Valentino Resort 2025. kolekcija je iznenada predstavljena (kroz lookbook), a svet nije očekivao da će Alessandro Michele prirediti svoj debi za italijansku modnu kuću ovako rano. Njegova prva kolekcija za Valentino nosi naziv “Avant les Débuts”.

Dizajner je predstavio zapanjujućih 171 autfita, zajedno sa asortimanom cipela, torbi i aksesoara, putem intimnog Zoom poziva sa odabranom grupom urednika. Iz svog stana, Michele je govorio o tome da je opčinjen “Valentinovim magičnim, moćnim mestom” i kako je udubljivanje u arhivu brenda poslužilo kao osnova za njegovo kreativno putovanje.

Michele je u početku razmišljao o “tihom” izdanju kolekcije, zaobilazeći tradicionalne fanfare. Međutim, preovladala je promena mišljenja.

“Počeo sam da radim u Valentinu kao da smo orkestar”, objasnio je i dodao: “Svi sviraju sa takvom posvećenošću. Bilo je ispravno da izrazim svoju zahvalnost.”

Njegov fokus je bio na izradi “prave garderobe”, pažljivo izrađene, prožete elegancijom koja podseća na Valentina Garavanija.

“U stalnom sam razgovoru sa odećom koju je stvorio, i sa njegovim životom”, rekao je. “Često osećam njegovo prisustvo.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luxdailyth (@luxdailyth)

Micheleov rad u modnoj kući Gucci smestio je rodnu fluidnost u prvi plan razgovora. Pojedini modni kritičari mu zameraju da nova kolekcija previše podseća na njegov rad u Gucciju.

„Muškarci i žene koje vidite u lookbooku oličavaju isti koncept muškosti i ženstvenosti koji me je oduvek zanimao. Moj pristup je ličan, vođen mojom maštom i emocijama. Nikada nisam imao politički plan u Gucciju. Jednostavno sam sledio svoj viziju lepote, a stvari su se odvijale prirodno ovde u Valentinu, neće biti drugačije”, rekao je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♡✿ (@carmenpugliese___)

Valentino nikada nije bio za minimalizam, istakao je Michele, čak ni u svojim najmodernijim komadima iz sedamdesetih godina prošlog veka.

“Uvek je postojao rimski osećaj raskoši i izobilja, filtriran kroz opsesiju lepotom”, istakao je Michele.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lis Lopes 👑 (@lislopees)

Pročitajte i ovo: Jacquemus “La Casa”: Modna fantazija u legendarnoj vili na ostrvu Kapri

Naslovna fotografija: instagram.com/smagazineofficial

Božica Luković

Comments