Hteli mi to ili ne, stvari stoje ovako. Stižu nam praznici, i to u paketu – od svih mogućih slava koje su veoma gusto raspoređene u ovoj sezoni, preko Nove godine (duple!), do Božića i Badnje večeri.

Jednom rečju hrana, a drugim rečima, neželjeni kilogrami. Deluje da još nismo skinuli ni one prošlogodišnje ostatke, a evo već novog “kruga pakla” dijeta i vežbanja. Stoga, na dugu listu novogodišnjih odluka, treba što pre dodati još jednu – na koji način se najbolje fizički aktivirati i što brže skinuti praznične “poklone” u vidu kilograma?

Pošto je kardio ma koliko ga svi istinski mrzeli, neizbežan (m)učitelj i jedini pravi odgovor, ta odluka je doneta umesto tebe, ali zapravo pravo pitanje je: brzo hodanje ili trčanje?

modni predlog 2 1 Večita dilema: Brzo hodanje ili trčanje i šta je efikasnije za brži put do željene figure?

I trčanje i brzi hod su podjednako dobri za gubitak težine, podizanje raspoloženja, nivoa energije, smanjenja krvnog pritiska, rizika od raka, bolesti srca… Dakle svega! Prednosti obe aktivnosti su i to što nam ni za jednu ne treba novac, možemo ih sebi priuštiti kad god i gde god poželimo, i to u toku cele godine. Sličnosti su im i to što su oba treninga – društvene aktivnosti gde možeš i uključiti i upoznati svoj fitness quad.

Takođe, od ključne važnosti za oba je da odaberemo adekvatnu, kvalitetnu opremu, pre svega adekvatne patike, i naš iskreni favorit su ove New Balance patike, koje se pored neverovatne udobnosti ističu i veoma atraktivnim dizajnom kao i predivnom bojom koja svaki korak čini lakšim i privlačnijim.

Međutim gde počinju razlike između ovih aktivnosti i kako se odlučiti?

Brzi hod generalno važi za zdraviji i posebno se preporučuje za generalno održavanje forme, ali i kao dobra vežba za one koji tek počinju da vežbaju ili ljude sa zdravstvenim problemima. To može biti i dobra osnova za buduće trkače sa slabijom fizičkom kondicijom.

Tri su sveta pravila brzog šetanja: Hodanje mora biti dovoljno brzo kao da nam se žuri, te nažalost odlazak do radnje i šetnja po šoping centru se ne računa u ovu kilometražu. Žao nam je, moraš se namenski spremiti i otići samo u šetnju radi šetnje i svih benefita koje donosi.

modni predlog 2 3 Večita dilema: Brzo hodanje ili trčanje i šta je efikasnije za brži put do željene figure?

Hodanje mora trajati bar 30 minuta, a većina eksperata je složna u tome da ovakve šetnje treba da traju i duže od pola sata, jer organizam tek nakon tog vremena fizičke aktivnosti počinje da sagoreva masti. I na kraju, mora se šetati redovno i u adekvatnoj obući, jer iako šetnja znanto manje opterećuje organizam i zglobove od trčanja, izuzetno je važno i za ovu aktivnost imati patike koje će držati stopalo na mestu, a ako je oprema još i atraktivna i moderna kao što je ovaj model New Balance patika u koji smo se malo je reći zaljubili, onda su ispunjeni svi uslovi za napredak.

Uz lagani napor potrebno je i da disanje bude blago ubrzano. Šetnju uvek započni laganim hodom koji ćeš u svom tempu ubrzavati da bi u poslednjih pet minuta opet usporila.

Comments