Sobno cveće je neizostavan element svakog dobro dekorisanog prostora. Bilo da je reč o vašem životnom prostoru, vikendici ili kancelariji, biljke donose toplinu i ulepšavaju celokupni ambijent.

Sigurno ste čuli da da biljke prečišćavaju vazduh, ali skorašnja istraživanja su dokazala da je za takvu namenu potrebno više od 4.000 biljaka u prostoriji od 50 kvadrata. Dakle, preostaje da budete zadovoljni činjenicom da biljke u vašem prostoru donose lepu i zdravu energiju i utiču na vaše fizičko, ali i psihičko zdravlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hamacas macramé (@makkrale)

Funkcija sobnog cveća u vašem prostoru

Utiče pozitivno na mentalno zdravlje

Pored kiseonika koji pruža, sobno cveće sa svojim zelenim listovima umanjuje stres i umiruje. Opšte je poznato da u psihologiji zelena boja ima umirujuća dejstva, stoga će vaš prostor biti lepši, a boravak u njemu kvalitetniji.

Podstiče produktivnost i jača memoriju

Ako boravite u prostoru koji je obogaćen zelenim biljakama, bićete produktivniji i imaćete bolju memoriju.

Pročitajte i ovo: Najbolji ukrasi za dnevnu sobu koji vas neće mnogo koštati

Umanjuje alergije i reguliše san

Još jedno istraživanje je pokazalo da prostorije u kojima su sobne biljke imaju manje prašine i nemaju buđi, dakle, odlične su i kao zaštita onima koji su skloni alergijama. Ako do sada u spavaćoj sobi niste imali biljke, obavezno je kupite i primetićete da spavate lepše i kvalitetnije.

Olakšava disanje

Lekcija iz biologije koju ste sigurno morali da naučite jeste proces fotosinteze. Biljke u tom procesu proizvode kiseonik koji je čoveku potreban, pa su samim tim odlični osveživači vazduha. One oslobađaju 97% vode koju upijaju i time povećavaju vlažnost vazduha čineći ga prijatnim za disanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gosia (@ogrodwdoniczkach)

Svoj životni prostor možete da ulepšate visećim biljkama u svako doba godine, ali je najpovoljniji period kraj jeseni. Tada je vreme hladnije i svakako je pravi trenutak da svoje biljke zaštitite od hladnoće, dok je idealan trenutak za njihovo presađivanje proleće, jer bi u suprotnom doživele šok. One se najbolje oporavljaju u periodu rasta i zbog toga je idealan trenutak za presađivanje proleće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JEN (@jensbestdays)

Idealne prostorije za viseće sobne biljke

Organizujte prostor i odredite idealna mesta za vaše biljke

Dekorisanje prostora je vrlo zabavan proces i do sada ste sigurno imali bliži susret sa nekim alatom. Ovog puta biće vam potrebna bušilica i kukice. Ne zaboravite da postoje biljke koje manje ili više vole svetlost i da je potrebno da im prilagodite prostor. Nakon što ste probušili rupe i postavili kuke u plafon, završili ste prvi korak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maudy🌿 (@dotplants)

Učvršćivanje kuke

Učvršćivanje kuke u plafonsku gredu ili klin u zidu obezbeđuje sigurnu vezu. Potrebno je da mesto za biljku ima čvrsto držanje odnosno oslonac. Ako imate gipsani plafon biće vam potrebne kuke sa zavrtnjem jer jedino tako mogu da drže masu.

Da li ste već izabrali biljke?

Ako još uvek niste sigurni koje su biljke idealne kao viseće, onda je najbolje da uzmete one koje su izdržljive i dobro podnose promenu lokacije i nadmorske visine.

Predlog visećih biljaka za vaš prostor

Engleski bršljan – zelena biljka koja se izuzetno dobro prilagođava uslovima u zatvorenom prostoru, a naročito se preporučuje osobama koje boluju od astme.

Zlatna puzavica – viseće sobno cveće, poznato i kao đavolji bršljan. Ovu biljku treba izlagati direktnoj svetlosti i redovno zalivati.

Zeleni ljiljan – nije zahtevan za održavanje, samo izuzetno zanemarivanje biljke može izazvati njeno sušenje. Najbolje je postaviti ih u delove gde nema direktne svetlosti, i sa umerenom temperaturom. Zalivati je kad god zemlja bude suva.

Pročitajte i ovo: Trendovi u dizajnu enterijera koje su odobrili poznati

Naslovna fotografija: instagram.com/dotplants

Dragana Stojanović

Comments