1 3 Da hiperpigmentacije ne upropaste leto: Stručni vodič dr Dokmanović za zaštitu kože od tamnih fleka

Leto je doba kojem se svi radujemo i željno ga čekamo cele godine, ali za našu kožu ovo je posebno rizičan period. Dugo izlaganje suncu možda donosi idealan preplanuli ten, ali je opasno po zdravlje – i dovodi nas u veći rizik od pojave hiperpigmentacija.

Tamne fleke na koži, koje se mogu pojaviti bilo kad, ali su izraženije posle tridesete, dosadne su, estetski nepoželjne i uporne, a poznate su gotovo svim ženama. 

Šta su zapravo hiperpigmentacije, kako ih sprečiti i mogu li se ukloniti ili umanjiti? Donosimo vam najvažnije odgovore – kao i adekvatno rešenje za ovaj problem.

vizual 3 Da hiperpigmentacije ne upropaste leto: Stručni vodič dr Dokmanović za zaštitu kože od tamnih fleka

ŠTA SU HIPERPIGMENTACIJE?

“Hiperpigmentacije kože su pojave na različitim delovima lica ili tela, različitog oblika i intenziteta, kao i veličine, nakupine pigmenta kože – melanina. Verovatno svi znaju šta su pegice na licu koje možemo videti i kod dece, a većina žena se u toku trudnoće susreće sa opširnim i intenzivnim hiperpigmentacijama na licu, u oblasti čela, obraza, brade i nausnica, za koje dermatolozi imaju i poseban naziv – trudnička maska. Sa ovim problemom se možemo suočiti u bilo kom uzrastu i za mnoge predstavljaju značajan faktor gubitka samopouzdanja”,  objašnjava dr Nevenka Dokmanović, specijalista dermatovenerolog.

Okidači za pojavu ovih tamnih fleka na koži su izlaganje suncu, hormonske promene i trauma kože, na primer, zbog akni ili povrede. Mogu ih izazvati i pojedine grupe lekova.

“Ono što se najčešće viđa u dermatološkoj praksi jeste dugogodišnje preterano izlaganje suncu ili korišćenje solarijuma. Više od 50% pacijenata ima hiperpigmentacije upravo iz razloga hiperinsolacije. One se razvijaju postepeno i najčešće posle 30. godine, a njihova pojava je nezaustavljiva i opširna”, upozorava dr Dokmanović.

Takođe, što više melanina imate u svojoj koži, odnosno što je tamniji ton vaše kože, to je veći rizik od razvoja hiperpigmentacije.

98 Da hiperpigmentacije ne upropaste leto: Stručni vodič dr Dokmanović za zaštitu kože od tamnih fleka

KAKO SPREČITI POJAVU HIPERPIGMENTACIJA?

Kao i za mnoga druga stanja, prevencija je ključna kad je reč o hiperpigmentacijama. Da biste sprečili pojavu fleka na koži, treba poštovati svega nekoliko jednostavnih pravila, ističe dr Dokmanović.

“Prvo i osnovno je izbegavati sunčanje, kao i svaki nepotrebni boravak na suncu, a naročito solarijum. Drugo pravilo je da svakodnevno koristimo sredstva za zaštitu od sunca sa faktorima zaštite od najmanje 30. Ova sredstva treba ponovo nanositi svaka 2 sata, ukoliko ste napolju (praktično je što danas postoje u obliku spreja). Ne izlagati se suncu u periodu između 10 i 16 časova. Treba imati na umu da su SPF kreme samo dodatna sredstva zaštite, a da je ono osnovno – neizlaganje direktnom suncu, kao i nošenje šešira”, savetuje doktorka.

A kad želimo da svoju zaštitu podignemo na viši nivo, treba da uključimo serume i kreme sa vitaminom B3, koji sprečava pojavu flekica, ali se i bori protiv novonastalih, kaže dr Dokmanović.

Niacinamid deluje tako što sprečava pojavu nastanka flekica, ali i smanjuje već postojeće, i ono što je dermatolozima najvažnije – podiže nivo zaštite kožne barijere.

RS 1080x1080 2 Da hiperpigmentacije ne upropaste leto: Stručni vodič dr Dokmanović za zaštitu kože od tamnih fleka

HIPERPIGMENTACIJA JE VEĆ TU. ŠTA SADA?

