Kada ste poslednji put bili toliko fokusirani na svoj zadatak, da vas ništa nije ometalo? Distrakcije su svuda u okruženju, u savremenom svetu više nego ikada ranije, zbog neophodnog oslanjanja na komunikacione uređaje – u svakom trenutku neko vas može pozvati, ili ćete čuti ton poruke ili notifikacije dok nešto radite, i nećete moći da ne proverite šta je stiglo.

Treba da prepoznate šta vam skreće pažnju, zbog čega gubite fokus i odlažete izvršenje zadataka, a zatim da se pozabavite metodama koje će vam povećati koncentraciju.

Vežbajte

Znate onaj osećaj kad vam se nešto što vam koristi, ne radi – preumorni ste za odlazak u teretanu, a onda se ipak naterate i odete. I posle budete zahvalni sebi što se niste prepustili umoru i bezvoljnosti. Setite se toga svaki put kad vas mrzi da vežbate i naterajte sebe – potreban je samo početni napor, jer čim počnete sa vežbanjem, telesna hemija učiniće da se osećate bolje – čak odlično. A ta telesna hemija se stvara u mozgu i usko je povezana sa pažnjom. Da, vežbanje će vam pomoći da se bolje koncentrišete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FLWHRS (@flwhrs)

Napravite plan

Budite vrlo konkretni u svom planu. Umesto da napištete samo „škola gitare“ odredite koja gitara je u pitanju, ko će vam davati časove, gde će se oni održavati i u koje vreme i koliko često. Kada precizirate svoje ciljeve, pažnja se ulaže u postizanje malih zadataka, umesto da se rasplinjava na opštu sliku.

Otkrijte svoje produktivno okruženje

Odnos između vašeg mozga i vas je međuzavistan – ako želite duševni mir, morate vežbati i svoj um. Okruženje u kome učite i radite veoma je važno, jer utiče na vaš um. Postoji mnogo faktora u okruženju koji utiču na vaš fokus – buka, miris, muzika, boje, udobnost, neki su od mnogih. Prijatna muzika podstiče produktivnost, jer spada u pozadinsku buku koja deluje umirujuće. Napravite prijatno okruženje u kome se osećate opušteno i bezbedno, da biste izbegli suptilne distrakcije, odnosno, da ne biste trošili energiju potiskujući ih.

Comments