Da li ponekad osećate da vam nedostaje nežnost i da vam treba više pažnje, jer je partner previše zauzet drugim stvarima? Da li biste uživali u više kvalitetnog vremena i pažnje?

Odnosi su kompleksni i prolaze kroz uspone i padove – ako ste u jednom periodu imali više pažnje, a u sledećem se osećate zapostavljeno, to može biti samo zatišje koje spada u dinamiku odnosa. Ali može biti i znak udaljavanja, ili neosvešćenosti potrebe da se u vezu ulaže, da se odnos neguje i čuva. Možete biti tužni, ili čak uvređeni zbog toga i to vam može otežati da govorite o svojim potrebama. Možda strahujete da će partner misliti da ste naporni i prezahtevni ako tražite više pažnje i vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Ali to su legitimne emocionalne potrebe i bolje je iskomunicirati ih kada se deficit pojavi, nego puštati da se povređenost i nezadovoljstvo gomilaju i pretvaraju u ogorčenje i optuživanje.

Ovo su načini da dobijete više pažnje

Pokrenite iskren razgovor o svojim potrebama

Prva stvar koju možete da uradite da biste dobili više pažnje, jeste da partneru skrenete pažnju na svoje potrebe. Ako vi ne kažete šta vam nedostaje i šta želite, on to neće primetiti i osetiti, kao što očekujete i bićete razočarani i povređeni. Ali, ako stvari pojednostavite i obratite se partneru iskreno i neposredno, stvari se mogu značajno promeniti, onako kako želite. Kada partneru kažete da se osećate zapostavljeno i da vam treba više pažnje i kvalitetnog vremena, on se može zaista zaprepastiti, jer nije imao pojma da se tako osećate. Možda misli da vam pruža dovoljno pažnje, ili da je večernje gledanje TV-a kvalitetno provedeno vreme – zbog čega se vi možete zaprepastiti. Obostrano iznenađenje zbog ovoga, uopšte nije prijatno, ali je osvešćujuće – partner nije znao da vi imate potrebe koje nisu ispunjene, a vi mu dajete informacije o tome kako stvari stoje.

Pročitajte i ovo: Pitanja za dečka – podignite flert na viši nivo

Napravite korak dalje i recite mu (a možda će vas i pitati, pre nego što stignete da kažete) šta je ono što može da učini. Budite konkretni, jer ako kažete da želite da više vremena provodite zajedno, to nije dovoljno. Potrebno je da predložite aktivnosti i vreme kada biste mogli njima da se bavite – kad mu date jasne smernice, imaće materijal za obradu, odnosno, konkretan problem, koji traži konkretno rešenje, a muški mozak je jako dobar u tome!

Odredite u kojoj vrsti pažnje najviše uživate

Odredite šta tačno znači više pažnje, odnosno, na koji način želite da je dobijete. Da li to znači da samo sedite i razgovarate o filozofskim temama, knjigama, osećanjima? Da li želite da se doterate i izađete na večeru? Da li je to više fizičke nežnosti, maženja, zagrljaja, držanja za ruke? Da li je to planiranje budućnosti (odlaska na izlet ili odmor, razmatranje zajedničkog života i životnih planova i ambicija u daljoj budućnosti)? Šta je ono što će učiniti da osećate da su vam potrebe za vremenom i pažnjom ispunjene? Dakle, ovo bi trebalo da znate pre nego što pokrenete razgovor o toj temi, a mogli biste i zajedno da razmotrite tokom razgovora, šta za svakog od vas znači davanje pažnje i provođenje kvalitetnog vremena. Važno je da utvrdite i razumete do koje mere su vam potrebe različite, odnosno, slične, da biste mogli jedno drugom da izađete u susret i da se niko ne bi osećao uskraćeno.

Pročitajte i ovo: Slušanje – najvažnija veština za održavanje odnosa

Pokrenite strast

Ako zažarite stvari u spavaćoj sobi, prilično je izvesno da ćete dobiti više pažnje. To nije manipulacija i trgovina – seks je važan deo odnosa, jer održava živom onaj organski deo vaše veze, povećava osećanje bliskosti i podseća vas zašto ste se zaljubili jedno u drugo i vraća radost i igru u vaš odnos. Dajte sve od sebe, a vaš partner će to sigurno ceniti.

Osvojite više pažnje doterivanjem

Nakon nekog vremena, lako je zapostaviti doterivanje i provoditi vreme u trenerkama i majici i nema ničeg lošeg u tome. Ali, potrebno je da se povremeno doterate samo za svog partnera, nevezano za izlazak i neku priliku – samo zato što želite da mu pružite osećaj da se događa nešto posebno. Ne govorimo o glamuroznoj pojavi, seksi vešu i štiklama (što takođe povremeno treba da praktikujete), već prosto o tome da se diskretno našminkate, stavite kap parfema i obučete nešto što ističe ono što on voli na vama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Ne čekajte na partnera

Da li ste uvek na raspolaganju i spremni da se prilagodite njegovom rasporedu, kako ne biste propustili priliku da dobijete više pažnje i zajedničkog vremena? Nemojte biti tako dostupni, savetuju stručnjaci za odnose. Živite svoj život, nezavisno od partnera, vodite računa o sebi, zabavljajte se i pokažite mu da vaša sreća i dobro raspoloženje ne zavisi od njega. To će biti olakšanje, jer niko ne želi i ne treba da nosi odgovornost za nečiju sreću. A kada ste vi zadovoljni sobom i svojim životom, to će mu svakako skrenuti pažnju – želeće da vas ima u svom životu i potrudiće se da vam napravi mesta.

Pružite više pažnje

Pružite partneru ono što je vama potrebno – možete otkriti da je to i njemu potrebno, samo nije obraćao pažnju i nije primetio da mu nešto nedostaje. Zakažite mu sastanak, inicirajte izlazak, odredite neko romantično mesto, ili njegovo omiljeno mesto, nabavite karte za koncert njegovog omiljenog benda, ili ulaznice za bioskop, ili neki sportski događaj. Promena atmosfere može biti prilika za oživljavanje i produbljivanje bliskosti. Posvetite pažnju njegovim potrebama i željama, priredite mu mala iznenađenja i ljubaznosti – kada dajete više pažnje, partner će biti skloniji da vam uzvrati.

Pročitajte i ovo: 6 načina da izgradite i održite poverenje u vezi

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments