Jeste li ikada razmišljale o tome kako su visoke potpetice izgledale ranije? Pa samo u periodu otkad mi same pratimo modu, promenilo se mnogo toga kada su cipele na štiklu u pitanju, a kamoli od njihovog nastanka pa do danas. Zato, kokice u šake i spremite se za uzbudljivu lekciju iz istorije mode o evoluciji omiljenih nam štikli!

Uh, 1500. godine sigurno nisu bile lake za život, ako se uzmu u obzir štikle koje su se tada nosile. Da, ovo žuto, nakinđureno “čudo” bile su štikle koje su bile popularne i XVI veku. Kasnije, 1700. godina štikle postaju mnogo niže, a gle čuda, nosili su ih i muškarci, a ne samo žene. Eh taj barok.

visoke potpetice 1 Visoke potpetice nekad i sad (GALERIJA)

U XIX i XX veku visoke potpetice već počinju da liče na “nešto”. Niža štikla, sa manjim ili većim špicom ili sasvim zaobljene, ukrašene tankim kaišem oko članka ili upadljivom šnalom, čini se da su bile jako udobne i žene su ih rado nosile. Naravno, oni ekskluzivniji modeli bili su mnogo elegantniji i ženstveniji, a verovali ili ne, tek krajem ’20. godina XX veka pojavljuju se i izrazito visoke potpetice.

visoke potpetice 2 Visoke potpetice nekad i sad (GALERIJA) visoke potpetice 3 Visoke potpetice nekad i sad (GALERIJA)

Tridesete godine bile su godine za eksperimentisanje. Kako drugačije opravdati ove modele sandala? Zlatni kaiševi i ogromne platforme u duginim bojama predstavljali su zaista veliki “iskorak” kada je u pitanju moda na koju su svi navikli do tada. Ove šarene sandalice rado je nosila Džudi Garland, a njihova crno bela varijanta izgleda čak vrlo simpatično.

visoke potpetice 4 Visoke potpetice nekad i sad (GALERIJA)
Comments