Dame Vivienne Westwood je rođena kao Vivienne Isabel Swire, 8. Aprila 1941. Ona je jedna od najpoznatijih britanskih dizajnerki i osoba najzaslužnija za stvaranje punk mode sedamdesetih godina. Počela je da studira školu za dizajn i umetnost, međutim već nakon prvog semestra ju je napustila, govoreći kako to nije za nju. Postala je učiteljica i vodila relativno dosadan život. 1962. se udala za Dereka Vestvuda (Derek Westwood), sa kojim ima sina Bendžamina. Brak je trajao tri godine, a definitivan razlaz je usledio nakon što je upoznala Malkoma Edvardsa (koji će kasnije promeniti prezime u McLaren).

Sienna Miller Vivienne and Andreas2 Vivienne Westwood

Sa dizajniranjem odeće je počela 1971. godine, sa otvaranjem svog prvog butika “Let it Rock” u Londonu. Ona i Meklaren su zajedno osmišljavali modele koji su bili inspirisani bajkerima, fetišima i prostitukama. Butik je prošao kroz nekoliko promena imena i stila dok se nije ustalio 1974. pod nazivom “Sex”.gde su se prodavale pocepane majice, kožne jakne, lanci i ostala oprema i odeća koji su postali sinonim za pank eksploziju. Tokom ovog perioda Meklaren je postao menadžer pank benda Sex Pistols, koji si nosili njihove modele i promovisali novi modni pravac. Sa Meklarenom je dobila još jednog sina Džoa Korea (Joe Corre) koji je osnivač Agent Provocateur-a. Krajem 70-ih kada oluja panka lagano prolazi, Vivijen je već bila prepoznatljiva kao predvodnica modne avangarde. Butik još uvek postoji i se zove World’s End, gde se mogu naći modeli brenda World’s End.

vivienne westwood Vivienne Westwood

Godine 1981. Vivijen Vestvud je prikazala svoju prvu kolekciju u Londonu, pod nazivom Pirates, koja je bila inspirisana Boj Džordžem i homoseksualnošću. Uspeh je bio zagarantovan, a kolekcija je bila inspirisana XIX vekom. Ova kolekcija ju je čvrsto postavila na modnu mapu kao originalan i neobičan dizajnerski talenat, koji se ne plaši da rizikuje i diktira modne trendove. Nakon dve godine prikazala je na Pariskoj nedelji mode svoju kolekciju i bila prvi britanski dizajner kome je to uspelo nakon Meri Kvant (Mary Quant). A već godinu dana kasnije rame uz rame sa Kelvin Klajnom (Calvin Klein) i Ganfrankom Fere (Gianfranco Ferré) prikazala je kolekciju u Tokiju, gde je i dan danas omiljena dizajnerka tokijske modne scene za čiju reviju su uvek traži karta više. Njeni beskompromisni i često provokativni dizajni već dugo pune naslovne strane renomiranih modnih magazina.

3655 wanna sniff glue Vivienne Westwood

3656 god save queen Vivienne Westwood

Početkom 90-ih Vivijen se više okreće ka visokoj modi i započinje i mušku kolekciju.Do sada je tri puta proglašavana za britanskog dizajnera godine (1990, 1991, 2006). Zbog velikog uspeha nagrađena je OBE ordenom u znak priznanja svom doprinosu britanskoj modi. 1992. godine se udala za bivšeg studenta mode Andreasa Kronthalera sa kojim je još uvek u braku. 1998. je nagrađena još jednom prestižnom nagradom “Queen’s Export Award”. Između ostalih priznanja, njene indigo čizme iz kolekcije Westwood’s Anglomania su izložene u muzeju “Victoria & Albert”. Naomi Kembel je prošetala ove čizme i u jednom trenutku pala na sred piste, što je izazvalo veliku medijsku pažnju. Vivijen Vestvud je veoma poznata po dizajniranju cipela. Od 1990. godine i prikazivanja kolekcije Portrait standardizovala je model. To su cipele koje imaju 9 inči (22,86cm) štikle i 4 inča (10,16cm) platformu.

dita for vivienne spring 05 Vivienne Westwood

Njene kolekcije su bile prepoznatljive po velikoj i širokoj odeći, izraženih šavova i grubih materijala. Za izradu svojih modela koristila je tradicionalne britanske materijale, specijalnu britansku vunu i tvid, promovišući britanski stil i kvalitet u inostranstvu. Njeni modeli i danas su prožeti i inspirisani gusarima, kurtizanama, vikotorijancima i ratnicima. Iako su ekscentrični oni zadržavaju dozu sofisticiranosti. Kada pogledate modele iz haoute couture kolekcije, oni su u isto vreme ekstravagantni, ali i veoma nosivi. Vivijen je u visoku modu unela ulični stil i iskombinovala ga sa elegancijom i klasikom XIX veka. Počela je da koristi donji veš, kao odevne predmete promovišući i vraćajući krinoline i korsete u svet mode. Osamdesetih kada su svi dizajneri isticali ramena u ženskim kolekcijama, ona je naglasak stavljala na bokove. Kolekcije su bile prožete tačkicama, zvedicama i printovima. Njenje kolekcije preterano naglašavaju ženske obline i uglavnom su praćene vrtoglavo visokim platformama. Kritičati ih nekad smatraju apsurdnim i vulgarnim. Njen dizajn kombinuje neustrašivu nesaglasnost sa smislom za tradiciju. Njena moda obuhvata dve krajnosti ležernost lodonskih ulica sa primesama pariskog šika.

Vivienne Westwood3 Vivienne Westwood

vivienne westwood shirt Vivienne Westwood

Od 2006. započela je saradnju sa Nine West-om. Cipele nije dizajnirala Vivijen, ali kompanija Vivienne Westwood stoji iza kolekcije. Kolekcija se sastojala od tašni, obuće, rukavica, kaiševa i ostalih modnih detalja. Vivienne Westwood imperija obuhvata Gold Label, a ready-to-wear liniju Red Label, Vivienne Westwood Man i Anglomania.

carrie bradshaw wedding gown by vivienne westwood Vivienne Westwood

purple wedding dress dita von cheese Vivienne Westwood

U prvom delu filma Sex & the City, Vivijen je kreirala venčanicu u kojoj je Keri trebalo da se uda. Vivijen Vestvud je kao poklon poslala venčanicu i lično napisala poruku koju je Keri pročitala u filmu. Iako je bila pozvana da se i pojavi u filmu, Vivijen je to odbila jer ne priznaje rad Patriše Fild (Patricia Field). Ona je sa londonske premijere filma izašla nakon 10 minuta komentarišući da je garderoba u filmu dosadna i bezlična. Međutim venčanica iz filma se smatra jednom od najlepših haljina svih vremena u filmskoj industriji.

Vivienne Westwood Vivienne Westwood

Iako je veoma ekscentrična ona živi veoma skromnim životom. Veoma je fokusirana na posao. I uprkos tome što joj je Lambet savet dodelio £17,530 za renoviranje svog 300 godina starog doma (koji je nekada pripadao majci Kapetan Kuka), Vivijen je to odbila i tvrdi da su ona i njen suprug, Andreas Kronthaler sasvim zadovoljni sa malo nameštaja koje poseduju. “Sve što imam kod kuće su dve stare fotelje, sto sa nogarama, frižider i šporet”, rekla je jednom prilikom Vivijen. Ne gleda televiziju, ne čita novine, ni magazine. Aktivno učestvuje u politici i u borbi protiv klimatskih promena. Bez obzira da li ismeva vlast, šokira javnost ili se otvoreno bori za sekualnost žene,Vivijen Vestvud nastavlja da intrigira javnost svojom modom, stavovima i životnim stilom.

vivienne westwood 51347 Vivienne Westwood


Mia Pešić uživa u šopingu, putovanjima i ispijanju kafa sa prijateljima. Zaljubljenik u modu, kolekcionar cipela i veliki poštovalac Karla Lagerfelda. Beskompromisni borac protiv ”fake” stvari, prirodnog krzna i kariranih stolnjaka. Omiljena rečenica: “In order to be irreplaceable, one must always be different.”

Comments