Zima je doba kad se često borimo sa isušenom kožom, zato je važno da naučimo koji su sve uzroci suve kože, da bismo znali kako da se konačno rešimo tog problema.

Dobra rutina nege tela je ključna za sprečavanje suve kože. Ali, ako nikakva krema ne pomaže – trenutak je da se ispitaju drugi uzroci. Kombinacija hladnog, oštrog vremena i unutrašnjeg grejanja tokom zime može lišiti kožu esencijalne vlage. Kad su vremenske prilike hladnije, rad na hidrataciji kože je ključan.

Ako, međutim, ustanovite da vaša standardna hidratantna krema ne smanjuje suvoću – razmislite koji drugi faktori mogu biti uzrok. Evo najčešćih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by millane (@millane)

Ovo su uzroci suve kože

Vremenski uslovi

Tokom zime, hladan vazduh i niska vlažnost mogu uzrokovati da koža postane suva i iritirana. Međutim, zima nije jedino godišnje doba kad će vam vremenske prilike uticati na kožu. Bilo koji suvi uslovi, poput vrućeg letnjeg dana ili slabo provetrenog prostora, mogu izazvati isušivanje vaše kože.

Tuširate se vrelom vodom

Može biti primamljivo podići temperaturu pod tušem, ali prekomerna toplota iz vrele vode u kombinaciji sa kupkom za telo omekšaće kožu i polako će početi da uklanja njene prirodne zaštitne barijere. Nažalost, najbolje rešenje je da snizite temperaturu ili da se tuširate kratko (oko deset minuta). Ako se kupate u kadi, dodajte nekoliko kapi ulja u vodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by millane (@millane)

Nedovoljna vlažnost vazduha u prostoriji

Centralno grejanje zimi, ili klima-uređaj tokom leta, može da isuši kožu od vlage. Zato stavite činije sa vodom blizu radijatora ili prozora. Ili investirajte u ovlaživač – na ovaj način će se vlaga vratiti u vazduh i vaša koža od toga može imati koristi. To je posebno korisno u spavaćoj sobi, gde mnogi od nas provode sedam do osam sati spavajući.

Ne jedete dovoljno voća i povrća

Nedostatak voća i povrća u ishrani može imati štetan uticaj na našu kožu. Ono što jedemo utiče na mehanizme koji su povezani sa starenjem kože. Na primer, vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, koji je neophodan da koža bude hidrirana i zdrava. Ishrana kojoj nedostaju određene hranljive materije, kao što su esencijalne masne kiseline, takođe može biti faktor koji doprinosi suvoći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Seezan (@s.b.997)

Previše konzumirate alkohol i kofein

I alkohol i kofein su diuretici i to, u suštini, znači da povećavaju produkciju urina. To može dovesti do toga da telo brže uklanja tečnost iz krvi preko bubrežnog sistema. Dodatna proizvodnja urina uzrokuje da telo brže gubi tečnost i, kao rezultat, gubi vlagu – što dovodi do suve, dehidrirane kože.

Koristite “pretešku” kremu

Masne hidratantne kreme mogu oslabiti zaštitnu funkciju kože i promeniti prirodnu funkciju samohidratacije. Koža postaje zavisna od upotrebe hidratantne kreme i stoga nije u stanju da se reguliše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by eva rose (@evarankiin)

Pogrešno koristite serum sa hijaluronskom kiselinom

Hijaluronska kiselina je jedan od najvažnijih hidratatora kože, sa jednim gramom koji drži do šest litara vode. Ali, postoji jedno upozorenje: mora postojati vlaga u vazduhu da bi se uopšte “uhvatila”. Dakle, ako nanosite hijaluronsku kiselinu na suvu kožu u prostoriji u kojoj je grejanje pojačano, a nivoi vlažnosti su niski, mogli biste zapravo da isušujete kožu. Hijaluronska kiselina će crpiti vlagu odakle god može da je nađe, da bi hidrirala površinu vašeg lica, uključujući dublje slojeve kože, ako nema vlage u vazduhu.

Ne radite piling

Postoji delikatna linija između prekomernog pilinga zimi i nedovoljno eksfolijacije. Zimi se koža dodatno suši, tako da se na površini kože nakupljaju mrtve ćelije. Ako ne uspete da ih uklonite, one deluju kao prepreka hidratantnim serumima i kremama koje nanosite. Još bolje, piling signalizira dubljem sloju kože da pojača proizvodnju novih ćelija, što doprinosi njenom sjaju.

Pročitajte i ovo: Skincare sastojak koji često zapostavljamo, a čini čuda za hidrataciju

Naslovna fotografija: instagram.com/millane

Božica Luković

Comments