Valentino je postao poznat upravo po svojoj crvenoj haljini u svetlocrvenoj nijansi, koja se sada u modnoj industriji naziva Valentino crvena ili Valentino rosso!

Picture 91 Valentino crvena

Crvena je jedna od vodećih boja u njegovim kolekcijama. Valentino veruje da je to jedina boja koja može da se takmiči sa crnom i belom. Zaštićena formula njegove crvene je kombinacija 100% magenta-e, 100% žute i 10% crne (CMYK model).

valentino fall 2009 red dress1 Valentino crvena

Inspiraciju za upravo ovu nijansu pronašao je još kao tinejdžer u Operi, u Barseloni. Oduševljavalo ga je što su balkoni u operi izgledali kao korpe crvenog cveća!

Valentino Emma 31 Valentino crvena

Valentino je veoma popularan među evropskim plemstvom, damama iz američkog visokog društva, i slavnim ličnostima već četiri decenije! Oblačio je Džeki Onazis (Jackie Onassis), Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), Hali Beri (Halle Berry), Dženifer Garner (Jennifer Garner), Džuliju Roberts (Julia Roberts), Naomi Vots (Naomi Watts), i Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow). En Hatavej (Anne Hathaway) upravo je sa njim prošetala crvenim tepihom na ovogodišnjoj dodeli Oskara.

anne hathaway back Valentino crvena

Prva Valentino crvena haljina dizajnirana je u njegovoj debitantskoj kolekciji 1959. godine.

valentino prva Valentino crvena

Svoju poslednju reviju, Valentino je zatvorio na simboličan način. Svih 30 manekenki nosile su identičnu crvenu haljinu i aplaudirale!

valentino garavani last fashion show02 Valentino crvena

Naišla sam na jedan interesantan podatak: Valentino je uvek insistirao da modeli koji prikazuju njegove haljine u showroom-u izgledaju savršeno, što podrazumeva savršenu kosu, savršene nokte, šminku i nakit. Mnogi misle da on ni ne može da zamisli nesređenu ženu.

valentino italy ad Valentino crvena

Sve manekenke imaju veliku čast da rade za njega, jer on radi samo sa najvećim imenima, a šuška se i da je plata veoma dobra (između 9,000  i 12,000 eura po reviji).

Valentino Retrospective at Goma 08style1a 1 Valentino crvena 20092617233439020 Valentino crvena

Mina Božović je ekonomista i veliki zaljubljenik u modu i dizajn. Obožava svoju porodicu, prijatelje i dečka i ne bi ih menjala ni za šta na svetu. Trenutno u potrazi za cool dečijom odećom za svoje obožavano kumče. U slobodno vreme uređuje svoj blog Fashion Affairs Ne veruje u bajke, ali veruje u svoje snove. Omiljena rečenica: “Life is what you make it so let’s make it memorable!”

Comments