Ako se krećete po društvenim mrežama, neizbežno ćete naleteti na ključne pojmove koji izražavaju filozofiju milenijalaca – dobre vibracije, manifestacija, pozitivnost. Zapravo, odnedavno se pojavljuje pojam toksične pozitivnosti, koji je više „u trendu“ nego pozitivno mišljenje (njega smo iscrpli u prvih desetak godina novog veka, pa nam se smučilo), dok je manifestacija još uvek viralna (i promoviše direktnu komunikaciju sa Univerzumom, na način koji ne zvuči toliko uvrnuto), a vibracije su sve više u trendu. Podizanje vibracije, promena vibracije, osećanje loših vibracija, širenje pozitivnih vibracija – vajb potvrđuje generacijski pomak od organizovane religije ka duhovnosti novog doba.

Ali znate, nismo mi izmislili vibracije – samo ih recikliramo. Sva nova duhovnost je tekovina hipi kulture koja je šezdesetih počela da humanizuje zapadnu kulturu, a na prostore Balkana je stigla sa dvadesetak godina zakašnjenja. Ako je to za pohvalu – u ovom trenutku držimo korak sa svetom, naročito u izveštačenosti i praćenju trendova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Dakle, najpoznatija pesma o dobrim vibracijama je Good Vibrations američkog benda The Beach Boys iz 1966. godine. Na prostorima bivše Jugoslavije, o dobrim vibracijama je pevala Josipa Lisac 1986. godine, a nekoliko godina kasnije i Jura Stublić sa grupom Film. Samo kažem.

Praktičari energije (da ne kažem šamani, bioenergetičari, iscelitelji, gurui) koriste pojam vibracije, frekvencije, manifestacije i komunikacije (sa Univerzumom) oduvek, a u poslednjih dvadesetak godina, neke dosta autentične možete videti i čuti na YouTube – zahvaljujući internetu, sve je dostupno, ali je i dalje sve podložno tumačenju i interpretaciji. Fanatici su, kao i mudraci koji pokušavaju nečemu da nas poduče, jednako glasni. Ali i jedni i drugi su mejnstrim – još jedan pojam iz gornjih slojeva hipi kulture, koga je vreme pregazilo pa više nije u trendu. Trend je novi mejnstrim.

Pročitajte i ovo: Zamke ega u koje i najsvesniji upadaju

Ako vas zanima, možete pronaći tačan raspon vibracija, odnosno frekvencije različitih osećanja i mentalnih stanja, koje vam pokazuju gde se nalazite na lestvici od „dno dna“ (stid), do „visoka svesnost“, da ne kažem, majndfulnes (još jedan pojam u trendu). Niže vibracije su vezane za niže čakre, a više za više, ali sve naše čakre treba da budu otvorene i da rade skladno, kako bismo bili u kontaktu sa svim svojim osećanjima. Zato nas majndfulnes uči da osetimo i loše vibracije, da priznamo i prigrlimo sva svoja osećanja i da boravimo sa njima u sadašnjem trenutku, dok istovremeno posmatramo sebe nastojeći da se ne identifikujemo sa svojim osećanjima, već ih koristimo kao alat rada na sebi (još jedan prevaziđen izraz, sada se koristi „rast“). Mi nismo naša osećanja, mi nismo ni naše misli. Ali, mi nismo ni naše telo. Ni psiha, ni um. Kad dovoljno dugo vibrirate na različitim frekvencijama i pratite uspone i padove raznih virbracija, mode, mejnstrimove i trendove, naiđete i na informacije kao što su „vrlo malo toga je u nama potpuno autentično“, koje vas zabrinu i onda ili nastavite da istražujete, ili izjavite nešto poput „dođavola s ovim glupostima“, ili, ako ste se primili na pozitivnost, transformišete svoje misli i osećanja (i podignete vibracije). Ponekad sve zajedno.

Mnogo pre nego što je rad na sebi postao moderan, a zatim mejnstrim koji je prerastao u trend rasta i ličnog razvoja, držala sam se jednostavne filozofoje da je dobro sve što radi, nevažno odakle dolazi – religija, nova duhovnost, Univerzum, Bog ili Bogovi, kolektivno nasleđe, priroda i Zemlja (u paganskom smislu, kao i u praktičnom), nauka i tehnologija, Amerika i Rusija (u svakom smislu – od leta u kosmos, do energetske i duhovne prakse). Meditacija, molitva, disanje, joga, neurolingvističko programiranje, psihoterapija, energoterapija, kristali, mantre, dobre vibracije, energija na daljinu i na blizinu, astralna putovanja, regresija, hipnoza, vizuelizacija… Ima toga još, i sve radi na nekom nivou, ili za nekog radi bolje nego za nekog drugog. Uvažiti sve i primiti ono što je dobro za nas, odakle god dolazilo, čini mi se kao osnovna postavka holizma, u kome vidim budući mejnstrim u trendu. I imam vrlo jednostavno objašnjenje – sve dolazi uglavnom iz istog izvora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

To je logika za osnovnu školu – ako je toliko različitih manifestacija života stvorio Bog (kosmička inteligencija, ili šta god), biće da je to izvor svega. A ako postoji sve što vidimo, doživljavamo i prilično ubedljivo nam se čini da postoji, onda i „dobro“ i „loše“ dolaze iz istog izvora. Mi ljudi smo manifestacija jedinstva suprotnosti, i možda ćemo se, putem nove duhovnosti (ili bilo kojim drugim putem, što se mene tiče), napokon okrenuti objedinjenju i integraciji i prestati da podvajamo sebe na telesno i duhovno. Možda ćemo osvestiti holizam bića. A kad prestanemo da ratujemo sa svojom životinjskom prirodom i pustimo da nas prožimaju vibracije duha na svakom nivou (kroz sve čakre), možda ćemo najzad prestati da težimo da postanemo sveci. Možda ćemo postati ljudi.

Dakle, navali narode, na dobre vibracije, dok su u trendu. Navali na majndfulnes i manifestaciju. I pre svega, promeni narativ o sebi, pre nego što ovaj pojam potpuno zastari, jer već je počeo da jenjava. Odakle god dolazila savremena duhovnost (iz hipi pačvorka sa mirisom pačulija), iz Jungove senke ili Hristovog uskrsnuća, sa svim balastom koji sigurno nosi, ima i punu korpu zdravih duhovnih grickalica, za svačiji ukus. Za bolje zdravlje i lično blagostanje, koji su jako i sve jače u modi. Mislim, u trendu. Šaljem nam dobre vibracije na cunamije i navijam za nas!

Pročitajte i ovo: Kada je pozitivnost toksična

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Aleksina Đorđević

Comments