Ako imate kovrdžavu kosu i do sada je niste uvijali uz pomoć majice – propustili ste mnogo toga. Kovrdžavoj kosi je potrebna drugačija vrsta nege. To je nega koja će je nahraniti proteinima, koja će smanjiti tršavost, koja će pomoći da kosa bude lepo oblikovana, tako da će imati najbolje moguće kovrdže.

Potrebno je pronaći proizvode koji odgovaraju vašem tipu kose i tipu lokni; pronaći cake koje će vam odraditi posao. Kosa se uvija u svilene marame, ili se spava na svilenim jastučnicama kako se lokne ne bi oštetile. Dakle, kovrdžava kosa jeste zahtevna, ali ćete zauzvrat imati predivne kovrdže kojima ćete se ponositi.

Kada govorimo o uvijanju kose u majicu – mislimo na plopping. To je posebna i vrlo uspešna tehnika oblikovanja kovrdži koja je delotvorna kod svakog tipa kovrdži.

Zato, ako želite da povećate volumen vaših talasa i lokni, preporučujemo da pažljivo čitate naredne redove.

Plopping je prilično jednostavna tehnika i biće vam potrebno svega nekoliko pokušaja da je u potpunosti savladate. Biće vam potrebna samo jedna majica. Neka to bude veća, široka majica koju inače ne nosite, koju biste mogli upotrebljavati u ove svrhe.

Detaljan opis ploppping metode

Potrebno je da prvo operete kosu kako biste počeli sa ovom metodom. Kada je operete, raščešljajte je i nanesite proizvode za kovrdžanje. To može biti gel, proteinska maska, kapi za kovrdžavu kosu. Onda sa pamučnom majicom gužvajte kosu. Već će se oblikovati lokne i talasi.

Prvi korak plopping metode jeste da pamučnu majicu stavite ispred sebe, na krevet, na WC šolju, gde je vama najzgodnije. Okrenite majicu prema sebi, tako da, kad se sagnete, njeno dno dodiruje vaše teme. Ubacite kovrdže u sredinu majice. Preklopite dno majice, nekoliko centimetara kako biste stvorili zaštitu koja će sprečiti lokne da ispadaju.

Obmotajte to dno majice tako da uokviri vašu kosu, od čela ka zadnjem delu vrata i tu vežite. A onda preko tog zadnjeg dela vrata prebacite kragnu majice i rukave i onda obmotajte rukave ka napred i vežite rukave na čelu.

Ako ovaj opis nije jasan, pogledajte snimak kako se to radi:

Uz pomoć ove tehnike vaše kovrdže će ostati sačuvane i sušiće se tako izgužvane, što će pomoći da dodatno dođu do izražaja.

Koliko dugo treba da držite kosu ovako uvijenu?

Ne postoji tačan odgovor koliko majica treba da bude na vašoj kosi. Pojedini je nose od 5 do 10 minuta, pa je prosuše fenom, a drugi 20 minuta. Pojedini ostave i sat vremena, a ovo je tehnika gde možete ostaviti kosu da se uvija čitave noći.

Sve zavisi kakve su vaše kovrdže i šta vam najviše odgovara. Zato je neophodno da majica bude od pamuka, nekog prirodnog materijala koji će moći da upije višak vode iz kose i omogući joj da diše.

Isprobajte svaku od ovih metoda i saznajte šta vam najviše odgovara. Nekome posle noći ovakvog sušenja kosa izgleda kao da je izašao iz frizerskog salona, a drugome bude izuzetno suva i tršava. Takođe, spavanje sa mokrom kosom kako bi imala bolji oblik dovodi do druge posledice – peruti. Perut je gljivica koja buja u vlažnom okruženju.

Naslovna fotografija: instagram.com/curly_hair_style_

Jovana Petković

Comments