Hiperpigmentacija jeste dosadna i uporna, ali ne paničite – rešenja postoje. Sa holističkim pristupom ovom problemu, možete dobiti odlične rezultate. Najvažnije je korišćenje SPF krema, dok nežni hemijski pilinzi takođe mogu da poboljšaju stopu obnavljanja ćelija kože.

Međutim, pre svega treba da se fokusirate na doslednu i kvalitetnu dnevnu rutinu nege kože. Tu na scenu stupaju dva moćna Vichy proizvoda: Liftactiv B3 Dark Spots serum i  Liftactiv B3 Anti-Dark Spots SPF 50 krema. Ovu Vichy liniju osmislili su dermatolozi, sa jasnim ciljem: da bude vaš najpouzdaniji saveznik u borbi protiv tamnih fleka od sunca.

Redosled jutarnje rutine protiv hiperpigmentacije je jednostavan – a rezultati će brzo biti vidljivi. Nakon umivanja, Vichy Liftactiv B3 Dark Spots serum pružiće vam pouzdanu zaštitu protiv stvaranja hiperpigmentacija, dok će postojeće fleke na koži umanjiti i učiniti manje primetnim. Ten će biti blistav i ujednačen, jer vitamin B3 efikasno deluje i na bore.

Ovaj serum deluje dubinski i temeljno – i to na dva načina. Dok u bazalnom sloju epidermisa  sprečava nastanak novih hiperpigmentacija, sa površine kože uklanja vidljive, tamne fleke.

Osim niacinamida, sadrži i duo glikolne kiseline i sastojke za piling, koji će povoljno uticati na teksturu kože. Serum je pogodan za sve tipove kože, a može se koristiti i ujutru i uveče. Dovoljno je da utrljate nekoliko kapi na lice i spremni ste za dalju negu.

RS 1080x1080 4 1 Da hiperpigmentacije ne upropaste leto: Stručni vodič dr Dokmanović za zaštitu kože od tamnih fleka

Posle seruma, za maksimalni efekat i zaštitu nanesite Vichy Liftactiv B3 Anti-Dark Spots SPF 50 kremu. Zbog visokog zaštitnog faktora, ova krema čuva vašu kožu od štetnog UV zračenja, koje i uzrokuje fleke na koži. Osim toga, krema uspešno koriguje postojeće hiperpigmentacije, a utiče i na druge znakove starenja. Bore će biti zaglađenije, a ten svežiji i odmorniji.

Njen ključni sastojak je vitamin B3, odnosno niacinamid, ali pored toga deluje i kao nežni eksfoliator – pruža koži blagi piling zbog kojeg će biti mekša i svilenkasta. Ova krema se koristi ujutru, a nanosi se na suvu kožu ili posle seruma. Pogodna je za sve tipove kože, ali treba izbegavati područje oko očiju.

Moćni efekti Vichy Liftactiv seruma i kreme protiv hiperpigmentacija su i naučno dokazani. Kliničko ispitivanje pokazalo je da B3 Anti-Dark spots protokol smanjuje površinu hiperpigmentacijskih mrlja – čak do 88%*.

Konačno imamo kvalitetno, pouzdano rešenje za neprijatni problem hiperpigmentacija – uz Vichy proizvode, fleke ćete uspešno korigovati i umanjiti, a takođe ćete sprečiti pojavu novih.

Pred leto, nema boljeg poklona za vašu kožu od Vichy proizvoda: Liftactiv B3 Dark Spots seruma i Liftactiv B3 Anti-Dark Spots SPF 50 kreme – uz koje ćete bezbrižno, ali i odgovorno uživati u dugim toplim danima!

* Kliničko ocenjivanje, prosečan rezultat za površinu hiperpigmentacijskih fleka izračunat na 33% panela posle 2 meseca – prosečan slučaj -65% za 35 žena.

Group 7 1 Da hiperpigmentacije ne upropaste leto: Stručni vodič dr Dokmanović za zaštitu kože od tamnih fleka

Za više informacija o svim Vichy proizvodima i ponudama posetite zvanične Facebook i Instagram stranice, kao i veb-sajt.

Comments