Viši standardi se uglavnom odnose na samopoštovanje i postavljanje granica drugima, u svim oblastima života. A naročito će vam biti korisni ako tražite partnera. Napravite procenu svojih kriterijuma i uradite najbolje za sebe – odlučite da podignete standarde i vežbajte – imate celu godinu pred sobom!

Kada su vam potrebni viši standardi

Kada osećate da ste upali u rutinu

Svakodnevna rutina podržava strukturu života, prosto morate imati i negovati svoje navike. Ali, navike mogu ograničiti vašu zonu komfora i držati vas u njoj na način koji nije dobar za vas. Osećate li da ste upali u rutinu? Da ne tražite više od onog što imate, jer se plašite da rizikujete?


U redu je ako ste srećni tu gde jeste i to smatrate postignućnem. Ali ako niste, ako stalno pravite kompromise sa sobom i odustajete od svojih snova, potrebni su vam viši standardi. Nemojte hraniti svoje strahove uveravajući sebe da je to najbolje što ćete dobiti. Preispitajte uverenje o tome šta zaslužujete – jer sigurno zaslužujete više. Više poštovanja, više uspeha, veći kvalitet u svakoj oblasti života. Ne zadovoljavajte se minimumom – posegnite za onim što možete imati, ako se usredsredite i radite na tome. U redu je želeti više od sebe, od drugih i od života, ta vas težnja nagoni da se razvijate i rastete.

Viši standardi u izboru partnera

Ne treba da spustite standarde, da biste najzad našli nekog. Oni su već niski, zato i ne nalazite kvalitetnog partnera. Odlučite da ćete ove godine prestati da dajete drugu šansu nekome ko vas je povredio. Uostalom, koliko drugih šansi nekome možete dati, pre nego što shvatite da se vrtite u krug, da se on neće promeniti i da ćete sa njim biti nesrećni?

Poštovanje svojih osećanja ponekad znači da morate izabrati koja osećanja poštujete – da li vam više vredi zaljubljenost u nekoga, ili ljubav prema sebi? Morate birati sebe, da bi i neko drugi izabrao vas. Morate poštovati sebe, da bi vas neko drugi poštovao. Morate voleti sebe, da biste privukli ljubav. To nije lako, ali je vredno truda. Viši standardi u izboru partnera su siguran znak da volite sebe i da verujete da zaslužujete najbolje.

Pročitajte i ovo: Zašto je samopoštovanje tako važno i kako da ga osnažite

Prestanite da pristajete

Ne možete da pristajete na sve i da uvek govorite „da“ nastojeći da ugodite svima. Ima zadovoljstva i samoispunjenja u tome, naravno. Ali, morate postaviti zdrave granice – ponekad prosto morate izneveriti druge, da biste bili verni sebi. Viši standardi su vam potrebni kada odlučujete da li imate dovoljno snage i energije da nekome pomognete, odnosno, da li ćete sebi naneti štetu ako to učinite. Požrtvovanost i posvećenost je plemenita – ako ne dolazi iz nesigurnosti i potrebe da zaslužite i zaradite ljubav i privrženost. Potreba da budete potrebni može biti znak da vam nedostaje samopoštovanje i da ste slabi u stavljanju sebe na prvo mesto. Ako smatrate da je to sebično – onda budite sebični. Iz eksperimenta. Pokušajte da vidite kako će vam ići i kakve će efekte imati.

Kada nalazite izgovore za one koji vas povređuju

Kad vas neko povređuje i loše se ponaša prema vama, tražite opravdanja za njegovo ponašanje. Vi ste velikodušni i stalo vam je da razumete. Vi opraštate i izvinjenje vam i nije potrebno. Ali možete nekome postaviti granice ili ga isključiti iz svog života, sa svim svojim razumevanjem i velikodušnošću. Jer, i on treba da razume vas i da ponekad bude velikodušan. Ne treba da ignorišete kada neko iskorišćava vašu dobrotu. Povećajte svoja očekivanja, pokažite da preko nekih stvari nećete preći, tražite poštovanje koje zaslužujete – čak i ako potpuno razumete zašto se druga osoba loše ponaša prema vama. Vaši viši standardi omogućavaju toj osobi da i sama preispita i razume svoje ponašanje. I da se suoči sa njegovim posledicama.

Viši standardi su vam potrebni kada izbegavate sukobe

Mržnja prema drami i ljubav prema miru upravo su dobar razlog da se zauzmete za sebe, da raspravite nepravde i nesuglasice, da iznesete probleme i zahtevate učešće u rešavanju. Kada su u pitanju sukobi, viši standardi će vam omogućiti više mira, a ne izbegavanje i povlačenje. Bolje ćete se osećati sa sobom, kada se ohrabrite i naučite da se konfrontirate. Bićete mnogo kraće uznemireni – mada se možete osećati vrlo neprijatno dok ulazite u sukob, kada prihvatite smislenost konfrontacije i dođete do nekih zaključaka i rešenja, smirićete se. A ako samo ignorišete probleme, oni će vas trajno uznemiravati, na dubljem nivou, narušavajući vaše mentalno i fizičko zdravlje na duge staze.

Naučite da se sukobljavate. Ne dozvolite nekome da se izvuče sa svojim lošim ponašanjem, recite mu da to vidite i da vam smeta. Ako je neko nepristojan, recite mu da nećete trpeti takvo ponašanje. Viši standardi, veći kriterijumi, više samopoštovanja, čvršće granice – služe da regulišu odnose i sačuvaju vas od povređivanja. Kada cenite sebe i to jasno stavljate do znanja, i drugi vas više cene. Manipulatori i krvopije se udaljavaju, kad shvate da niste lak plen i oko vas ostaju dobronamerni i kvalitetni ljudi, koji cene saradnju, poštenje i velikodušnost i koji na ono što im pružate adekvatno uzvraćaju.

Pročitajte i ovo: Pravila koja u vezi slede žene sa visokim standardima

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments