Višestruki orgazam nije mit i nije cilj, ali, da, možete ga doživeti, slažu se stručnjaci, kao i žene koje doživljavaju višestruke orgazme.

I pošto se ono glavno što se tiče seksa odigrava u našim glavama, važno je, pre svega, da naučite da se u seksu oslobodite postavljanja ciljeva, preteranog razmišljanja i stvaranja pritiska očekivanja. A to je, izgleda, vrlo teško, jer da nije, ne bismo smatrali orgazam postignućem, već prirodnom posledicom prepuštanja uživanju. Ali „opusti se i uživaj“ nije jedini savet koji možete dobiti – korisno je imati i neke konkretne informacije.

Šta je višestruki orgazam

Višestruki orgazam je, najjednostavnije rečeno, više od jednog orgazma tokom (jednog) seksualnog odnosa. Može se desiti jedan, pa zatim još jedan i još, ako adekvatna stimulacija potraje, ili se mogu pojaviti u nizu jedan za drugim.

I tu se ne radi o dovođenju do ivice orgazma nekoliko puta, kako bi na kraju doživeli jedan intenzivni orgazam – ova tehnika odlaganja uglavnom radi za muškarce (kao i za neke žene), ali žensko telo je opremljeno „alatima“ za višestruki orgazam. Žene mogu doživeti klitoralni i vaginalni orgazam (ponekad istovremeno) i temeljni pristup ženskim kapacitetima za uživanje, rezultira višestrukim orgazmom. Klitoralni orgazam možete doživeti tokom predigre, a zatim ste spremniji da nastavite seks u onom tempu koji partneru odgovara već od samog početka (a za koji je vama potrebna malo duža priprema) i da doživite bar još jedan vaginalni orgazam – ili više njih, ako penetracija i adekvatna stimulacija potraju dovoljno dugo.

Šta je dovoljno dugo? Žene koje pristupaju seksu opušteno i samosvesno, sa iskustvom višestrukog orgazma i umećem prepuštanja svedoče da za dvadesetak minuta intimnosti (računajući i predigru) mogu da dožive orgazam nekoliko puta (3, 5, pa i desetak puta). Postoje čak i svedočanstva dostojna Ginisove knjige rekorda – najveći broj orgazama koji je ikada zabeležen tokom trajanja jednog odnosa, iznosi 140. Istraživanja procenjuju da od 8 do 15 procenata žena koje redovno dostižu vrhunac, često doživljava i višestruki orgazam.

Neka vas ovi brojevi ne obeshrabre, jer sve je individualno – svi se razlikujemo, po senzitivnosti, anatomiji, načinima na koje otpuštamo kočnice i otvaramo se za senzacije, razmenu energije, primanje i davanje.

Pročitajte i ovo: Seksualne zamke koje treba da izbegnete – šta ne treba da radite u krevetu

Da li muškarci mogu imati višestruki orgazam

Muškarci takođe mogu doživeti orgazam nekoliko puta tokom jednog odnosa, ali to ne znači da mogu više puta ejakulirati – iz bioloških razloga. Ali, orgazam i ejakulacija su dva različita procesa, tako da muškarci mogu imati takozvani „suv“ orgazma – oni osećaju orgazmičke kontrakcije i doživljaj vrhunca, ali bez ejakulacije. Istraživanja ukazuju na to da muškarci retko imaju iskustvo višestrukog orgazma – manje od 10 procenata u svojim dvadesetim godinama iskusi multiorgazmičnost i manje od 7 procenata sa 30 i više godina.

Muškarcima je obično potrebno malo predaha između dva orgazma (refraktorni period), dok ženama odmor nije potreban – one mogu iskusiti talase orgazma jedan za drugim.

Odakle uopšte da počnete

Počnite, naravno, od glave. Seks zahteva dobro raspoloženje, nameru, prepuštanje, uzemljenje u sadašnjem trenutku i energiju. Doživljavati brojne orgazme može biti zamorno (zabole vas mišići, ostanete bez daha), tako da je najvažniji stav sa kojim ulazite u seks. Želite da se opustite, da se igrate, da osećate prijatne senzacije, emocionalnu povezanost sa partnerom, želite da doživite razmenu energije i osećate duboku intimnost. To je doživljaj koji delite samo sa jednom posebnom osobom i zaista je najvažnije da budete potpuno prisutni, telesno, emocionalno i mentalno. Ako ste zabrinuti, rasejani, pod stresom, nešto vas boli, malo je verovatno da ćete moći da se fokusirate, ali opet – pristup seksu kao dragocenom i posebnom doživljaju najdublje intime, kao činu davanja sebe, može vam pomoći da se otresete bilo kog neraspoloženja i nelagodnosti. Ne morate uvek biti u pravom raspoloženju za seks, ponekad će vas sam čin predavanja intimnosti uvesti u pravo raspoloženje.

Postavite realna očekivanja

Višestruki orgazam nije cilj koji pokušavate da ostvarite, nego nešto što istražujete, kako bi igra bila zanimljivija i kako bi povećali svoje i partnerovo zadovoljstvo. U toj igri ćete verovatno isprobati razne nove stvari koje ranije niste radili, zato je dobra ideja da o tome porazgovarate sa partnerom, odnosno, da utvrdite granice – koji su tipovi dodira, delovi tela i položaji poželjni i prihvatljivi, a koji su zabranjeni. Možete čak i sastaviti listu stvari koje želite da isprobate, za koje mislite da bi bile vrlo uzbudljive, kao i onih koje ne dolaze u obzir.

Upoznajte svoju anatomiju

Mišići karličnog dna imaju veliku ulogu prilikom orgazma – to je, u osnovi, niz brzih kontrakcija mišića (pulsiranja) pubokokcigealnog mišića, na čije su osnaživanje usmerene Kegelove vežbe.

Pokušajte da stegnete mišiće karličnog dna između svake kontrakcije izazvane orgazmom. Neke žene prijavljuju da stiskanje ovih mišića produžava orgazam i može dovesti do drugog ili trećeg vrhunca.

Muškarci takođe mogu upoznati senzacije stezanja i opuštanja ovog mišića i sa njima eksperimentisati kada osete da nailazi orgazam.

Ne zaboravite da dišete

Svesnost prilikom doživljavanja orgazma igra bitnu ulogu – umesto da zadržite dah i napnete se u trenutku vrhunca, nastavite da dišete! Dišite kroz orgazam, udišite na nos i izdišite na usta, dok stežite mišiće karličnog dna i osećate pulsacije. Na ovaj način ih možete produžiti, ili ponoviti. Sinhronizujte disanje i svesno prisustvo sa partnerom, gledajte se u oči, umesto da zažmurite – razmena energije će biti intenzivnija, a iskustvo povezanosti mnogo snažnije.

Najbolji položaj za višestruki orgazam

Ne postoji najbolji položaj za višestruki orgazam! Ključ je u promeni položaja, ugla, vrste i intenziteta stimulacije posle svakog orgazma. Kada doživite orgazam klitorisa intenzivnom stimulacijom, neće vam prijati da nastavite na isti način – područje klitorisa će biti preosetljivo, ili nedovoljno osetljivo na istu vrstu nadražaja. Ali tada možete pristupiti stimulaciji G-tačke, promeniti fokus senzacije i (vrlo brzo) doživeti još jedan orgazam. A zatim možete promeniti položaj i pronaći bolji ugao u kome će klitoris biti izložen većoj stimulaciji, a senzacije će nastaviti da se prenose u unutrašnjost vagine tokom penetracije – i doživeti još jedan orgazam.

Umeće uživanja

Radite sve što vam prija, isprobajte svoje performanse, istražite načine na koje reagujete i uživajte u igri. Orgazam ne mora biti veliki prasak, može biti suptilno razlivanje energije po celom telu, osećaj prijatnosti od koje vam se trnci šire od nožnih prstiju do potiljka – više rastapanje, nego ekspolozija. I može se razlikovati prilikom svakog seksa, u zavisnosti od toga kako ste raspoloženi, koliko ste emocionalno uključeni, da li osećate ljubavnu strast ili seksualnu glad, a intenzitet i doživljaj se mogu promeniti tokom seksa. Možete početi sporo, nežno i „razliveno“ da biste završili eksplozivno, ili možete početi strasno i snažno, da biste zatim usporili i osetili suptilnije senzacije.

Šta god radili, činite to sa ljubavlju i posvećenošću, mnogo milovanja celog tela, ljubljenja i prisnih dodira – suština je u razmeni energije, u konekciji, a kada se uspostavi i kada je snažna, sve ostalo se dešava samo od sebe.

Pročitajte i ovo: 8 načina za najbolji seks u vrelim danima

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments