Vodič kroz Kvarnerski zaliv - promenadu izuzetne lepote kojom su šetali kraljevi

Godinama smo slušali o lepotama Kvarnerskog zaliva, a sada smo ga konačno posetili i u to se uverili. Ovaj najveći morski zaliv hrvatskog dela Jadrana, koji obuhvata ostrva Krk, Cres, Lošinj, Rab i Pag, pleni prirodnim krasotama, bogatom istorijom, ljubaznošću meštana i jedinstvenom gastronomijom. Plavetnilo mora, blagi povetarac koji donosi miris lovora, opijajući sunčevi zraci… treba li nam više od toga? Uz profesionalnost organizatora TU magazina i gostoprimstvu Turističke zajednice Kvarnera, mnogo toga smo posetili i saznali o ovom magičnom kraju.

Podsećamo i da je avio-kompanija Air Serbia uvela sezonski let od Beograda do Rijeke – u periodu od juna do septembra, pa do ovog gostoprimljivog grada možete stići za sat i po udobnog leta.

Monumentalni pejzaži Opatije

Još dok se brodom približavate Opatijskoj rivijeri, jasno vam je da ulazite u predeo autentičnih atrakcija. Kao zimovalište, letovalište i lečilište otmenog staleža, Opatija je nastala krajem 19. veka i predstavlja središte rivijere sa najdužom tradicijom u turizmu ovog podneblja. Puna mirisnih bašti, lovorovog drveća, pa čak i bambusa, ovaj šarmantni gradić je zadržao svoj sklad sa prirodom. Njegovi cvetni parkovi bude osećaj spokoja, dok kreativne aktivnosti u muzejskim i galerijskim prostorima, brojne manifestacije i koncerti u otvorenom teatru Ljetne pozornice – donose dovoljnu dozu duhovne energije i zabave. Svuda fontane i kupališta, kao i velelepne vile i luksuzni hoteli – koji nude široku spa i wellness ponudu za 9.000 turista.

opatija Vodič kroz Kvarnerski zaliv   promenadu izuzetne lepote kojom su šetali kraljevi

Kažu da niste posetili Opatiju ako ne prošetate i njenim istorijskim šetalištem austrijskog cara Franje Josifa – pod nazivom Lungomare. Ova vijugava staza zaista odiše atmosferom davnih vremena, kad su njome hodali carevi, kraljevi, nobelovci i umetnici. Dugačka deset kilometara, Lungomare povezuje ribarsko mesto Volosko i Lovran. Dok šetate, primetićete, između ostalog, skulpturu Djevojka sa galebom – koju možemo nazvati simbolom Opatije, potom skulpturu pisca Miroslava Krleže, kao i zvezdanu Hrvatsku ulicu slavnih. Lungomare će vas usmeriti i na Villu Angiolinu – koja je danas pretvorena u Hrvatski muzej turizma sa prelepim vrtom punim raznobojnog cveća, zatim na jedini srednjovekovni opatijski trag – Crkvu Svetog Jakova, kao i na najstariji turistički hotel na Jadranu – Kvarner, na čijoj romantičnoj terasi smo pili preukusne koktele. U Kristalnoj dvorani ovog istorijskog hotela sa impresivnim eksterijerom i enterijerom, održavali su se razni festivali, balovi, kao i muzička manifestacija Jugovizija.

opatija4 Vodič kroz Kvarnerski zaliv   promenadu izuzetne lepote kojom su šetali kraljevi

Ono što je, takođe, interesantno je da, otkako su izumitelji filma – braća Limijer, početkom 20. veka snimila kadrove uzburkanog mora u Opatiji, grad je postao trajna inspiracija za brojna imena iz sveta filma koji su ovde snimali svoja kinematografska remek-dela. Rivijerom su, između ostalih, šetali Čarli Čaplin, Kirk Daglas, Robert de Niro, Mads Mikelsen, Naomi Vots, ali i Isidora Dankan i Albert Ajnštajn.

Ovaj impresivni spoj istorije, kulture i umetnosti dopunjuje i blaga mediteranska klima, koja, uz bogatu vegetaciju, pruža umirujuće i okrepljujuće dejstvo za oporavak od srčanih smetnji i drugih boljki savremenog života. Pored bazena sa grejanom morskom vodom, u okolini Opatije možete posetiti i zanimljiva izletišta – Mošćenice, Veprinac, Kastav, prošetati stazama parka prirode Učka, otići na izlet na Plitvička jezera, Risnjak, ostrvo Brioni, do Pule, Rijeke... Zaista, možete doći na ultimativni odmor kakav žarko priželjkujete.

