Intervju sa poslodavcem je najvažniji krug pri zapošljanju na novo radno mesto. Za tih, najčešće oko pola sata, izloženi ste istovremeno testu ličnosti, testu inteligencije i testu koji podrazumeva poznavanje materije za koju konkurišete, a sve to pod budnim okom stručne komisije koja je tu da vas oceni i donese konačan sud o vašoj podobnosti za konkretnu poziciju.

Ne zaboravite da u životu ne postoji druga šansa za  prvi utisak koji ostavljamo na sagovornike, pa se tako predstavite u najboljem svetlu na razgovoru.

Kako ste svega ovoga i sami svesni sigurna sam, dajte sve od sebe da oduševite poslodavca ili pak prateći korake i savete koji slede pokušajte da se dovedete u situaciju da je dobijanje posla baš u vašim rukama. Srećno!

Pre samog intervjua raspitajte se o kompaniji u kojoj biste želeli da radite. Koliko postoji na tržištu? Čime se bavi i koje sve proizvode i delatnosti ima u svom portfoliju? Ko su im konkurenti? Da li su u poslednje vreme posebno stavili akcenat na neki proizvod? Pri analizi njihovog posla obratite posebno pažnju na delove koji se odnose na konkretnu poziciju za koju ste aplicirali. Danas kada postoji internet, gotovo da ne postoji informacija do koje ne možete doći u samo par koraka. Ne budite lenji.

tough job interview ftr Uspeh na brzaka: Zlatna pravila razgovora za posao

Dress code. Veoma važan segment razgovora za posao. Crno-bela kombinacija uvek je dobar izbor. Suknja do kolena ili pantalone i sako obavezan su deo business odevanja kod žena, dok je kod muškarca preporuka jednobojna košulja u kombinaciji sa pantalonama. Pokušajte da ostanete dosledni formalnom poslovnom odevanju i u letnjim danima, kada biste se najradije obukli ležerno, komotno i nonšalantno. Ispoštujte one koji su vam ukazali čast i pozvali vas na razgovor i obucite se kulturno u skladu sa prilikom.

Vodite računa kada je šminka u pitanju. Ne preterujte sa bojama, jednostavna senka, neki rozikasti sjaj i maskara apsolutno su dovoljni. Kada je frizura u pitanju važno je da vam kosa bude čista, a ukoliko nemate vremena da je isfenirate napravite neku punđu koja će dati final touch vašem poslovnom outfitu.

Tokom razgovora u komunikaciju ne koristite poštapalice, slengove i trudite se da budete nasmejani i pozitivni. Naravno da glasno smejanje nije na mestu kada je kancelarija vašeg budućeg poslodavca u pitanju, ali blagi osmeh uvek odaje utisak samopouzdanja i dobar je za prvi utisak.

510 Uspeh na brzaka: Zlatna pravila razgovora za posao

Ukoliko ste ranije radili u nekoj drugoj firmi i ukoliko ste dobili od njih preporuku u pisanoj formi ponesite je obavezno i u trenutku kada budete odgovarali na pitanja koja se tiču vašeg poslovnog iskustva izvadite je i pokažite sagovorniku. To da ste ostavili dobar utisak i pokazali određene kvalitete na prethodnom poslu dobra je osnova za pozitivnu sliku koju o vama treba da ima i  komisija sa kojom obavljate intervju.

Nadam se da vam je jasno koliko je važno da dođete na vreme tako da ukoliko dolazite na intervju gradskim prevozom imajte na umu moguće gužve, zastoje i kašnjenja linija.

Budite psiholog i vi. Ok, jeste da ste vi došli na razgovor kako bi oni procenili vas, ali pokušajte da i vi osetite njih. Pa tako ukoliko osetite da su ozbiljni i da vam postavljaju vrlo konkretna pitanja, budite isti takvi u odgovorima. Ne pričajte više od onoga što njih interesuje. Sa druge strane ukoliko osetite da ima prostora i da je komunikacija vrlo opuštena i otvorena pokažite im se upravo u takvom svetlu. Dajte im upravo ono i upravo onoliko koliko oni žele da čuju.

Milica Popović

Comments