Zima nam donosi magiju Nove godine i Božića, adrenalin ski-staza po moćnim planinama, i romansu vožnji kočijama pod hladnim zvezdanim nebom. Iako nisu svi evropski gradovi stvoreni za zimu, pojedini cvetaju kad temperature padaju. Ako planirate da iskusite iskonske zimske čarolije, a još uvek ne znate gde, izdvojili smo nekoliko gradova i mesta Evrope u kojima ćete se osećati kao u romantičnoj komediji Holivuda…

Cermat, Švajcarska

U toku većeg dela godine, Cermat je uspavano selo. Ali, kad dođe zima, skijaši svih veština dolaze na ovo mesto kako bi se spuštali po nepreglednom broju ski-staza. Cermat predstavlja utočište za iskusne skijaše. Ipak, postoji i mnogo stvari koje i oni koji ne skijaju mogu raditi. Šetnje po varošici i okolnim planinama su apsolutna uživancija, pogotovo što sunce uporno sija i u toku hladnih meseci, što je savršeno za šetnje po divljini. Možete se sankati i ići na vođena pešačenja ako želite da otkrijete i područja van utabanih staza. Sjajna, jednostavna staza je ona od 2.2 kilometra od Blauherda do Fluhalpa, gde možete spaziti divokoze kako pasu na padinama u daljini. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by community (@visionof_world)

Rejkjavik, Island

Logično, Island je najlepši zimi, kad je neprocenjivi pejzaž prekriven plavim nebom koliko god oko seže. Zemlja večitih gejzira, Island nudi avanture koje ne možete naći u drugim državama Evrope. Svakog februara, u Rejkjaviku se održava Zimski festival svetala, gde možete uživati u svetlosnim instalacijama i mnogo aktivnosti u prirodi. Ako želite da se zgrejete, Island je slavan po svojim geotermalnim bazenima, gde se možete potopiti u vrućoj vodi ispod ledenog ponoćnog neba. Iz Rejkjavika možete posetiti i okolna seoca, do kojih možete doći vozom ili kratkim avio-letom, a tamo možete uživati u hajkingu ili posmatrati Veliki gejzir u akciji (procenjuje se da je star 10.000 godina). 

Abisko, Švedska

Abisko važi za najbolje mesto sa polarnom svetlošću ako ste za putovanje izdvojili ograničen budžet. Ovo mesto ima posebnu mikroklimu zbog koje je izvesnije da ćete videti razigranu svetlost na nebu, nego što je to slučaj na drugim skandinavskim destinacijama. Iz ovog razloga nema potrebe duže da se zadržavate, što je lakše za budžet. Takođe, Abisko predstavlja savršenu destinaciju za ljubitelje zime koji žele da iskuse skijaško trčanje, sankanje, vožnju motornim sankama i zimsko planinarenje pod beskrajnom polarnom noći. U blizini se nalazi i prvi ledeni hotel na svetu, gde možete provesti noć na temperaturama od -5 stepeni Celzijusa ili samo krenuti u obilazak sa vodičem da biste saznali više o njegovoj izgradnji i istoriji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by abisko_daily (@abisko_daily)

Comments