Kada sam krenula na časove joge, jedna od prvih stvari koje sam naučila jeste koliko su psiha i telo povezani. Negativne emocije se skladište u kukovima, anksioznost u grlu. Sve je to povezano sa čakrama i preporučujem da dublje uđete u indijsku mudrost ako vas to zanima. No, sve i da niste u tom “fazonu”, ovo su vežbe za kukove, odnosno joga poze koje će vam sigurno pomoći da se vaši kukovi opuste, da postanu fleksibilniji. Posle njih ćete se odmah osetiti bolje, jer istezanje kukova dovodi do suočavanja sa tim emocijama, osetimo ih i pustimo da prođu.

Zašto emocije skladištimo u kukovima?

Da li vam se desilo da, kad ste nervozni, vaš stomak radi brže ili sporije? Ili, kad vam se neko sviđa, osećate leptiriće u stomaku? Kad ste anksiozni ili želite nešto da kažete, a plašite se, osećate napetost u grlu, a srce vam jako lupa? Sve su to fizičke manifestacije naših emocija. Telo je ventil, odnosno, provodnik emocija, pa se tako kukovi smatraju “fiokom” emocija. Dakle, tu su sve emocije koje smo negde zaturili i sa kojima se nismo suočili.

Pročitajte i ovo: Mrzi vas da trenirate? Evo kako da izgradite fitnes rutinu koje ćete se držati

Kod kukova se nalaze mišići koji se aktiviraju kada ste u neočekivanoj situaciji, takozvani fight-or-flight odgovor tela. Takođe, kukovi predstavljaju najveći zglob u telu i nose mnogo težine, odgovorni su za kretanje nogu, kao i za gornji deo tela.

Kad god potisnete emociju, to ne znači da ona samo nestaje, već se negde “skladišti”, i sva ta napetost odlazi u kukove. Seksualna, odnosno sakralna čakra se nalazi upravo u predelu kukova. Ona predstavlja centar naših emocija, kreativnosti, užitka u životu. Ona određuje kako se osećamo u sopstvenom telu, odgovorna je za osećaj seksualnosti.

Kada radite jednu od ovih vežbi, vrlo je moguće da ćete osećati sve te negativne emocije. One će uz trening izaći na videlo, zato ćete osetiti frustraciju, nelagodnost i veliki broj drugih negativnih emocija. Ovo su vežbe, to jest, asane koje će vam u tome pomoći…

Vežbe za kukove

Duboko istezanje u golub pozi

Ovo je definitivno jedna od najboljih poza za istezanje kukova. No, morate je pažljivo raditi kako se ne biste povredili, naročito ako ste početnik u vežbanju i niste fleksibilni. Iz turskog seda jedno koleno izbacite napred i oslonite se na prednje koleno. Druga noga služi za duboko istezanje, oslonite koleno na pod, a stopalo dižite ka tavanici.

Poza polumeseca

Ovo je jedna od nezaobilaznih poza ako želite da istegnete kukove i prepone. Obično se pravi prelaz iz poze Pas koji gleda dole, savijete jedno koleno pod uglom od devedeset stepeni, a drugu nogu zabacite pozadi. Pronađite ravnotežu i odignite ruke ka tavanici. Onda ponovo stavite ruke na kod prednjeg stopala i istežite kukove tako što ćete se blago ljuljati napred-nazad.

Pročitajte i ovo: Predstavljamo vam najbolje joga vežbe za jačanje stomaka

Gušter poza

Ova poza u velikoj meri podseća na pozu polumeseca. Kada je uradite pravilno biće vam u potpunosti jasno zašto se ovako naziva, jer oblikom zaista podseća na guštera. Dovoljno je samo da se iz poze polumeseca spustite na laktove. Krećite se polako i poštujte granice svog tela, ovo vam napominjemo zato što ova poza predstavlja još dublje istezanje od polumeseca.

Leptir poza

Ova poza je odlična za otvaranje kukova, kao i za zatezanje prepona. Vrlo je jednostavna, ali i učinkovita. Sedite u turski sed i onda stopala namestite tako da budu okrenuta jedno ka drugom, kolena spuštajte polako ka podu. Ovo je vežba istezanja i što je duže radite, to će se vaši mišići više opustiti i vaša kolena će biti bliže podu. Što su vaši kukovi otvoreniji i fleksibilniji, to ćete moći niže da spustite kolena. Vremenom ćete moći da spustite gornji deo tela ka napred i sasvim se spustite.

Naslovna fotografija: inastagram.com/basic_yoga_pose

Jovana Petković

Comments