Bele haljine kreirane za boginje, odela šerbetnih nijansi, svima prepoznatljive crvene haljine… Teško je odlučiti se za samo jedan model! Zato smo mi danas rešili da vam dočaramo, ali i da sami iskusimo magiju i strast legendarnog modnog dizajnera Valentina Garavanija.

Valentino je sinonim za bogatstvo, ekstravaganciju i dramu. Upravo on je romantizovao sliku žene kao boginje, odevene u haljine dugih krojeva koje laskaju njenoj figuri, a koje su napravljene od svile, šifona i čipke. Ukrašene ručnim radovima, šljokicama, naborima, u prepoznatljivoj “Valentino crvenoj” boji, ove haljine su postale neizostavni odevni komad za sve žene koje žele da izgledaju kao da su upravo sišle sa naslovnice najpoznatijeg modnog magazina na svetu.

“Volim žene”, često je govorio Valentino. “Uvek sam se trudio da učinim da u mojim haljinama izgledaju seksi i glamurozno.”

Poznat širom sveta po svom sofisticiranom, vanvremenskom dizajnu i glamuroznoj klijanteli, Valentino je od perioda kasnih pedesetih godina do njegove poslednje kolekcije 2008. godine, kada su na njegovo mesto došli Marija Gracija Kjuri i Pjerpaolo Pikoli, uspeo da stvori kreacije koje i danas oduševljavaju sve modne znalce i dame od stila.

valentino magija koja ne prestaje 1 Valentino: Magija koja ne prestaje

Rođen je u Vogeri, mestu u blizini Milana, 11. maja 1932. godine. Za modu je počeo da se interesuje još u osnovnoj školi, čemu je veliki doprinos dala njegova baka, od koje je i naučio osnove dizajna. Tokom srednje škole, pohađao je kurseve modnog dizajna i francuskog jezika, jer se već tada spremao za odlazak u Pariz, prestonicu haute couture-a, da bi mu se taj san i ostvario, te je neko vreme proveo u modnoj kući Žana Desea i Gaja Laroša. Međutim, u Rim se vratio početkom šezdesetih godina, u želji da otvori sopstveni atelje.

valentino magija koja ne prestaje 2 Valentino: Magija koja ne prestaje

Valentinov prvi atelje nalazio se u najluksuznijem kraju Rima, ulici Kondoti, i predstavljao je sve ono što je Valentino video u Parizu. Nedugo potom, upoznaje Đankarla Đametija, čoveka bez kojeg ova modna kuća ne bi bila ono što je danas. Đameti je, naime, u to vreme bio student arhitekture, a kao dete iz bogate porodice, ponudio je Valentinu pomoć, čime je počelo ovo dugogodišnje partnerstvo.

valentino magija koja ne prestaje 3 Valentino: Magija koja ne prestaje

Godine 1964. Džeki Kenedi je, oduševljena kreacijama koje su Glorija Šif, tadašnja urednica američkog “Vogue”-a i Valentinova prijateljica Konsuelo Krespi nosile, želela da sazna ime kreatora koji ih je stvorio, nakon čega je, na dobrotvornoj reviji koju je Valentino održao u Njujorku, naručila šest odevnih komada, čime je postala jedan od najvernijih klijenata i najboljih prijatelja ovog popularnog kreatora. Upravo njegove kreacije je najpoznatija Prva dama Amerike nosila nakon smrti supruga Džona F. Kenedija, a Valentino je bio zadužen i za kreiranje haljine koju je buduća Džeki O. nosila na venčanju sa grčkim brodovlasnikom Aristotelom Onazisom.

valentino magija koja ne prestaje 4 Valentino: Magija koja ne prestaje valentino magija koja ne prestaje 5 Valentino: Magija koja ne prestaje

Međutim, Džeki Kenedi nije bila jedina dama koja je nosila predivne kreacije Valentina Garavanija. I Odri Hepbern je tokom šezdesetih godina blistala u Valentinovim kreacijama, dok se pored nje izdvojila još i Elizabet Tejlor, koja je njegovu elegantnu plisiranu haljinu od šifona nosila tokom premijere filma “Spartacus” 1961. godine.

valentino magija koja ne prestaje 6 Valentino: Magija koja ne prestaje

Jedan od najvećih Valentinovih uspeha svakako je tzv. “Bela kolekcija”, koja je ovog popularnog italijanskog kreatora dovela na mesto modnog kralja. Reč je o kolekciji iz 1968. godine, koju je svakako obeležio čuveni “V” logo, a koja je u velikoj meri smatrana radikalnom, jer je umnogome promenila dotadašnje viđenje mode.

valentino magija koja ne prestaje 9 Valentino: Magija koja ne prestaje

Vremenom je, zahvaljujući fenomenalnom Đankarlu Đametiju, Valentino postao poznat i među evropskim plemstvom, američkim članovima visokog društva, ali i filmskim divama, koje su njegove kreacije počele da nose na crvenom tepihu. Među holivudskim divama “nove garde”, koje su na crvenom tepihu nosile kreacije ovog italijanskog dizajnera, svakako se izdvajaju Nikol Kidman, Kejt Blanšet i Džulija Roberts.

valentino magija koja ne prestaje 7 Valentino: Magija koja ne prestaje valentino 5 Valentino: Magija koja ne prestaje

Džulija Roberts je na dodeli Oskara 2001. godine ponela predivnu crno-belu haljinu koja je dospela na listu najčuvenijih haljina sa crvenog tepiha, dok je Kejt Blanšet prelepu žutu toaletu nosila na istoj dodeli, nekoliko godina kasnije.

valentino magija koja ne prestaje 8 Valentino: Magija koja ne prestaje

Godine 2007, sa armijom fanova širom sveta, Valentino je odlučio da se penzioniše. Na njegovo mesto je najpre došla bivša dizajnerka modne kuće Gucci, Alesandra Fakineti, ali su nakon njene kolekcije iz 2009. godine, za kreativne direktore ovog brenda ipak izabrani Marija Gracija Kjuri i Pjerpaolo Pikoli, koji su na pravi način nastavili tradiciju njihovog mentora, što su pokazali i nedavno predstavljenom pre-fall kolekcijom, za koju možemo reći da je odraz originalnog nasleđa legendarnog Valentina Garavanija.

valentino magija koja ne prestaje 10 Valentino: Magija koja ne prestaje

Iako se zvanično penzionisao 2008. godine, magija ovog čuvenog italijanskog kreatora ne jenjava, dok njegove impozantne toalete i danas svima nama svojom lepotom oduzimaju dah.

Izvor fotografija: awhitecarousel.com

Jasna Đorđević

Comments