Kada ste u vezi, onda znate da ste u vezi, prosto, sigurni ste u to – ako niste, nesigurni ste i pitate se kakav je to odnos, onda je sigurno da niste u pravoj vezi, i vrlo verovatno da je vaš odnos veza bez obaveza.

Veza bez obaveza nije avantura, ali nije baš ni veza – nešto definitivno jeste, neki odnos postoji, ali stvari su malo mutne. Nema titula, ne možete zalepiti etiketu „moj dečko“ na nekoga ko se ne oseća kao vaš dečko, a vi jasno osećate da on to nije. U većini slučajeva, jedan deo vas uživa u odnosu, a drugi strepi, možda samo zato što želi sigurnost koju donosi posvećena veza. Želeći da veza napreduje i verujući da je taj napredak ka stabilnosti i posvećenosti jedina vrsta napretka odnosa, možete biti usredsređeni na to i propustiti da primetite da je ono što vi verujete da je veza koja se razvija (ili vi očekujete da se razvija), zapravo veza bez obaveza. Nadate se da je aranžman u kome se nalazite samo početna faza, a kada se ispostavi da je to sve, onda budete razočarani i povređeni. Određeni nivo emocionalne štete je neminovan, kada želite vezu i mislite da ste u vezi, a partner uopšte ne misli i ne želi isto što i vi.

Bilo bi dobro da sa drugom osobom možete da razgovarate o tome, da biste znali kako svako od vas vidi vaš odnos i da ne biste morali da pretpostavljate i tumačite na čemu ste. Ali ako te komunikacije nema, granice su nejasne i potrebno vam je drugo mišljenje, da biste se orijentisali.

Znaci da je u pitanju veza bez obaveza

Ne postoje jasne granice

Možda vam se ne sviđa što vaš partner flertuje sa drugima, kasno ili neredovno odgovara na poruke i imate još neke primedbe na njegovo ponašanje, ali ne možete da ih iznesete, jer je status veze nejasan. Ne znate na šta ćete naići, ako izrazite svoja očekivanja i zato ne govorite ništa, čekajući da vidite hoće li odnos preći na viši nivo.

Pročitajte i ovo: Pitanja za dečka – podignite flert na viši nivo

Nema rasta i razvoja

Ali odnos ne prelazi na viši nivo, jer se to ne dešava samo od sebe, bez uključvanja dvoje ljudi. Da ste pokrenuli komunikaciju, izneli svoje potrebe i svoja zapažanja, možda biste saznali da imate nerealna očekivanja od jedne veze bez obaveza, ali, ako postoji ikakva šansa da ta veza bez obaveza preraste u vezu, otvorenim nastupom biste podstakli tu šansu. Odnosi rastu, evolouiraju i menjaju se i po tom razvoju ka većoj opuštenosti, ali i većem angažovanju. Po većoj međusobnoj bliskosti i po načinu na koji jedno drugo uključujete u svoj život (upoznavanje porodice i prijatelja), znate da je vaša veza ozbiljna, jer se ona stalno produbljuje. Kada ti elementi izostaju, uvek se viđate po istom scenariju, ne provodite više vremena zajedno i ne povezujete i udružujete svoje prijatelje – ili uopšte i nemate zajednički društveni život – u pitanju je veza bez obaveza, koja se neće promeniti na neki prirodan i organski način.

Pročitajte i ovo: Nezdrava veza je ona u kojoj vam nije dobro

Veza bez obaveza ne uključuje doslednost

Možete provesti ceo vikend zajedno i očekivati da ćete i sledeći provesti tako, jer je to ono što očekujete od veze. Ali, nakon toga može proći možda i ceo mesec, pre nego što onaj koga smatrate partnerom, ponovo odvoji neko vreme za vas. Možda se taj vikend nikad i ne ponovi i morate se suočiti sa činjenicom da se odnos ne odvija i ne razvija onako kako biste želeli – i da se to možda nikada neće ni desiti. Teško je to shvatiti i prihvatiti, kad se rasplamsaju osećanja, ali jednog momenta ćete morati da se suočite sa tim da u vezi ne dobijate ništa od onog što je važno za održavanje i napredak veze i da su vaša osećanja vaš problem.

Nikada ne razgovarate o svom odnosu

Vi biste želeli da razgovarate, ali ako pokušate da pokrenete tu temu, partner vas obeshrabruje i skreće razgovor. Možda vam čak i kaže nešto o tome da ne treba da komplikujete stvari i da treba da uživate u onome što se dešava, dok traje. Nemojte ostati slepi na ovu ogromnu, jarko crvenu zastavu – on neće promeniti svoj stav, samo zato što biste vi voleli da bude tako. I neće se promeniti ništa u vašem odnosu, jer njemu odgovara da on bude baš takav kakav je – veza bez obaveza.

Veza bez obaveza je emocionalno plitka

Koliko god da uživate u zajedničkom vremenu, vaša emocionalna veza je plitka, ili su emocije jednosmerne i neuzvraćene (vi ste zaljubljeni, a on nije). Možda ne želite sebi to da priznate, ili verujete da će se njegova osećanja produbiti, ali najmanje su šanse da se to i dogodi.

Nema dugoročnih planova

Ne možete ništa da isplanirate i da napravite dogovore za sledeći vikend, za zajednički odmor, za sledeći praznik. Sve što se odigrava prosto iskrsne i vi pokušavate da se prilagodite – i činite to rado, jer vam se čini da je druga osoba počela više da se uključuje, zato što vas zove da negde idete. Ali, čini vam se. Njemu treba društvo i on vas „cima“ ne vodeći računa o vašem vremenu i rasporedu. Ili još gore – potpuno je svestan da ćete vi odbaciti sve drugo i promeniti svoje palnove, samo da biste proveli neko vreme sa njim.

Važi životi nisu povezani

Pošto je veza bez obaveza plitka, vaši životi nisu isprepleteni, nemate zajedničke prijatelje i ne razvijate zajedničke navike, jedva čak i obaveštavate jedno drugo šta se događa u vašim životima. On može negde iznenada otputovati, a da vas uopšte ne obavesti o tome.

Veza bez obaveza je zbunjujuća

Rana faza veze bez obaveza je obično vrlo uzbudljiva, ali uzbuđenje vremenom prerasta u uznemirenost – stvari se ne odvijaju i ne razvijaju, veza ostaje površna, a vi osećate da ne možete da izrazite svoje želje i potrebe, jer to, nekako, nije na mestu. Kad se tako osećate, to je definitivan znak da je u toku veza bez obaveza i zato razmislite da li i koliko još možete tako. Ako shvatite da ne možete, pokrenite razgovor (da vidite da li postoji ona mala i neznatna šansa da se druga osoba ozbiljnije angažuje), ili jednostavno prekinite taj odnos. To, naravno, nije jednostavno, ali kada ste svesni da ne želite tako da se osećate – frustrirano, zbunjeno, zanemareno, stalno u nadi da će se desiti nešto što se ne dešava, stalno u zabludi da primećujete neki napredak, koji se zapravo ne odvija – onda je prekid najbolje što možete učiniti za sebe.

Pročitajte i ovo: Zašto je rebound veza možda baš dobra za vas

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments