Moda je baš kao svetlost, stalno se i neprekidno menja. Može se reći da je to upravo i bila vizija za jesen japanskog dizajnera Kunihika Morinage za brend Anrealage. On je napravio celu ready to wear kolekciju od materijala koji se menja u dodiru sa UV svetlom, koju je predstavio drugog dana Nedelje mode u Parizu.

Morinaga je počeo da eksperimentiše sa fotohromatskim svetlom pre desetak godina. Ovoj vrsti tehnologije se vraćao u saradnji sa brendom Fendi. Od tada se tehnologija mnogo promenila, ali je pružila mogućnost kreativcima da je umreže sa modom. Dobili su zeleno svetlo da probaju kako se različiti materijali ponašaju, ali i da ih iskoriste u kreativne svrhe.

UV svetlo na materijalima

Na sceni pozorišta iz 19. veka, nedaleko od Place de la Madeleine, gosti su uzdahnuli i gromoglasno aplaudirali pred Morinaginim dizajnom. U početku su bile bele boje, a kad ih je dodirivalo UV svetlo, kreacije su dobijale pravu notu u kontrastu sa tradicionalnom zavesom od crnog somota u pozadini.

Morinaga je rekao da je ovo prvi put da je integrisao tehnologiju u veštačko krzno, somot, čipku, pletiva, žakard i saten. Dodao je da “nikada ranije nije mogao da kreira promenljive nijanse boja kao što su žuta, crvena i ljubičasta”. Tekstil je postao logo od žakarda u dve pastelne boje, a pruge su se pojavile na majicama; čipkani kombinezon je poprimio različite pastelne nijanse. Kod uvek razigranog dizajnera, optička iluzija se ovde nije zaustavila.

Obimne siluete, inspirisane pedesetim godinama, skoro kao dečje skice sa preuveličanim proporcijama, uključivale su kapute i odela koja su bila identična napred i pozadi, zajedno sa dva seta revera, kragnama i kravatama. Možda na prvi pogled kreacije ne izgledaju naročito, ali otkrivaju mnogo toga, kao i to da je Morinaga majstor svog zanata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HYPEBAE Korea (@hypebaekr)

Prema Morinagi, odeća takođe reaguje na UV na sunčevoj svetlosti, a reakcija je specifična za posebne vremenske uslove kojima je izložena. Od cipela do krzna, odevni predmeti su se transformisali. Verovatno najupečatljiviji trenutak na reviji je bio kada su se na žutoj haljini pojavile zelene pruge.

Inspirisan terminom Umwelt, nemačkom rečju koja znači životna sredina, Morinaga se igrao našom percepcijom iste. Insekti ne vide boje kao ljudi, na primer, istakao je dizajner, kao i da stvari nisu onakve kako u prvi mah izgledaju. Posmatrano u Tokiju ili Parizu, na suncu ili pod veštačkim svetlom, boje bi se razlikovale u zavisnosti od okruženja. Ono što je prisutnima zapalo za oko jeste raznolikost koja će ostati urezana u njihovim sećanjima.

Drugog dana Nedelje mode u Parizu prikazane su, pored brenda Anrealage, i kolekcije modnih kuća CFCL, Christian Dior, Heliot Emil, Dawei, Maitrepierre, Victoria/Tomas, Mame Kurogouchi, Boutet Solanes, Anne Isabella, Pressiat i Saint Laurent. U Parizu na Nedelji mode, koja traje do 7. marta, biće prikazano 66 revija i 41 prezentacija/izložbi kolekcija.

Pročitajte i: WNB Latest: Kondomi u centru pažnje? Što da ne, to samo Diesel može

Naslovna fotografija: instagram.com/marilynagencyparis

Marija Gavrilović

Comments