Zavodljivosti Mošćeničke Drage

Sam naziv opštine Mošćenička Draga zvuči romantično – i to ceo ambijent u potpunosti opravdava. Nastala je na mestu gde Učka uranja u more, a njena plaža Sipar nesumnjivo važi za jednu od najlepših u Kvarneru, dok se u skrivenim mestima uz šetalište obale nalaze i brojne male, divlje plaže – gde se možete skloniti od gužve i neželjenih pogleda. Mošćenička Draga je idealno odredište za sve one koji tragaju za apsolutnim mirom i opuštanjem. Kao i Opatija, i ovo mesto pleni istorijskim, kulturnim i zabavnim sadržajima. Na primer, možete obići Kuću od mora – interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine, a ako volite aktivni odmor – Draga ima bogatu ponudu – biciklizam, planinarenje, kajakaštvo. Tu su i manifestacije kao što su ribarske večeri u kojima se takmiče posade tradicionalnih barki na jedra i vesla.

kolaz Vodič kroz Kvarnerski zaliv   promenadu izuzetne lepote kojom su šetali kraljevi

Jedinstvene tradicije Mošćenice

Ovaj idilični gradić se nalazi u zaleđu Mošćeničke Drage i pun je zabavnih tradicionalnih takmičarskih igri od kojih se izdvaja uskršnje “picanje” jaja (u kojem je cilj s udaljenosti od 2.8 metara kovanicom od 1 evra pogoditi jaje i probiti njegovu ljusku), kao i bacanje papirnatih aviona vlastite kreacije koji se preko gradskih zidina puštaju ka moru (pa čiji odleti dalje). Veliku atrakciju ovde predstavlja i plaža Sveti Ivan, koja je s Mošćenicama spojena sa stepeništem od tačno 753 stepenika. Posetioci mogu saznati i kako se ovde nekad živelo – i to uz bogato opremljene etnografske zbirke i funkcionalnog toša u kojem se masline prerađuju na isti način već stotinama godina. Ako ste ljubitelj umetnosti, u Mošćenici se krajem avgusta održava Međunarodna likovna kolonija Mošćenički pinel, koja okuplja umetnike iz cele Evrope, a koji sedam dana slikaju na trgovima i na stepenicama ovog živopisnog naselja.

Restorani koje ne smete propustiti

Ceo Kvarner pleni raznolikim restoranima punim preukusnih poslastica, koje su autentične za ovo podneblje. Posetili smo nekoliko, od kojih izdvajamo:

nova hrana Vodič kroz Kvarnerski zaliv   promenadu izuzetne lepote kojom su šetali kraljevi

Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč (Rijeka)

Ako želite da okusite specijalitete mediteranske i hrvatske kuhinje, ali na savremeni način, Nebo Restaurant & Lounge sa Mišelinovom zvezdicom predstavlja idealan izbor za vas. Obavezan je dress code, koji nalaže da se gosti obuku pristojno i elegantno. Pod pokroviteljstvom šefa kuhinje, Denija Srdoča, možete probati razne vrste mesa, kao što su jagnjetina, guska, patka, ali i morskih specijaliteta od grdobine, hobotnice, oslića. Na meniju su i različite vrste luksuznih belih, rose i penušavih vina iz raznih krajeva Hrvatske i sveta.

Konoba Zijavica (Mošćenička Draga)

Kako se uđe u ne tako veliku, ali izrazito šarmantnu Konobu Zijavica, oseti se svojevrsni spoj romantike prošlosti i modernih elemenata današnjice. Terasa je podignuta tek nekoliko centimetara od jedne od najlepših plaža Kvarnera, a na meniju šefa kuhinje Stivena Vunića, pored hobotnice i škampi, možete naći i autohtone poslastice iz kontinentalne Istre. Da li ste za mariniranu trlju ili toplo-hladog pohovanog bakalara, divlju tunu ili sirovu ribu, istarsko govedo (boškarin) ili, eventualno, carpaccio od tune? Izbor je veliki. 

Kukuriku (Kastav)

Jelovnik restorana Kukuriku, koji je u okviru istoimenog luksuznog hotela, savršen je za hedoniste i one koji nigde ne žure. Šef kuhinje, Nenad Kukurin, po svaku cenu želi da izbegne dosadu, pa svoja jela priprema uz ljubav i posebnu pažnju. Kuvari improvizuju s namirnicama kako bi pripremili jelo koje pleni autentičnim lokalnim mirisom i ukusom. Kompleksnost ukusa, luksuzne forme i šarolike boje na tanjiru, predstavljaju senzaciju za sva čula. Želite meso, ribu ili vegetarijanski specijalitet, a ne želite da se izgubite u 150 vrsta vina – nema problema, somelijeri će vam doneti ono koje se savršeno uklapa sa vašim obrokom.

Veličanstveni hotel koji gleda na more

Odseli smo u hotelu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, koji je smešten na obali Jadranskog mora, između Rijeke i Opatije, i okružen nacionalnim parkovima Risnjak i Učka. Prvo što nas je impresioniralo kod ovog hotela je velelepna terasa koja, kao i sve sobe, u potpunosti gleda na more. Zapravo, ceo hotel je okrenut ka moru. Sobe su pet-friendly, izrazito su prijatne, komforne i opremljene po poslednjim trendovima. Iznenadilo nas je i što svaka poseduje i aparat za espresso. 

Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa je porodični hotel sa šest restorana, dva bazena i celim segmentom za decu, dok postoje i delovi u kojima se možete izdvojiti ako želite mir i privatnost. Opustite se u spa centru ili u teretani, ili se sunčajte na plaži hotela koja se prostire na dužini od 200 metara, gde možete uživati i u sportovima na vodi.  

kolaz1 1 Vodič kroz Kvarnerski zaliv   promenadu izuzetne lepote kojom su šetali kraljevi

Dušan Veselinović