za dekorisanje spavaće sobe

Naslovna fotografija: instagram.com/bedroom.decor.057

Brankica Milošević

Comments