Sunce je ušlo u vatreni znak Strelca, čija je priroda avanturistička i energična, ali je istovremeno odlikovana saosećajnošću i znatiželjnošću. Strelci su poznati po svojoj inteligenciji, nesvakidašnjim talentima, ali i mudrosti izvan svojih godina, a izdvaja ih i ljubazni i topli karakter (i spremnost da pomognu onima do kojih im je stalo).

Strastveno su privrženi prijateljima i partnerima, ali se nekad čine nepouzdano baš zbog toga što stalno lutaju i tragaju za novim iskustvima i uspomenama. Uvek su spremni da istražuju nepoznato, što ih čini fascinantnim sagovornicima, a nije na odmet ni to što su neretko analitički mislioci.

Pripadnici ovog vatrenog znaka donose optimizam u svaku prostoriju, a u nastavku teksta – pogledajte naš ultimativni vodič za Strelce 2023.

Vodič za Strelce 2023: Šta da čitate, gledate, slušate i oblačite

Film: Fight Club

Fight Club je satirični psihološki triler, premijerno prikazan 1999. godine, za čiju režiju je bio zadužen legendarni David Fincher, koji je okupio glumački trio sačinjen od velikih imena kao što su Brad Pitt, Edward Norton i Helena Bonham Carter. Kultno ostvarenje je bazirano na istoimenom romanu Chucka Palahniuka iz 1996. godine, a istražuje nezadovoljstvo glavnog junaka modernim životom, koji je u potpunosti “zatrovan” konzumerističkom kulturom.

Neimenovani Pripovedač, kog igra Norton, suočava se sa dubokim nezadovoljstvom svojim poslom, kao i mučnom i monotonom svakodnevicom od koje ne može da pobegne. U borbi protiv kapitalističkog načina života, on se pridružuje misterioznoj borilačkoj zajednici, poznatijoj kao Fight Club, koju je osnovao Tyler Durden (Brad Pitt), nekonvencionalni prodavac sapuna koji gledaoce očarava svojom care-free pojavom. Ova organizacija “iz podzemlja” je prvobitno osmišljena kao način za oslobađanje frustracija kroz borbu, ali se ubrzo pretvorila u nešto mnogo mračnije.

Pripovedač, osim što pati od nesanice, redovno posećuje grupne terapije za probleme poput alkoholizma. Njegova ustaljena rutina uzdrmana je dolaskom Marle Singer (Helena Bonham Carter), žene koja se pridružuje tim sesijama. Fight Club je pokrenuo nesvakidašnje blisko prijateljstvo između Pripovedača i Tylera, no, stvari postaju mračnije kada Tyler pokrene novi projekat – seriju vandalističkih akcija usmerenih protiv društvenog poretka.

Knjiga: Kupi sebi te proklete ljiljane

Kupi sebi te proklete ljiljane je neobična autobiografija koju je napisala Tara Schuster, potpredsednica TV kanala Comedy Central. Knjiga predstavlja duhoviti vodič kroz život, prepun dragocenih lekcija koje nam pomažu da živimo najbolje što možemo sa onim što trenutno imamo. Tara otvara vrata svojih najtežih iskustava, pružajući čitaocima uvid u svoje lečenje i samosabotažu, sve do povratka kontrole nad sopstvenim životom. Njen dnevnik uspona i padova je riznica životnih lekcija, koja će vas omamiti i “držati” satima, terajući vas da preispitujete poznato, smejete se, ali i prolijete suze dok pratite Tarine misli o traganju za srećom.

Kritičari hvale delo kao mudro, duhovito i izuzetno “zarazno”, dok književnica svojom brutalnom iskrenošću pomaže čitaocima da shvate važnost samospoznaje – kroz urnebesne anegdote o prijateljima, poslu, porodici i vezama, pokazujući nam da nismo sami u svojim teškim izazovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laguna (@laguna_knjige)

Serija: Orange Is the New Black

Orange Is The New Black je američka TV drama koju je scenaristkinja Jenji Kohan kreirala za Netflix. Serija prati Piper Chapman, ženu iz Njujorka koja je osuđena na 15 meseci zatvora u Litchfield Penitentiary zbog prenosa novca za svoju bivšu devojku, međunarodnu krijumčarku droge. Radnja se fokusira na Piperino prilagođavanje životu u zatvoru i njene odnose s drugim zatvorenicama, posebno sa Alex Vause. Drama istražuje izazove s kojima se suočavaju osuđenice, a kroz priče koje prikazuju njihove živote pre zatvora, otkrivajući prošlost protagonistkinja i kako su završile iza rešetaka. Svaka od sudbina je neobično iskrena i razumljiva, čineći da se gledaoci prepoznaju i empatišu sa svakim od likova. Ipak, dinamika zatvora se menja kad iz federalnog upravljanja pređe u ruke privatne zatvorske kompanije, donoseći nove izazove i nepravde, ali i lekcije za protagonistkinje.

Pesma: Ancient Dreams in a Modern Land, MARINA

Ancient Dreams in a Modern Land predstavlja savršen naslov singla, simbolizujući kako su sociopolitički problemi o kojima MARINA (Marina and the Diamonds) peva duboko ukorenjeni i kako se i u “modernom društvu” i dalje borimo sa drevnim izazovima. “Naši preci su morali da se bore kako bi preživeli, samo da bismo mi imali šansu za život”, jedan je od stihova numere.

Tekst pretežno govori o ideji da morate da se ponašate na određeni način ili da posedujete određeni sistem vrednosti. Pevačica oseća čežnju za vremenima pre svog rođenja – govoreći o drevnim snovima i vremenima koji joj izgledaju “bolje”. Kritikuje rodne uloge, društvene standarde, kapitalizam i ekološke katastrofe, ali, nažalost, zarobljena je u modernom dobu i pod pritiskom da se prilagodi nametnutim standardima. Ipak, bez obzira na mišljenja drugih, nastaviće da živi svoj život na nekonvencionalan način, kao i da se bori protiv trulog sistema koji pojedincima ne dozvoljava da dostignu svoj pun potencijal i žive prema ličnim načelima. Na ovaj način, MARINA koristi svoju slavu i status pop culture fenomena kako bi doprla do široke naordne mase i pokrenula razgovore o “zabranjenim” pitanjima.

Savršen autfit

Strelci su poznati po istančanom modnom senzibilitetu, a lepršava mini-suknja (poput ove sa fotografije) postavlja ultimativni ton dinamičnosti, istovremeno privlačeći pažnju na noge. Možete da je uparite sa oversized prugastom crno-belom bluzom, stvarajući kontrast između nežnih motiva i hrabre modne izjave.

Crne čizme do kolena dodaju dozu sofisticiranosti i ističu vašu odlučnost i samouverenost, prateći liniju mini-suknje i stvarajući fluidnost pokreta. Crni plišani grejači za uši čine autfit neodoljivo simpatičnim, dok istovremeno pružaju toplinu u hladnim jesenjim danima.

Pročitajte i ovo: Vodič za Škorpije – šta da čitate, gledate, slušate i oblačite

Naslovna fotografija: pinterest.com/thisisglamorous.com

Milica Nešić

Comments