Odavno znamo da je svet  jedno veliko “selo”. Čak i oni koji žive u većim gradovima, često imaju osećaj kao da život provode u jednoj ulici. Iako se nekad čini da je naša zemlja toliko majušna da se svi znamo, a njene puteve prepoznajemo kao raspored sopstvenog stana, još uvek smo daleko od epiteta “malo”.

Postoje zemlje koje se mogu preći “uzduž i popreko” za svega pola sata, a broj žitelja ne nadmašuje naseljenost nekih domaćih sela. Upoznajte najmanje zemlje sveta i neke zanimljive činjenice u vezi sa njima.

Vatikan

Zvanično najmanja priznata država na svetu. Poznata još i kao Sveta stolica, predstavlja duhovni centar rimokatolika. Smeštena je na 0,44 km², a prema popisu iz 2012. godine ima 836 stanovnika; međutim, važno je napomenuti da nijedan od njih nije stalni žitelj Vatikana. Najpoznatija znamenitost ove državice je bazilika Sv. Petra koja svakodnevno okuplja vernike iz čitavog sveta.

Pogled na trg Vatikana u sumrak Vodič kroz najmanje zemlje sveta

Vatikan je jedina zemlja na svetu gde bankomati imaju uputstva na latinskom

Monako

Kneževina Monako izborila se za nezavisnost još u 13. veku. Zauzima prostor od 1,98 km², a više od 35,000 stanovnika na ovoj teritoriji donelo joj je titulu najgušće naseljene zemlje na svetu. Prekrasna Azurna obala, mnoštvo kockarnica i izostanak poreza, učinili su ovu zemlju jednom od najpopularnijih među bogatim i slavnim.

Jahte parkirane u luci Vodič kroz najmanje zemlje sveta

Neverovatno: nacionalni orkestar Monaka je veći nego njegova armija

Nauru

Na trećem mestu nalazi se ova ostrvska zemlja u Mikroneziji. Površina ove zemlje iznosi 21 km², a broj stanovnika jedva da prelazi 9,000. Na ovom ostrvu je nastanjeno 12 plemena – što je simbolično označeno na njihovoj zastavi u vidu zvezde sa 12 krakova. Nekada je Nauru bio poznat po izvorima fosfata, a danas se smatra miroljubivom i egzotičnom zemljom Pacifika.

Zelenilo pored obale i luka u daljini Vodič kroz najmanje zemlje sveta

Nauru je jedina republika koja nema prestonicu

Tuvalu

Nekadašnja Elis ostrva, od 1975. godine nakon odvajanja od Gilbertovih ostrva, nose naziv Tuvalu. Sastoji se od devet manjih ostrva: Nanumea, Niutao, Nanumaga, Nui, Vaitulu, Nukufetau, Fanafuti, Nukulaelau i Niulakita, koji zauzimaju površinu od 26 km².

Ostrvo u centru modro plavog okeana Vodič kroz najmanje zemlje sveta

Najveći doprinos državnom budžetu je iznajmljivanje internet domena

San Marino

Žitelji ove države smeštene na Apeninima, tvrde da je najstarija u Evropi, jer je osnovana još u četvrtom veku. Zauzima teritoriju od 61,2 km², a broji 31,716 stanovnika. Poznata je po trci Formule 1, kao i po činjenici da uprkos svojoj maloj teritoriji ima sopstvenu fudbalsku ligu.

Tvrđava na brdu Vodič kroz najmanje zemlje sveta

Glavni grad nosi isti naziv kao i država

Lihtenštajn

Lihtenštajn se nalazi na planinskom obodu, između Švajcarske i Austrije. Prostire se na 160,475 km², a činjenica da je reč o planinskoj zemlji doprinela je da se smatra jednom od najatraktivnijih destinacija za zimski turizam.

3163FB333 Vodič kroz najmanje zemlje sveta

Ova država ima više registrovanih firmi nego stanovnika

Maršalska ostrva

Još jedna zemlja smeštena na Tihom okeanu sastoji se od 29 atolskih ostrva. Ukupna površina iznosi 181 km². Suverenitet je dobila 1986. godine i prestala da bude pod upravom SAD. Ova mahom hrišćanska zemlja, poznata je po jednom nimalo slavnom događaju, naime, jedno od ostrva – Bikini, poslužilo je SAD za prvu probu atomske bombe.

Bogat podvodni svet Vodič kroz najmanje zemlje sveta

Većina stanovnika živi na ostrvu Majuru

Sent Kits i Nevis

Kako mu ime kaže, sastoji se od dva ostrva – Sveti Kits i Nevis, koja zauzimaju površinu od 261 km². Pripadaju grupi Malih Antila, a nezavisnom karipskom državom su proglašeni 1983. godine.

Zelena brda zapljuskuje okean Vodič kroz najmanje zemlje sveta

Ovu državu nazivaju još i fiskalnim rajem

Sejšeli

Čuveni po svojoj egzotičnoj prirodi, Sejšeli su jedno od najatraktivnijih mesta za odmor. Smešteni su u Indijskom okeanu, a sastoje se arhipelaga sačinjenog od 155 manjih ostrva. Površina Sejšelskih ostrva iznosi 455 km², a granitne stene i tirkizna voda učinile su ga turističkim rajem.

Bele stene i palme na obali Vodič kroz najmanje zemlje sveta

Više od polovine teritorije je pod zaštitom države

Maldivi

Ova ostrvska država sastoji se od atola koji broje više od 1,200 ostrva, međutim, svega 200 je naseljeno. Nešto više od 320,000 stanovnika smešteno je na teritoriji od 298 km². Proglašeni su nezavisnom državom 1965. godine, kada su prestali da budu po upravom Velike Britanije. Ova prekrasna ostrva smeštena u Indijskom okeanu sinonim su za luksuz i tropska uživanja, pa su samim tim i san mnogih ljubitelja plaže i sunca.

Maldivi i tirkizna voda iz ptičije perspektive Vodič kroz najmanje zemlje sveta

Zemlja poznata po bajkolikim lagunama


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments