Za žene, seks je uglavnom mnogo kompleksniji i problematičniji nego za muškarce, a naročito im je prvi seks pretežno neprijatno iskustvo. Većina žena prijavljuje da je prvi odnos bio bolan, da je bila užasno nervozna i uplašena, da se stidela i nije znala šta da radi. Najveća prepreka opuštanju prilikom prvog seksualnog iskustva je strah od bola i taj strah izaziva psihičku i fizičku nervozu – mišići vagine su zgrčeni, nema dovoljno vlažnosti, penetracija izaziva oštar bol.

Dakle, većina žena doživljava blaži ili teži oblik vaginalnog grča prilikom prvog seksualnog iskustva, ali neke žene se sa ovim problemom suočavaju stalno – njima je svaki seks neprijatan i bolan, kao prvi put.

Vaginizam je u svom kliničkom obliku stanje u kome se vaginalni mišići grče pri bilo kakvom dodiru sa stranim telom. Seks u stanju vaginizma uopšte nije moguć, mišići vagine i materice su blokirani i zgrčeni (znaš kako boli grč u nozi, pa pokušaj da zamisliš ovo) i čak i ako je u nekom trenutku bila dovoljno opuštena da penetracija uspe, moguće je da se u sledećem trenutku mišići vagine blokiraju i stisnu, stvarajući grč koji sprečava penis da izađe – par ostaje spojen i zarobljen u veoma neprijatnoj i vrlo bolnoj situaciji.

seks 2 1 Veliki problem malog broja žena – vaginizam
Comments